kawałek Rio Orinoco

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

lukaszx6
senior
senior
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 06 gru 2006, 21:13

Akwa się zmienia.Niestety szyszki się zużyły i woda straciła czerowne zabarwienie :wink: Gdy zdobędę nowe szyszki to wrzucę fotkę baniaczka bardziej czerwoną :) Te pływające duże coś to korzeń,który nie chce za nic zatonąć

Obrazek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 gru 2006, 21:38

Znam ten ból z nie tonącymi korzeniami, cierpliwość u mnie się skończyła i moczenie przerwałem.
Dwa wędkarskie ciężarki ołowiane okazały się skuteczne, tylko ołów wodzie nie jest wskazany, żadne organizmy go nie znoszą dobrze, mam nadzieję się nie rozpuszcza, bo taki spatyniały jest chyba niegroźny...
Spróbuj kamieniami obciążyć zamiast ołowiu, szybciej nabierze wody i z czasem samodzielnie będzie tonął.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 06 gru 2006, 21:49

są tez ciezarki wędkarskie mosięzne te juz tak nie szkodzą

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 gru 2006, 22:05

te mosiężne chyba mają miedź w składzie, ale pewien nie jestem, jednak mogą szkodzic tak samo jak ołowiane, cała nadzieja za miesiąc wyjmę z wody, a metale w takiej postaci nie są łatwo rozpuszczalne w wodzie

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 07 gru 2006, 04:04

skoro korzen nie tonie to nie powinien w zadnym razie byc w tym zbiorniku a powinienes wziasc sie za jego praparowanie

lukaszx6
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 07 gru 2006, 13:40

Korzeń był preparowany,gotowany,robiłem z nim wszystko :lol: i tak nie tonie.Nawet jak pływa wygląda ciekawie,więc na siłę nie będę go zatapiał.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 07 gru 2006, 19:31

szczerze mowiac to ten korzen mi tam nie pasuje! jak sie to mowi co za duzo to niezdrowo. Pierwotna wersja jest ladniejsza. Ale to nie mnie sie ma podobac, tylko Ty masz bac zadowolony.

Powodzenia.

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 07 gru 2006, 20:37

Czekam na fotki z Wenezueli, Janusz może też coś wstawi za wielkiej wody :) piotr

zaklinacz
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: zaklinacz » 20 gru 2006, 20:35

fajny klimat w swoim baniaczku zrobił tak młody akwarysta.chyba kilka pomysłów przeniose do swojego 240l,te oświetlenie i naturalny wygląd biotopu robią wrażenie,przynajmniej na mnie,brawo więcej takich zapaleńców,pozdrowienia dla wszystkich paleciarzy.

Roberto
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Roberto » 03 sty 2007, 18:17

witam, Super zbiorniczek jak dla mnie rewelacja , mam prośbe czy mógłbyś wstawic jeszcze jakieś fotki ( zbliżenia ) - pozdrawiam

lukaszx6
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 03 sty 2007, 21:16

Niestety ale osatnimi czasy do mojego akwarium wkroczyła plaga ślimakow, ztego tez względu musiałem wyjąć wszystkie liscie oraz szyszki,poniewą z w nich legły się ślimory.Gałęzie także zaczęly się psuć pomimo gotowania,dlatego też wyrzuciłem je dla bezpieczeństwa ryb.W chwili obecnej akwarium przypomina bardziej pustynię niż czarne wody... :) Staram się zdobyć ciekawe korzenie,i tu tez prośba,jesli ktoś z forumowiczów ma owe na zbyciu to z chęcią kupię lub przyjmę.Zamierzam takze zakupić jakiś kubeł zewnetrzny(filtr).Fotki będą gdy całkowicie wyelyminuję ślimaki z akwarium,wykończę aranżację i skompletuję sprzęt.Co do ryb to doszło: 14x Paracheirodon axelrodi,1+1 apistogramma gibbiceps,6x dicrossus maculatus? Dziękuję Wam jeszcze raz za pozytywne komentarze,nie nawalę,postaram się jak najszybciej uporać z kilkoma problemami,a nastepnie wstawię nowe fotki.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 03 sty 2007, 22:47

Pomiędzy Ostrołęką a Kadziłem w miejscowości Karaska masz olbrzymie torfowisko na którym pozyskiwany jest torf a korzeni to leżą tam całe hałdy. Gdybyś miał zamiar tam się wybrać to zgłoś się do mnie na priv to podam Ci jak tam trafić. Ewnetualnie polecam też MHK pod W-wą - to byłby lepszy pomysł bo te korzenie z torfowiska też będziesz musiał przygotowywać a u nich masz prawie gotowe do włożenia do wody.

lukaszx6
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 13 sty 2007, 10:32

Dzięki Darku na informacje.Ktoś na pierwszej stronie pytał o NO3 w akwarium,wykonałem pomiary i wyszło pomiędzy 0-5.Bardziej ku 0.. :)

tytko
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tytko » 13 sty 2007, 21:18

Z całym szacunkiem dla Ciebie jeśli mogę wtrącić 2 słowa ,to zamiast gibicepsa zaproponował bym ci zbrojniki z gatunków hypancistus albo baryancistrus w większości znoszą wysoką temperaturę , są mięsożerne albo wszystkożerne , dorastają do mniejszych rozmiarów (8-12 cm ) niż gibiceps i mniej zanieczyszczają wodę a są o wiele piękniejsze

lukaszx6
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 13 sty 2007, 21:32

Nie wiem skąd Ci się udumał gibbiceps w tym wątku..Nikt o nim nie wspominał tutaj :?: Jeśli chodzi Ci o apistogramma gibbiceps to owszem mam owe,i nie są to zbrojniki tylko pielęgniczki :) ... Dla woli ścisłości

Zablokowany

Wróć do „Galeria”