Dozowanie CO2

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Dozowanie CO2

Post autor: kate141 » 05 maja 2007, 16:56

Witam!!!
Aqwa 600L. Mam AquaMedic Reaktor M (http://www.aquashop.com.pl/catalog/prod ... ts_id=1644)
Czy ten reaktor przyklejony z boku akwarium rozpuscza co2 tak aby był w całym aqwa (wymiary 200*50*60) czy może zrezygnować z niego i zastosować 2 lub 3 kostki lipowe
Z reaktora bąbelki są chyba dobrze rozpuszczone w wodzie bo ich niewiele widać na wylocie a z kostki leci ich bardzo dużo ale mimo że są maleńkie to ulatują z wody i nie wiem czy w takiej postaci są przyswajalne przez roślinki.
Choduje Paletki + duża obsada roślin, tem wody 29 stopni i w tej temp. CO2 szybko uwalnia się z wody zatem - CO LEPSZE : REAKTOR CZY KOSTKI ???

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 07 maja 2007, 20:11

szkoda że nikt mi nie może pomóc :(

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 07 maja 2007, 20:47

Wiesiek sprawa tu jest stosunkowo prosta zasada z CO2 jest następująca im wyższa temp tym gorzej rozpuszczalny jest w wodzie dwutlenek stąd kostki lipowe uważam za najgorsze rozwiązanie z możliwych,zresztą sam do tego wniosku już doszedłeś.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 09 maja 2007, 13:10

Witaj Wiesiek
Napisz cos więcej o swoim akwarium, interesuje mnie jakie masz oświetlenie, Ph, Tww, NO3, PO4 i jakie obecnie stosujesz dozowanie CO2 /reaktorem czy kostka lipowa - slawol dobrze radzi/ – czy rośliny dobrze rosną i czy nie masz glonów?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 maja 2007, 13:44

Co lepsze kostka czy reaktor M - pytanie ciekawe .

Reaktor M zbudowany jest w formie spirali o długości około 50 cm - tyle mniej więcej musi przebyć pęcherzyk Co2 . Czyli faktycznie to samo co pęcherzyk który z kostki lipowej ma do powierzchni wody .
Można więc przyjąć że mają równo - różnica polega na tym że ten pęcherzyk w reaktorze ma stale pod prąd ( pompa tłoczy wodę z szybkością 400 l/h ) a ten s kostki leci ku powierzchni bez wysiłku .
Tak więc w reaktorze bąbelek o średnicy początkowej a 5 mm nie ma szans dolecieć do góry a z kostki taki o średnicy 1 mm robi to bez wysiłku .
Moim zdaniem więc Reaktor M jest zdecydowanie lepszy niż najlepsza kostka.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 09 maja 2007, 18:47

cocoloco pisze: Moim zdaniem więc Reaktor M jest zdecydowanie lepszy niż najlepsza kostka.
Fałsz - to nie Twoje zdanie tylko tak po prostu jest :wink: Inaczej są to świnte słowa. Opis dlaczego tak jest - WZORCOWY.
IMO bym dodał (bardzej czytelne) do tego tylko to, że ten pod prąd stale zmniesza swoją objętość początkową przez co rosnie rozpuszczalnośc w wodzie gazu.
Adam

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 10 maja 2007, 08:28

Adam – Wiesiekowi w tym momencie chyba nie chodzi o wynalazki i cytaty sławnych ludzi. Moim zdaniem – na teraz – interesuje go FAKT, co jest lepsze kostka czy reaktor. Wyszło reaktor i... no to reaktor.
Ja również udzielając komuś porad :wink: – wzoruję się tylko na innych. Sam jakoś nic nie wynalazłem. :evil: Chyba wszystko jest już wymyślone. :D :D :D

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 10 maja 2007, 18:16

MikołajCz pisze:Adam –.....wynalazki i cytaty sławnych ludzi. ...
Mikołaj Ty widze nie czytasz dokładnie co i jak. Cytat - czy ja wiem czy Alek jest sławny :cry: - był dla uwypuklenia i podkreślenia co lepsze. Nie wiem czy zauważyłes ale troche go rozbudowałem :wink:
Odpowiedż na pytanie była zawarta we wspomnianym cytacie. To chyba jest popularne na TYM FORUM i nie tylko ja to robię :idea:
Adam

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 11 maja 2007, 11:46

Adam, nie mnie oceniać ale wg. mnie jesteś osobą b.wartościową, i już sam zamiar napisania książki, coś o Tobie mówi, ale dziwię się trochę, że robisz takie „polowanie” lub sprawdzanie wiarygodności słów – właśnie wtedy, kiedy one coś sensownego wnoszą. Nie chcę słodzić ani Tobie czy komuś innemu, ale posty m.in. i cocoloca mnie osobiście imponują – są czasami zabawne, zmuszają do myślenia i .... pomagają. I o to chodzi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
puchatek45
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: puchatek45 » 05 cze 2007, 18:12

Witam
Mam troszeczkę doświadczenia z roślinkami i potwierdzam to co napisał cocoloco
Jeżeli chodzi o kostkę to za nią przemawia tylko jej cena a Ty już posiadasz reaktor, to po rozterkach.
Polecam do kompletu elektrozawór i takie urządzenie

http://cgi.ebay.de/PH-CONTROLLER-REGLER ... dZViewItem

wartość PH masz pod kontrolą
Jak trochę poszukasz na ebay to trafisz to samo urządzenie sporo taniej.
Pozdrawiam Staszek

Odpowiedz

Wróć do „Woda”