Jakie chcesz forum

czyli wszystko inne.....

Moderatorzy: przynenta, krisaczek

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 16 kwie 2007, 18:50

Ktos pisze post ina temat przykładowo leku i wątek jest blokowany. To teraz wyobraźmy sobie to:
ADAM241281 pisze:Levamisol ( zawiera fenbendazol )słyszałem ze to zwalczy nicienie tylko jak to płazińce ???
marian pisze:Witam.
Wczoraj wlałem do akwa tek o nazwie CAPIFOX buteleczka 30ml zawiera 900 mg chlorowodorku levamizolu, użyłem tego preparatu gdyż osobiście podejrzewam plagę przywr.
No coments :wink:
Adam

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 16 kwie 2007, 19:22

Adamie dział produkty na pewno nie miałby tak wyglądać jak to widzisz.

Załączam Ci fragment mojego postu który wysłałem podczas prywatnej dyskusji.

[......] nie o takie coś mi chodziło.....miałem na myśl coś takiego, że ja np. kupiłem pokarm Hikari i piszę opis produktu:

Pokarm Hikari dla dysków

Skład: spirulina, Białko 10 % itp.

Opis: pokarm jest w postaci szybko tonących pałeczek, co wydaje mi się dla mnie udogodnieniem bo przy mojej roślinności pokarm ląduje dokładnie w te miejsca gdzie chcę i nie zanieczyszczam akwarium. Ponadto pokarm jest bardzo użyteczny podczas leczenia ponieważ jest bardzo chłonny i można za pomocą w niego podać płynne lekarstwa co nie jest bez znaczenia przy leczeniu np. pasożytów jelit.
W moim akwarium początkowo ryby niechętnie go pobierały natomiast po bardzo krótkim czasie go polubiły. Myślę, że jest to dobry pokarm po, którym zauważyłem nagły wzrost ryb oraz podopieczne zaczęły ładnie się wybarwiać.

(dodam, że ten tekst to improwizacja na szybko, jak bym miał opisać produkt napisałbym o nim coś więcej np. to jak jest i w co opakowany)

I tyle. To tylko przykład i tak sobie to wyobrażałem. Czytając np. taki post to dla mnie informacja, że coś jest na rynku co może mi pomóc w hodowli paletek.

Temat byłby zamykany i pozostaje tylko informacja o produkcie.

Coś w rodzaju jak są oceniane paletki. Zdjęcie wysyła się do lary a ocenia Ambra i wątek jest zamknięty. Oczywiście opisy produktów byłyby tak jak dyski najpierw wysyłane do moderatora a on by to umieszczał w dziale. Oczywiście głupawe byle jakie recenzje, nie byłyby brane pod uwagę.

Ponadto producenci którzy mają wkład w klub powinni mieć możliwość
prezentacji swoich produktów na stronie PKMD. Np. na stonie www.mojeakwarium.pl jest artykuł w którego stworzenie zaangażował się Tropical "Karmienie dyskowców za pomocą Tropicala". Opisy mają być obszerniejsze bardziej profesjonalne a nie np. Tropical Dalio - Plus i opis produktu jaki jest na opakowaniu.

Ponadto szkoda, że nikt nie kontynuuje wątku, myślę, że więcej "burzy" w tym temacie jest potrzebne. Członkowie PKMD mają spotkanie w Zawoii mogą omówić ciekawe i pozornie mniej interesujące propozycje forum jak i działalności klubu. Może warto dorzucić pomysłów?

BTW: Zawoja to fajna miejscowość szkoda, że nie będę miał okazji tam zwami zabawić. Polecam Tabakowy Chodnik i Styrnol. Fajny klimat w tych karczmach.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 16 kwie 2007, 19:54

kafarski pisze: IMVHO problem jest tego typu, że gospodarz ma dziwne zasady i nie każdy chce rozmawiać z takim gospodarzem.
gospodarz pisze w innym języku i na dodatek chce do każdego mówić po imieniu, choć każdy ma swój wybrany nik.
Czy to takie dziwne że gospodarz chce wiedzieć kogo wpuszcza do domu ?
gdyby wypłynęła opcja forum płatnego to ja poproszę wersję dla płacących bez reklam na stronie :D , jakbym płacił to mogę wymagać :D
To bardzo proste .Wystarczy się zapisać do PKMD :D :D

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 16 kwie 2007, 20:00

Jestem za "B"

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 16 kwie 2007, 20:03

Iwek_22 pisze:

Bogdanie, to Ty sprowokowałeś ten wątek! Moja propozycja jest jak najbardziej serio, nie mam w zwyczaju brać niczego za darmo, tym bardziej tam gdzie ktoś się tego domaga!
Oczywiście że moim celem było sprowokowanie dyskusji na ten temat, tylko nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie domagam się zapłaty.
Natomiast jeżeli masz w zwyczaju nie brać niczego za darmo to wystarczy że się zapiszesz do PKMD.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 16 kwie 2007, 20:34

