co to jest?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 29 mar 2006, 22:34

Ciesze sie że nastąpiła poprawa, miejmy nadzieje że tak już zostanie.
Broń boże nie używaj żadnego kwasu. Wiesz jaki to kwas i jakie ma stężenie? Poza tym nie jest to dobry moment na zmiany parametrów jak już pisałem. Wyleczysz ryby to pomyślisz o zakwaszaniu. Radzę poczytać o zależnościach pomiędzy ph a tww, zanim zabierzesz sie do tego.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 29 mar 2006, 22:44

to jest kwas do obnizania Ph wiec wlalem 1 wiaderko o Ph 6 do akwariumu duzego zbiornika 375L wiec powinno byc OK. To jest kwas solny czy jakos tak i wlewa sie do basenow... Jak my w tym plywany i jestesmy zdrowi to ryba nic nie powinno sie stac. Zobaczymy co bedzie jutro z tymi chorowitkami. Czy kupowac te leki co byly wymienione wczesniej czy sie wtrzymac?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 30 mar 2006, 08:20

ROSOL pisze:to jest kwas do obnizania Ph wiec wlalem 1 wiaderko o Ph 6 do akwariumu duzego zbiornika 375L wiec powinno byc OK. To jest kwas solny czy jakos tak i wlewa sie do basenow... Jak my w tym plywany i jestesmy zdrowi to ryba nic nie powinno sie stac. Zobaczymy co bedzie jutro z tymi chorowitkami. Czy kupowac te leki co byly wymienione wczesniej czy sie wtrzymac?
Noooo ciekawe ciekawe. Ja bym raczej nie porównywał człowieka z rybą. Spróbuj dać im wódki. Niektórzy ludzie też tak robią jak ich bierze przeziębienie i im pomaga.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 30 mar 2006, 09:21

rady3 pisze: Noooo ciekawe ciekawe. Ja bym raczej nie porównywał człowieka z rybą. Spróbuj dać im wódki. Niektórzy ludzie też tak robią jak ich bierze przeziębienie i im pomaga.
:D
kolego Rosol najgorsze co można teraz robić to działać chaotycznie tak jak to właśnie robisz. Wlewasz kwas na oko i do tego nawet nie wiesz co to za kwas. :evil: Lepiej już daj rybom popływać w czystej wodzie, choć przyznam że ph 8 to "ciut" za dużo.
Jeżeli chcesz zakwaszać wodę to kwasem czystym czda a nie chemią do basenów!!!!( Już lepiej kup w akwarystycznym coś do zakwaszenia).
Twoje porównanie było cokolwiek mało trafne. Ja mogę popływać i w basenie piwa a spróbuj ile w nim przeżyją ryby.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 30 mar 2006, 11:09

to poradzcie czym najlepiej jest obnizyc Ph?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 30 mar 2006, 12:16

jeśli to akwa sterylne to kwas ortofosforowy.
jeśli masz roślinki to kwas solny ewentualnie siarkowy
Wszystkie w czystości czda (czysty do analiz)
można je kupić w sklepach z odczynnikami chemicznymi.
preparaty akwarystyczne są na bazie kwasu fosforowego i możesz mieć problemy z glonami.
zważ na to że ważne przy zakwaszaniu jest badanie tww( twardość węglanowa), bo lejąc kwas najpierw spada węglówka a potem ph, więc np. pierwszy 1 ml zbije węglówkę z 10 do 4 a ph prawie nie drgnie a następny 1 ml spowoduje nagle spadek ph z 7.5 do 6.5 bo bufor węglowy jest już niski.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 30 mar 2006, 14:31

ok, mam roslinki wiec kupie kwas solny. duzo go sie leje do akwa 375L?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 30 mar 2006, 14:42

ROSOL pisze:ok, mam roslinki wiec kupie kwas solny. duzo go sie leje do akwa 375L?
Jedną kroplę lub jedną szklankę :twisted:
chłopie czytaj co Ci się pisze

to zależy od TWW

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 30 mar 2006, 14:47

przepraszam nie zauwazylem... Co sadzicie o prepatacie w tabletkach BAKTOPUR DIRECT formy Sera? zwalczy moje choroby?

Awatar użytkownika
siwy
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: siwy » 30 mar 2006, 15:46

ROSOL pisze:przepraszam nie zauwazylem... Co sadzicie o prepatacie w tabletkach BAKTOPUR DIRECT formy Sera? zwalczy moje choroby?
he he...niezle wejscie 40 - te bodaj w 3 dni, wrecz kabaretowe bez urazy - czy zwalczy twoje choroby - sproboj. przetestuj najlepiej na sobie skoro tak to okresliles ;), skoro ludziom cos nie szkodzi to i rybom nie powinno ;), sorki ale odnosze wrazenie zes z deko za leniwy, koledzy pomogli - ty 50 watkow poruszasz w jednym watku...75 procent rozmowy w moim odczuciu powinno sie odbyc na prv, to nie chat... ale sproboj z Baktorpurem, potem jeszcze cala serie od Sery zaaplikuj, i obserwoj obserwoj obserwoj....nie ma lepszej nauki jak praktyka;)

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 30 mar 2006, 16:26

czy wlewac do wody i do glownego zbiornika uzdatniacza wody AquaSafe?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 30 mar 2006, 17:47

Co sadzicie o prepatacie w tabletkach BAKTOPUR DIRECT formy Sera? zwalczy moje choroby?
Nie wiem czy jest jakiekolwiek lekarstwo na Twoją chorobę.

ROSOL, nie gniewaj się, ale Ty chyba sobie z nas jaja robisz.
Weź no kolego poczytaj sobie odpowiedzi na swoje pytania i przemyśl. Tam wszystko w zasadzie pisze.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 01 mar 2007, 07:42

Coś chyba nam forum świruje. Na 2 stronie z marca ub. roku widzę zdjęcie swoich ryb sprzed kilku max dni. O co tu chodzi z moim zdjęciem w tym poście? Mogę prosić o wyjaśnienie czy to przypadek czy też nie?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 01 mar 2007, 07:50

Piotrze po prostu ten czas tak leci. ;) Tobie się wydawało, że to kilka dni temu było, a to już rok minął - tak ten czas leci :roll:
A tak na poważnie to chyba coś świruje bo tamten post był ogłoszony rok temu i nie ma adnotacji o zmianach w poście.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 01 mar 2007, 08:56

No mamy dowód jak na tacy, że pożyczyłeś ryby od Rosola :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”