Problem ze ślimakami

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Problem ze ślimakami

Post autor: mirek-gniezno » 20 paź 2006, 17:12

mam problem.od pół roku mam paletki i inne rybki ale oprócz nich mam jeszcze pełno... ślimaków!!! nie wiem co mam zrobić bo dwie bocje mam od początku ale one nie mogą dać rady,a chemie boję się użyć żeby nie zaszkodzić rybom! proszę o poradę :idea:

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 20 paź 2006, 19:02

Na ten temat jest sporo wiadomości na tym forum ale trzeba ich po prostu poszukać. Przy okazji dowiesz się innych ciekawych rzeczy.

michal.f
junior
junior
Imie i Nazwisko: Michał Fleta
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: michal.f » 20 paź 2006, 20:43

Kolega Mirek jest dobrze zapowiadającym się dyskomaniakiem. Oby poradził sobie z rybkami tak jak z jazdą na motorze, to będzie dobrze .Witamy czołowego żużlowca gnieznińskiego klubu w PKMD.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 20 paź 2006, 20:51

Bocje żeby jadły ślimaki muszą byc przgłodzone ale i tak dwie szt, nie dadzą rady pladze ślimaków -proponuję limnacit-kiedyś stosowałem nie było skutków ubocznych a i sprzedałem tego dużo i nikt nie mówił że mu coś zdechło przez ten środek.

Awatar użytkownika
kazik
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: kazik » 20 paź 2006, 21:01

staraj sie karmic tylko paletki ( małe porcje ) a właściwie to mała głodówka nikomu nie zaszkodzi :)
kazik.

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 20 paź 2006, 21:36

Też miałem kiedyś plagę ślimaków - bocje poradziły sobie z nimi, jednak nie obeszło się bez głodówki. Po kilku dniach z braku laku zabrały się za ślimaczki. Z powodzeniem możesz wstrzymać się z karmieniem ryb nawet przez tydzień.

michal.f
junior
junior
Imie i Nazwisko: Michał Fleta
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: michal.f » 20 paź 2006, 21:46

Koledzy i Wy kochacie paletki???Jak będzie wyglądała dorastajaca paletka nie jedząc tydzień???. Szczurek i nic więcej.Prosze nie dawać takich rad nie zapoznając się z sytuacją.

Rybaczki
junior
junior

Post autor: Rybaczki » 20 paź 2006, 22:14

Proponuje zastosowanie flubenolu dawkowanie tabletka 220mg na 500l wody Przebieg stosowania preparatu ten sam co przy pasozytach skornych
Wiecej info w dziale o lekarstwach

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 20 paź 2006, 22:34

Dzięki za wszystkie rady!!! Postaram się coś wybrać i zastosować ! Michał-pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki!
P.S. Po głębszym zapoznaniu się ze stronką uważam,że jest super!!!! :wink:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 20 paź 2006, 22:36

Chciałbym mieć taki problem - ślimaki :P
Nie zauważyłem opisu o jakie ślimaki chodzi i jakiej wielkości ... :) bo te 6cm możesz wyjąć ręką i wysłać do Francji ... :wink:
Jadłem kilka w środę w sosie czosnkowym, niezłe :twisted: .
Jedyne jakie ślimaki u mnie w baniaku są, ale ich nie widać bez noktowizora to świderki, pożyteczne więc niech sobie są, kilkanaście ginie podczas odmulania, bo wyłapywać z zassanej wody mi się nie chce, ale na populacje to nie wpływa.
Reszta odmian ślimaczych wytrzebiona u mnie przez 6 bocji wspaniałych :lol: na ślimaki.
Dwie bocje nieznengo gatunku i rozmiaru u Ciebie to za mało by wytępić ślimaki.
Radzę zwiększyć obsadę bocji. Pozatym to ryby stadne, dobrze się czują i żerują jak są najmniej w 5kę. W mniejszych obsadach mogą się chować i słabo żerować, albo wcinać serducho. Jeśli nie przekarmiasz ryb i bocje mają z 8-10cm to 5 sztuk wybije Ci ślimaki w 2 tygodnie i niestety już nigdy nie będziesz ich miał w baniku w ilości zauważalnej dla ludzkiego oka :wink: .
Chemii i leków bym nie polecał, unikał, bo nie ma tak naprawdę nieszkodliwych i neutralnych środków dla reszty organizmów w baniaku.
Jeśli Twoje bocje są mniejsze lub zasmakowały serducha to możesz je na 2 tygodnie odłowić i trzymać w baniaku kwarantannowym wrzucając tam jedynie ślimaki wyłapane z ogólnego.
Moim zdaniem bocje są wspaniałe :wink:

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 20 paź 2006, 22:51

Mozesz sprubowac wieczorem po zgaszeniu swiatla wlozyc do akwarium maly sloiczek z kawalkami swiezo obranego zielonego ogorka, wyjmnij go rano przed zapaleniem swiatla....bedzie pelny :D , w ten sposob na pewno nie usuniesz wszystkich slimakow, ale bardzo mocno zredukujesz ich ilosc i to bez "chemii". Co do Bocji....sprawa gustu :wink:

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 20 paź 2006, 22:51

Takie 6 centymetrowe to sam bym chętnie zjadł!!! Świderki też mam ale to nie problem,problemem są 2-3 milimetrowe ślimaczki które upodobały sobie moje roślinki za pokarm!!! Bocje też mam... wspaniałe ale małe bo ok 5 cm!!! Do tej pory miałem w akwarium kokosa i te bocje :wink: wspaniałe :wink: cały czas w nim siedziały i nie chciało się im żerować, ale od kilku dni wyciągnąłem kokosa i muszą troche popływać!!! Więc jak się trochę zmęczą to zaczną wcinać "chyba" ślimaki!!! :wink:

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 20 paź 2006, 23:45

Wyjmij to co zdołasz, resztę zostaw Bocjom, i uwierz mi, że po tygodniowej głodówce Paletki wyglądają tak samo, jakby wpierdzielały codziennie (dorosłe paletki!!!).
Powodzenia.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 21 paź 2006, 07:00

Ładnych parę lat temu użyłam na ślimaki- no właśnie nie pamiętam czy to był Limnacid czy Limna-Tox. W każdym razie nie u paletek. Woda była twarda i pH gdzieś 7,5. Odradzam. Z roślin nie zostało nic. Wlałem rano cały dzień nic się nie działo. Jak zobaczyłem następnego dnia rano to szczękę miałem na ziemi. Poprostu szok wszystkie delikatne rośliny poprostu tworzyły dyman sieczki na dnie. Z tego co pamiętam to szczagólnie Cabomba. Poprostu masakra. Od tego czasu przestrzegam klientów przed tymi środkami choć i tak kupują i nikt się nie skarżył by miał podobny problem.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 21 paź 2006, 07:02

:oops: :oops: :oops: Sorry oczywiście jestem płci męskiej i powinno być użyłem a nie użyłam. A zresztą :P

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”