[...]
Ambra pisze:Forum się rozrosło, a członkowie PKMD stanowią jedynie 18%. Proporcja ta będzie ulegać w przyszłości dalszemu zmniejszeniu.
Ilość pisanych postów nie pozwala na normalne śledzenie wszystkich tematów (co jeszcze rok temu było możliwe).
Mi się wydaje, że to powód do dumy, że liczba użytkowników forum się drastycznie zwiększa.
Ambra pisze:W tej sytuacji (przynajmniej dla mnie) część szczególna, zarezerwowana jedynie dla członków PKMD nabiera coraz większego znaczenia.
Czy ta część forum zarezerwowana (można to określić elitarna) nie zrobi szkody? Pytanie wydaje mi się w tej chwili jest bez odpowiedzi. Czas pokaże gdy taka część powstanie.
Ambra pisze:Szczerość bywa niekiedy bolesna i nie przysparza popularności. Powiem jednak otwarcie:
Coraz mniej widać mnie na części ogolnodostępnej Forum, gdyż często szkoda mi czasu śledzić to, co tam jest wielokrotnie wypisywane. Jakość przechodzi w ilość ........... Jak każdy użytkownik mam jednak prawo wyboru i z niego w tym wypadku korzystam.
Powiem ja bym nie rozpaczał zbytnio nad ilością powielanych postów. Mimo powtarzających się wątków są często dodane jakieś drobne szczegóły i uwagi które mogą wiele zdziałać. Istnieje na forum funkcja Szukaj z której korzystam jak czegoś chce się dowiedzieć. Poza tym tylko wątki, które mnie szczególnie interesują śledzę od początku do końca. Lecz osobiście, tak jak Pan, jestem zdania aby starać się o to by wątku nie powielać. Ale jak się zdarzy "duplikat" i są chętni do dyskusji niech pozostanie.

Wydaje mi się, że czasami ten brak profesjonalizmu robi wiele dobrego a mniej szkodzi.

To tak jak w prowadzeniu interesu, aby bilans był dodatni trzeba umieć zyskiwać jak i czasami potrafić stracić.

[...]

Wydaje mi się, aby podnieść prestiż klubu trzeba przeprowadzać w inny sposób agitację. Według mnie członkiem klubu nie powinna być osoba, która jedynie wpłaci składki (spotkałem się z opiniami, że wiele ludzi myśli, że z składek to są takie kolosalne pieniądze, że....itd.). Ja się z tym nie zgadzam bo umiem sobie wyobrazić ile wszystkie wasze zorganizowane imprezy i wystawy i działania muszą kosztować i na pewno trzeba pozyskać prywatnych sympatyków do współpracy.

Według mnie członkostwo w klubie można by zdobyć w taki sposób by członkowie klubu PKMD orzekali czy dana osoba się powinna zostać klubowiczem czy nie (np. poprzez zaangażowanie osobiste w działalność jak i np. treść tego co piszę na tym forum). Wtedy to kapituła by kierowała do "delikwenta" Zaproszenie.

Aby, członek miał okazję partycypować w kosztach, powinien np. raz lub dwa razy do roku urządzić licytację na rzecz PKMD . Wiele takich udanych licytacji było np. na filtr RO wysokiej wydajności który ma pomóc w organizowaniu mistrzostw.

Zakładanie koszulki z logo PKMD na imprezach powinno być zarezerwowane dla członków PKMD i powinno to członkowi sprawiać taką dumę jak sportowcowi znak orła na piersi. Ja podchodząc na imprezie do takiego gościa miałbym wtedy pewność, że będę rozmawiał z fachowcem którego wiedzę potwierdza członkostwo w klubie a nie z gościem który płaci składki.

BTW: Bogdanie, dla jednych zapłacenie tej składki nie jest takie proste choćby szczerze chcieli.

Pozdrawiam.
--
Michał Stafarczyk

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 17 kwie 2007, 08:01

Bogdan pisze:
kafarski pisze: IMVHO problem jest tego typu, że gospodarz ma dziwne zasady i nie każdy chce rozmawiać z takim gospodarzem.
gospodarz pisze w innym języku i na dodatek chce do każdego mówić po imieniu, choć każdy ma swój wybrany nik.
Czy to takie dziwne że gospodarz chce wiedzieć kogo wpuszcza do domu ?
gdyby wypłynęła opcja forum płatnego to ja poproszę wersję dla płacących bez reklam na stronie :D , jakbym płacił to mogę wymagać :D
To bardzo proste .Wystarczy się zapisać do PKMD :D :D
-gospodarz jest niereformowalny i mówi tylko po chińsku więc i tak się nie dowie :wink:
- osobiście, nie mam jak zapłacić składki. nie widze takiej potrzeby bo bez członkostwa w PKMD mogę przeczytać artykuły przeznaczone ''jedynie dla członków''. może gdyby do tego była jakaś kolorowa gazetka/kwartalnik chociaż.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 17 kwie 2007, 08:31

