W oczekiwaniu na lokatorów

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 04 sty 2007, 22:04

Poddaję się ponieważ tak jak Darek napisał para ta u mnie jest na jakiś czas, znaczy do wiosny mniej więcej. Dlatego chcę od niej uzyskać młode. Teraz także zdałem sobie sprawę, że zbiornik stoi w najbardziej uczęszczanym punkcie domu, gdzie mijają go właściwie z 3 stron 3 osoby kilkadziesiąt razy dziennie każda. Nie wiem jak Wy ale ja bym sexu nie chciał w tak uczęszczanym miejscu ;-)
Z ikrą jest tak, że owszem coś zaczyna pleśnieć 2 dnia, ale to powiedzmy max 20% a potem stare zjadają wszystko, może właśnie ze stresu?
W tarliskowym będę miał szansę całkowitego zasłonięcia zbiornika i osłonięcia siatką ikry na stożku, czego nie mogę zrobić jeżeli jest na korzeniu. Ot i cała moja dedukcja.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 sty 2007, 22:14

Poddaję się ponieważ tak jak Darek napisał para ta u mnie jest na jakiś czas, znaczy do wiosny mniej więcej.
to jest argument :(
. Teraz także zdałem sobie sprawę, że zbiornik stoi w najbardziej uczęszczanym punkcie domu,
Można było przysłonic dwa boki zostawic tylko front akwarium, to jest duży zbiornik i tylko 2 rybki
Nie wiem jak Wy ale ja bym sexu nie chciał w tak uczęszczanym miejscu
Zależy od tego jak bardzo by Ci się chciało i z jaką partnerką :wink:
a potem stare zjadają wszystko, może właśnie ze stresu?
Bo to wszystko za szybko sie dzieje. A masz zapalone stłumione światło w nocy? To może by im pomogło.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 04 sty 2007, 22:45

Piotrze trzymam kciuki. To zdjęcie mnie w pełni przekonuje, moje akwarium będzie miało 66 cm wysokości. Jak widać nawet przy stosunkowo słabym oświetleniu, osłabionym dodatkowo przez wysoki słup wody można mieć dobre efekty w hodowli roślin.
rafdisc pisze:
Następne tarło będą już miały w sterylnym i ja im dam wtedy kurteczka kawior wcinać
Czemu tak szybko się poddajesz?
Rafale miałem ostatnio tarło w podobnych warunkach w o niebo mniejszym zbiorniku 120l. Bez podłoża, duża żabienica w kokosie na doniczce. Dzięki tej wspaniałej roślince straciłem ok 20 larw, które wpadały między żwirek, liście i tam kończyły swój żywot. To jeszcze nic najbardziej włos mi się zjeżył kiedy po powrocie do domu zauważyłem że już wtedy młode rybki siedzą w liczbie ok 50% na roślince, ale nie na rodzicach. Młode są na tyle nie kumate w pierwszych godzinach życia że lgną do wszystkiego, rodzice nie maja szans ich wyzbierać kiedy w zbiorniku są kryjówki. Ja miałem możliwość wyjąć roślinę i strząsnąć młode.
Sądzę że Piotr dobrze robi decydując się na akwarium sterylne. Prawda jest taka że w ogólnym traci się większość małych w tak kuriozalnych okolicznościach, ze włos się na głowie jeży.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 sty 2007, 22:59

Ja doskonale wiem że w sterylnym zbiorniku jest łatwiej i nie musisz mnie do tego przekonywac ale mi chodzi o ten entuzjazm Piotrka przy zakładaniu i szykowaniu tego zboirnika i o te wyzwanie którego się podjoł. A jeśli chodzi o kwestie rozmnażania w ogólnym to zajżyj Michał na post Zygmunta W i zobaczysz, że jest to bardzo realne -kwestia pary i warunków im stworzonych.
Prawda jest taka że w ogólnym traci się większość małych w tak kuriozalnych okolicznościach
Piotrkowi nie zależało na 100 małych lecz na fakcie ich wychowania choc kilku sztuk.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 04 sty 2007, 23:37

Właśnie, zależy mi nadal na uzyskaniu choć kilku młodych, nie musi być setka wystarczyło by kilka :-) Jeżeli nie uda mi się teraz to uda mi się później. Nie zapeszając mam już upatrzoną i zaklepaną parkę ryb, która będzie już moja. I z tą parką na pewno zawezmę się, żeby uzyskać młode w ogólnym.
A tak a'propo roślin, 3 z żabienic (2 gatunki) mają pędy, kolejny dowód na to, że źle im nie jest, choć g'woli prawdy dodać muszę, że widać iż mają jakiś niedobór, gdyż większość młodych listków ma barwę różowawą i jest lekko prześwitująca. Po jakimś czasie jednak nabierają właściwego koloru. Na 100% roślinom mogło by być lepiej, ale na pewno też źle im nie jest i muszą się z tym pogodzić, bo nie one są tutaj najważniejsze :-)
Teraz podczas obserwacji tego zbiornika mam 2 pomysły racjonalizatorskie odnośnie filtracji, które przy jakiejś okazji wprowadzę i zaprezentuję. Nie chodzi tu o jakąś rewolucję odnośnie jakości filtracji co o inne względy. Zresztą przyjdzie czas to sami zobaczycie :-)

