kawałek Rio Orinoco
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Znam ten ból z nie tonącymi korzeniami, cierpliwość u mnie się skończyła i moczenie przerwałem.
Dwa wędkarskie ciężarki ołowiane okazały się skuteczne, tylko ołów wodzie nie jest wskazany, żadne organizmy go nie znoszą dobrze, mam nadzieję się nie rozpuszcza, bo taki spatyniały jest chyba niegroźny...
Spróbuj kamieniami obciążyć zamiast ołowiu, szybciej nabierze wody i z czasem samodzielnie będzie tonął.
Dwa wędkarskie ciężarki ołowiane okazały się skuteczne, tylko ołów wodzie nie jest wskazany, żadne organizmy go nie znoszą dobrze, mam nadzieję się nie rozpuszcza, bo taki spatyniały jest chyba niegroźny...
Spróbuj kamieniami obciążyć zamiast ołowiu, szybciej nabierze wody i z czasem samodzielnie będzie tonął.
-
lukaszx6
- senior

- Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
- Kontaktowanie:
Niestety ale osatnimi czasy do mojego akwarium wkroczyła plaga ślimakow, ztego tez względu musiałem wyjąć wszystkie liscie oraz szyszki,poniewą z w nich legły się ślimory.Gałęzie także zaczęly się psuć pomimo gotowania,dlatego też wyrzuciłem je dla bezpieczeństwa ryb.W chwili obecnej akwarium przypomina bardziej pustynię niż czarne wody...
Staram się zdobyć ciekawe korzenie,i tu tez prośba,jesli ktoś z forumowiczów ma owe na zbyciu to z chęcią kupię lub przyjmę.Zamierzam takze zakupić jakiś kubeł zewnetrzny(filtr).Fotki będą gdy całkowicie wyelyminuję ślimaki z akwarium,wykończę aranżację i skompletuję sprzęt.Co do ryb to doszło: 14x Paracheirodon axelrodi,1+1 apistogramma gibbiceps,6x dicrossus maculatus? Dziękuję Wam jeszcze raz za pozytywne komentarze,nie nawalę,postaram się jak najszybciej uporać z kilkoma problemami,a nastepnie wstawię nowe fotki.
- DISPAR
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Pomiędzy Ostrołęką a Kadziłem w miejscowości Karaska masz olbrzymie torfowisko na którym pozyskiwany jest torf a korzeni to leżą tam całe hałdy. Gdybyś miał zamiar tam się wybrać to zgłoś się do mnie na priv to podam Ci jak tam trafić. Ewnetualnie polecam też MHK pod W-wą - to byłby lepszy pomysł bo te korzenie z torfowiska też będziesz musiał przygotowywać a u nich masz prawie gotowe do włożenia do wody.
Z całym szacunkiem dla Ciebie jeśli mogę wtrącić 2 słowa ,to zamiast gibicepsa zaproponował bym ci zbrojniki z gatunków hypancistus albo baryancistrus w większości znoszą wysoką temperaturę , są mięsożerne albo wszystkożerne , dorastają do mniejszych rozmiarów (8-12 cm ) niż gibiceps i mniej zanieczyszczają wodę a są o wiele piękniejsze