Natomiast jeżeli masz w zwyczaju nie brać niczego za darmo to wystarczy że się zapiszesz do PKMD.
Pozwól, że decyzje o wstąpieniu do PKMD podejmę samodzielnie i w odpowiednim dla mnie czasie. Ja podobnie jak Michał, uważam, że Członkami Klubu powinni być ludzie, którzy posiedli już jakąś wiedzę, a ja ciągle jeszcze jestem na początku tej drogi i więcej się pytam niż odpowiadam. Nie czułbym się dobrze gdybym nosił tą przytaczaną koszulkę obok Ciebie, bo z moją wiedzą "paltkarską" nie dorastam Ci do pięt :)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 17 kwie 2007, 08:55

Sławku, jeżeli myślisz, że wstępuje się do klubu tylko po to, żeby mieć dostęp do "elitarnej" czarnoksięskiej wiedzy o paletkach to, po pierwsze nie rozumiesz sensu istnienia klubu, a po drugie rozczaruję Ciebie, ale takiej ukrytej wiedzy nie ma. W zamkniętej części w większości przypadków rozmowa jest o organizowaniu imprez, o problemach z tym związanych, o kasie którą trzeba zdobyć, o tym co kto zrobił, co powinien, i czego nie zrobił a powinien. Są sprzeczki, czasami dość ostre pomiędzy klubowiczami, są wnioski racjonalizatorskie, pomysły wszelkiej maści, są skargi i odwołania... czyli jest wszystko co można sobie analogicznie wyobrazić na podstawie jakiejś średniej wielkości firmy.
Jest wśród nas nawet taki pogląd, że potencjalnych członków trzeba maksymalnie zniechęcać, po to żeby wstąpili w szeregi PKMD tylko ci najwytrwalsi, którzy przechodząc taką dziwną rekrutację udowadniają, że z cukru nie są nie trzeba o nich dbać, tylko oni będą dbali o klub. Jest w tym sporo racji.

Proszę jednak aby taką dyskusję ewentualnie przenieść do innego wątku, bo nie o tym ten traktuje. Piszcie jakie forum chcecie, a o klubie można pogadać w jakiejś innej części.

Proszę również zauważyć, że ten temat jest dostępny w nieklubowej części forum, więc opinie wszystkich forumowiczów i tych z klubu i innych są tak samo ważne.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 17 kwie 2007, 09:21

A ja się opowiadam zdecydowanie za opcją A.

Co do powielanych wątków - ja mam już dosyć czytania w wyszukiwanych 20 takich samych tematów np. "złożyły ikrę - i co dalej?" - idąc waszą argumentacją to trzeba przeczytać je wszystkie, bo akurat w tym 19 Janek powiedział coś, czego nie nadmienił w tym 10. Niestety mnie już to nie bawi. Dlaczego większość z nas traktuje forum akwarystyka z przymrużeniem oka? A no właśnie, dlatego, że rad, w jakiej wodzie trzymać paletki udziela Ci człowiek, który zna te ryby tylko z plakatu zdobiącego ścianę w sklepie, sam trzymający w akwarium 60l 6 skalarów i trochę innego dobytku.

Ludzie trochę pokory i zrozumienia, bo za pół roku okaże się, że i tu nie ma, po co zaglądać, bo ciągle te same posty i głupoty w nich wypisywane.
potrzeby bo bez członkostwa w PKMD mogę przeczytać artykuły przeznaczone ''jedynie dla członków''. może gdyby do tego była jakaś kolorowa gazetka/kwartalnik chociaż.

Ciekawi mnie bardzo w jaki sposób?

Ambra napisał:
W tej sytuacji (przynajmniej dla mnie) część szczególna, zarezerwowana jedynie dla członków PKMD nabiera coraz większego znaczenia.

Czy ta część forum zarezerwowana (można to określić elitarna) nie zrobi szkody? Pytanie wydaje mi się w tej chwili jest bez odpowiedzi. Czas pokaże gdy taka część powstanie.

Jest taka część forum od jego powstania i jakoś nic się nikomu nie stało.

