co to jest?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Ciesze sie że nastąpiła poprawa, miejmy nadzieje że tak już zostanie.
Broń boże nie używaj żadnego kwasu. Wiesz jaki to kwas i jakie ma stężenie? Poza tym nie jest to dobry moment na zmiany parametrów jak już pisałem. Wyleczysz ryby to pomyślisz o zakwaszaniu. Radzę poczytać o zależnościach pomiędzy ph a tww, zanim zabierzesz sie do tego.
Broń boże nie używaj żadnego kwasu. Wiesz jaki to kwas i jakie ma stężenie? Poza tym nie jest to dobry moment na zmiany parametrów jak już pisałem. Wyleczysz ryby to pomyślisz o zakwaszaniu. Radzę poczytać o zależnościach pomiędzy ph a tww, zanim zabierzesz sie do tego.
to jest kwas do obnizania Ph wiec wlalem 1 wiaderko o Ph 6 do akwariumu duzego zbiornika 375L wiec powinno byc OK. To jest kwas solny czy jakos tak i wlewa sie do basenow... Jak my w tym plywany i jestesmy zdrowi to ryba nic nie powinno sie stac. Zobaczymy co bedzie jutro z tymi chorowitkami. Czy kupowac te leki co byly wymienione wczesniej czy sie wtrzymac?
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Noooo ciekawe ciekawe. Ja bym raczej nie porównywał człowieka z rybą. Spróbuj dać im wódki. Niektórzy ludzie też tak robią jak ich bierze przeziębienie i im pomaga.ROSOL pisze:to jest kwas do obnizania Ph wiec wlalem 1 wiaderko o Ph 6 do akwariumu duzego zbiornika 375L wiec powinno byc OK. To jest kwas solny czy jakos tak i wlewa sie do basenow... Jak my w tym plywany i jestesmy zdrowi to ryba nic nie powinno sie stac. Zobaczymy co bedzie jutro z tymi chorowitkami. Czy kupowac te leki co byly wymienione wczesniej czy sie wtrzymac?
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
rady3 pisze: Noooo ciekawe ciekawe. Ja bym raczej nie porównywał człowieka z rybą. Spróbuj dać im wódki. Niektórzy ludzie też tak robią jak ich bierze przeziębienie i im pomaga.

kolego Rosol najgorsze co można teraz robić to działać chaotycznie tak jak to właśnie robisz. Wlewasz kwas na oko i do tego nawet nie wiesz co to za kwas.

Jeżeli chcesz zakwaszać wodę to kwasem czystym czda a nie chemią do basenów!!!!( Już lepiej kup w akwarystycznym coś do zakwaszenia).
Twoje porównanie było cokolwiek mało trafne. Ja mogę popływać i w basenie piwa a spróbuj ile w nim przeżyją ryby.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
jeśli to akwa sterylne to kwas ortofosforowy.
jeśli masz roślinki to kwas solny ewentualnie siarkowy
Wszystkie w czystości czda (czysty do analiz)
można je kupić w sklepach z odczynnikami chemicznymi.
preparaty akwarystyczne są na bazie kwasu fosforowego i możesz mieć problemy z glonami.
zważ na to że ważne przy zakwaszaniu jest badanie tww( twardość węglanowa), bo lejąc kwas najpierw spada węglówka a potem ph, więc np. pierwszy 1 ml zbije węglówkę z 10 do 4 a ph prawie nie drgnie a następny 1 ml spowoduje nagle spadek ph z 7.5 do 6.5 bo bufor węglowy jest już niski.
jeśli masz roślinki to kwas solny ewentualnie siarkowy
Wszystkie w czystości czda (czysty do analiz)
można je kupić w sklepach z odczynnikami chemicznymi.
preparaty akwarystyczne są na bazie kwasu fosforowego i możesz mieć problemy z glonami.
zważ na to że ważne przy zakwaszaniu jest badanie tww( twardość węglanowa), bo lejąc kwas najpierw spada węglówka a potem ph, więc np. pierwszy 1 ml zbije węglówkę z 10 do 4 a ph prawie nie drgnie a następny 1 ml spowoduje nagle spadek ph z 7.5 do 6.5 bo bufor węglowy jest już niski.
- siwy
- junior
- Kontaktowanie:
he he...niezle wejscie 40 - te bodaj w 3 dni, wrecz kabaretowe bez urazy - czy zwalczy twoje choroby - sproboj. przetestuj najlepiej na sobie skoro tak to okreslilesROSOL pisze:przepraszam nie zauwazylem... Co sadzicie o prepatacie w tabletkach BAKTOPUR DIRECT formy Sera? zwalczy moje choroby?

- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
Nie wiem czy jest jakiekolwiek lekarstwo na Twoją chorobę.Co sadzicie o prepatacie w tabletkach BAKTOPUR DIRECT formy Sera? zwalczy moje choroby?
ROSOL, nie gniewaj się, ale Ty chyba sobie z nas jaja robisz.
Weź no kolego poczytaj sobie odpowiedzi na swoje pytania i przemyśl. Tam wszystko w zasadzie pisze.