Odpowiadając Rafałowi odnośnie przesłaniania... po prostu z założenia zbiornik jest dekoracyjny, więc przesłanianie go nie wchodziło w grę, gdyż jego boki też są u mnie widoczne i ... dekoracyjne, a mieszkanie to nie hodowla więc nie ma zaslaniania. Po drugie z całym szacunkiem do ryb, ale nie będę zmieniał dla nich pewnych przyzwyczajeń i skradać się do zbiornika nie mam zamiaru. Właśnie też dlatego para powędruje do zbiornika znajdującego się wewnątrz szafki poniżej zbiornika dekoracyjnego. Zbiornik ten używany jest w tej chwili do podmian, ale zmieni swoje zastosowanie. Tam będą miały jak za piecem, gdyż z założenia jedyna widoczna ścianka czyli przednia, ma być zasłaniana mini roletką, której głowne zadanie to maskowanie efektu rafinerii rurek z RO, pomp i rur do tłoczenia wody do górnego baniaka oraz całej masy akwa utensyliów.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 sty 2007, 23:44

(2 gatunki) mają pędy, kolejny dowód na to, że źle im nie jest,
Ja mam odmienne zdanie na temat puszczania pedów i rozmnazania się roslin /uważam ze rosliny w ten sposób bronią się przed nie odpowiednimi warunkami, szukają lepszego miejsca /ALE NIE BĘDĘ SIĘ SPRZECZAŁ NA TEN TEMAT POCZEKAM JESZCZE TROCHĘ .

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 05 sty 2007, 00:14

Masz za mało fosforanów, i żelaza. Oczywiście rośliniarzem nie jestem więc w razie czego proszę się nie znęcać :lol:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

W końcu....

Post autor: Hypno » 12 lut 2007, 17:24

... i w końcu jest jakiś postęp :-) Jak się okazuje nie do 3 ale do 12 razy sztuka! Tarło nr 12 i w końcu pojawiły się larwy. Wcześniej na przełomie 2 i 3 doby inkubacji ikry para zjadała kawior... Teraz jednak było inaczej. Pewnie pytacie dlaczego? Moim zdaniem przyczyna jest prosta... w zbiorniku pojawiły się 2 dorosłe pary od klubowego kolegi. Tak więc konkurencja zrobiła swoje i zamiast kłócić się o pilota do filtra... jedno wachlowało a drugie ganiało konkurencję. I tak na zmianę. Konkurencja jest mocno poobijana ale nic jej nie będzie. Larw nie jest za dużo, ale mam nadzieje, że załapały o co chodzi i jednak dochowam się młodych od tej pary, choć nie przeczę że już wątpiłem czy z tymi rybami jest wszystko OK. Tak więc jeszcze raz podziękowania dla Darka (Dispara) za ryby i Janka z Łomży za całą maaaaasę cennych rad. Mam nadzieje, że jednak jakaś banda rybionek jednak powstanie z tej kałabanii.
Jak zapewne zauważycie akwarium jest ciut zaglonione, to efekt załamania równowagi biologicznej po zwiększeniu o 200% obsady :-) Bo w sumie z 2 sztuk do 6 to jednak o 200% :-) Podmianiam jednak nadal wyłącznie czystą RO. Twardośc jest na poziomie 1-2 stopnie, pH w granicach 6,6. Co ciekawe w sobotę kiedy ikra była, mając pewność że znowu z niej nic nie będzie wymieniłem jak zwykle w sobotę 40% wody na czystą RO odstałą pare dni z dodatkiem kwasu solnego dla uzyskania odpowiedniego pH w zbiorniku głównym. A tu niespodzianka młode się wylęgły. Zobaczymy co będzie dalej, choć z tym lęgiem mówiąc szczerze nie wiążę jeszcze żadnej nadziei.
Załączniki
larwy1.JPG
larwy1.JPG (330.86 KiB) Przejrzano 5230 razy

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 12 lut 2007, 17:37

Co prawda trudno coś dostrzec na tym zdjęciu ale wierzę na słowo i życzę wytrwałości i sukcesów
:wink: :D

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd

Post autor: Hypno » 12 lut 2007, 17:56

A teraz Boguś?
Załączniki
larwy2.JPG
larwy2.JPG (321.08 KiB) Przejrzano 5220 razy

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 12 lut 2007, 19:07

Zdecydowanie lepiej. :D Teraz to nawet ja widzę :D

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 12 lut 2007, 20:03

Jednak cierpliwość sie opłaca ,warto było czekać i do 12 razu następne tarło napewno bedzie jeszcze bardziej udane ,powodzenia Piotrze

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 13 lut 2007, 01:20

Oglądając fotkę stwierdzam że czas wybierać imiona ;) gratulację !! i powodzenia .

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 13 lut 2007, 03:40

Przy takim TWO mlode beda w wiekszosci kalekami a przynajmniej tak bywalo u mnie. Tlumacze to sobie brakiem soli mineralnych i zal bylo patrzec na ubytki w pletwach i roznych znieksztalceniach i defektach widocznych juz w 3 tygodniu zycia.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 13 lut 2007, 14:37

Przy takim TWO mlode beda w wiekszosci kalekami
Szkoda jzajonz, że nie zabrałeś głosu w poniższym wątku na ten temat między innymi
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1542
Konkluzja z wątku była taka, że poziom TWO nie ma znaczenia dla maluchów i ich wzrostu ...
Znam jeszcze akwarystów z powodzeniem prowadzących hodowle palet, którzy uważają tak samo jak Ty,
również nie zabrali głosu niestety.
Wątek umarł zakończony chyba złymi wnioskami ...

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”