A dla panów co tak się o pieniądze kłócą polecam lekturę książki/podręcznika jak czytać tekst ze zrozumieniem

Co do pisowni - spróbujmy sobie wyobrazić jakby wyglądały nasze poszukiwania za pomocą opcji "szukaj" wątku pt. "Chodwla i wyhuw dikihc dyskowcow" - życze powodzenia.
Ps. Jakoś forum może być opisane językiem polskim.[/quote]
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2007, 09:16 przez yoyi, łącznie zmieniany 1 raz.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 17 kwie 2007, 09:49

A dla panów co tak się o pieniądze kłucą polecam lekturę książki/podręcznika jak czytać tekst ze zrozumieniem
Jakoś forum może być opisane językiem polskim.
Tak, zdecydowanie piszmy po polsku :)

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 17 kwie 2007, 10:13

yoyi pisze:
potrzeby bo bez członkostwa w PKMD mogę przeczytać artykuły przeznaczone ''jedynie dla członków''. może gdyby do tego była jakaś kolorowa gazetka/kwartalnik chociaż.

Ciekawi mnie bardzo w jaki sposób?

gazetki drukują przeważnie drukarnie ale teraz w dobie kolorowych drukarek można to zrobić w domu niewielkim nakładem ale dużym kosztem. jak przeczytać ukryte dla plebsu artykuły nie możesz się dowiedzieć yoyi bo jesteś już członkiem PKMD.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 17 kwie 2007, 13:23

yoyi pisze:
- A no właśnie, dlatego, że rad, w jakiej wodzie trzymać paletki udziela Ci człowiek, który zna te ryby tylko z plakatu zdobiącego ścianę w sklepie, sam trzymający w akwarium 60l 6 skalarów i trochę innego dobytku. .....

- Ps. Jakoś forum może być opisane językiem polskim.
- Właśnie w zdobywaniu osobistym wiedzy o dyskach każdy musi dokonać ciągłego i stałego wyboru jak człowiek od zarania swych dziejów. Musi określic kto leje wodę a kto ma mgliste widzenia i majaki senne. Musi wybrać kogo posłucha i od kogo będzie brał rady. To prowadzi w krótkim czasie do przekonania się na własnej d... kto i co sobą reprezentuje. Gdyby FORUM było dla profesjonalistów to gdzie młodzianki takie jak ja maluczki mają zdobywać wiedzę i umiejętnosci hodowli DYSKOWCA :?:
Jak łatwo sprawdzić kto co sobą reprezentuje na FORUM :?:
odp: wystarczy przeczytać 10 ostatnich postów danego FORUMOWICZA i mamy czysty klarowny obraz co i jak. Czy ktos przeczytał 1 ksiązkę, czy zobaczył 1 plakat, czy też widział ryby przez szybę. Może też tak być, że ryb nie ma a porady sadzi jak jajka na patelnię.

IMO FORUM profesjonalne to takie, gdzie każdy może zasięgnąć FACHOWEJ rady w krótkim czasie bez konieczności czekania na świt (poranek) i otwarcie sklepu, lecznicy .... (a i tak tam się w większości NIC nie dowie). Profesjonalne to takie, gdzie knoty (przekłamania, opinie, ....) prezentowane na FORUM są w krótkim czasie prostowane by inni ich nie popełniali i powielali.
To jest PROFESJONALIZM a nie czy będzie dostępne FORUM tylko dla wybranych czy laików takich ja ja. Czy będzie płatne czy też nie.

Z tym opisywaniem FORUM językiem polskim to jest trochę na wyrost bo jeśli weźmiemy język polski i opisy użytkowania PKMD to stwierdzimy, że język polski (niby zrozumiały) jest sobie a FORUM sobie.

Adam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 17 kwie 2007, 14:16

Mógłbym się podpisać pod postem Adama więc nie będę strzępił języka .

Gdyby była jakaś kolorowa gazetka - gdyby była to co ??

Oczywiście nie jest to miejsce aby o niej pisać .
Załączniki
DSC06008.JPG
DSC06008.JPG (56.4 KiB) Przejrzano 5947 razy
DSC06009.JPG
DSC06009.JPG (67.91 KiB) Przejrzano 5948 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 17 kwie 2007, 14:58

Ambra napisał:
W tej sytuacji (przynajmniej dla mnie) część szczególna, zarezerwowana jedynie dla członków PKMD nabiera coraz większego znaczenia.
CraNcH^MS napisał:
Zawsze taka część była i jest tutaj nadal na forum, widoczna tylko dla członków PKMD, szkody nie robi jak widać, jej rozbudowa też więc nie zaszkodzi, jeśli w ogóle do tego dojdzie.

Wracając do tematu, jakie forum chcę, już pisałem wcześniej, ale dodam sprawę techniczną, bez względu na to co będzie zadecydowane, to zmiany nie powinne być drastyczne i nagłe, bo forum w obecnej postaci nie jest złe, funkcjonuje nieźle, szkoda to zmarnować drastycznymi zmianami.

Odpowiedz

Wróć do „Tylko ryby głosu nie mają”