ph 4,5

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 26 paź 2006, 12:58

Jakie kratki ? czym obszyć ? Poza tym włożyć filtr i wyjać go za około 0,5 roku ?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 26 paź 2006, 13:35

Zdjęcie kratki jest w MG Czerwone Smoki na forum mysiara (ja użyłem kratki do farby obszytej gęstą stylonową firanką). Poza tym - tego się nie wyjmuje: za filtr robi całe podłoże i przestrzeń wodna pod kratką. Zerknij dokładnie do wspomnianegoo wątku, wszytsko opisałem :)

Rafał

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 26 paź 2006, 22:29

Rafal_W pisze:
alghar pisze: Obawiam się, że poza moimi relacjami, tudzież przychylnym zaciekawieniem Hypno i Klossa - nie znajdziesz żadnych innych potwierdzeń zasadności stosowania tego rozwiązania w akwarystyce słodkowodnej.. :)
I tu jestes w bledzie- owo "plenum" to ja mam u siebie w akwa juz ponad 2 lata. Wykonane jest skandalicznie- warstwa piachu ma polowe przepisowej grubosci, za "kratke robi kratka od filtra podzwirowego owinieta jakas przepuszczalna tkanina (chyba do upraw hydroponicznych) kupiona w castoramie w dziale ogrodniczym.... W dodatku wykonalem toto zupelnie nieswiadomy jego zasadniczej funkcji- to miala byc piaskownica na zarcie dla dyskow (wiadomo ze w zwirze grzeznie, wiadomo ze dyski lubia sobie piachem popluc...). Tymczasem nawet w takim przypadkowo zrobionym "plenum" denitryfikacja idzie pelna para, wystarczy w piasek stuknac zeby spod niego wydobylo sie mnostwo pecherzykow azotu.
W zeszlym tygodniu dostalem nowe szklo i tym razem mam zamiar wykonac "plenum" z pelna premedytacja i prawie zgodnie z regulami sztuki. Z jednym wyjatkiem- pozostawie sobie mozliwosc tloczenia wody pod piach (docelowo z predkoscia kilku kropel na sekunde). Zastanawiam sie jaka powierzchnie dna przeznaczyc na ten wynalazek- 1/3 to chyba nie bedzie za malo?
J-23

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 26 paź 2006, 23:03

J-23 pisze:(..)Z jednym wyjatkiem- pozostawie sobie mozliwosc tloczenia wody pod piach (docelowo z predkoscia kilku kropel na sekunde). Zastanawiam sie jaka powierzchnie dna przeznaczyc na ten wynalazek- 1/3 to chyba nie bedzie za malo?
J-23
Na niektórych stronach o plenum nawet sugerują - tyle, że na czas "rozruchu" - pozostawić możliwość tłoczenia wody do przestrzeni wodnej pod podłożem. Wg autorów mam to być sposób na względnie szybkie osiedlenie się bakterii w miejscu docelowym, z możliwością ich dokarmiania. Nad opcją ciągłego powolnego tłoczenia sie nie zastanawiałem - aczkolwiek teoretycznie można uzyskac wzrost wydajności.. A awaria prądu nie zaszkodzi, bo to i tak beztlenowe środowisko..

A co do wielkości - u siebie mam to na całej (prawie - bo miejscami o mniejszej grubości, więc nieprzepisowe) powierzchni dna. Rozumiem, że nie chcesz rezygnować ze swojej podżwirówki, stąd tylko 1/3.. Zapewne wystarczy, tym bardziej, że wymusisz delikatny obieg wody.Tym niemniej poczekam na wyniki i liczę na rozdmuchanie krucjaty pro-plenumowej ;)

Rafał

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 27 paź 2006, 00:06

Rafal_W pisze: Rozumiem, że nie chcesz rezygnować ze swojej podżwirówki, stąd tylko 1/3.. Zapewne wystarczy, tym bardziej, że wymusisz delikatny obieg wody.Tym niemniej poczekam na wyniki i liczę na rozdmuchanie krucjaty pro-plenumowej ;)
Na podzwirowke wystarczylaby 1/10 dna- woda filtrowalaby sie wtedy przez 10 litrow zloza, chyba dosc dla 800 litrow wody. IMO wazniejsze jest stale wydmuchiwanie syfu z podloza co eliminuje koniecznosc dmulania (leniwy jestem). Wlasnie sie zorientowalem ze moje akwa chodzi juz ponad 3 (!) lata bez odmulania a dno jest tak czyste jakbym odkurzal w nim co tydzien.
Krucjaty prowadzic nie bede, zwlaszcza ze IMO najlepszym rozwiazaniem jest jednak stala podmiana.
J-23

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 27 paź 2006, 06:48

J-23 pisze: Krucjaty prowadzic nie bede, zwlaszcza ze IMO najlepszym rozwiazaniem jest jednak stala podmiana.
J-23
Jeśli masz pomysł, jak zrobić stałą podmianę 'octem' - mając do dyspozycji moją kranówę, osmozę i kwas - tak, by pracowało to faktycznie automatycznie - już jutro zaczne to testować na jakimś szkle :)

Stała podmiana czystą osmozą w moim przypadku (tzn w tej wersji zbiornika, jaką mam obecnie) wychodziła średnio - woda owszem chemicznie była czyściusieńka (wszelkie formy azotu w akwa były zerowe, plenum już bardzo porządnie działało), ale pH ciągle wędrowało mi w górę (woda nie miała się czym zakwaszać :) :) , odwrotnie niż w większości akwariów na tym forum). Ponieważ ograniczanie podmian zrobiło dobrze zarówno rybom, jak i parametrom wody (w sensie pH) stopniowo zakręcałem kurek no i... zakręciłem :)

A mi syf w podłoże nie wpada, bo nie może :) I przy tej ilości ryb na powierzchnię dna tudzież nie zaleganiu resztek pozywienia - muł jest przerabiany przez to, co w dnie.

Rafał

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 27 paź 2006, 07:58

Jeśli masz pomysł, jak zrobić stałą podmianę 'octem' - mając do dyspozycji moją kranówę, osmozę i kwas - tak, by pracowało to faktycznie automatycznie - już jutro zaczne to testować na jakimś szkle
Rafał , ja to zrobiłem tak:
woda kranowa i osmoza, podciągnięta do akwa kapie stale z predkością 30-40l\dobę, w proporcji 4-5kropli RO\ 1 kran.
Całości pilnuje Lajon 120 który ma korektę dwustronną. Jeżeli ph spada to elektrozawór(sterowany Lajonem) otwiera dodatkowe kapanie kranówki, jeżeli ph idzie w górę to Lajon załącza pompkę z pojemnika w którym jest RO mocno zakwaszone . Aby uniknąć skoków i załączania się korekt na przemian, woda korygująca i w górę i w dół musi kapać powoli, aby akwarium miało czas na reakcję, to trzeba wyznaczyc doswiadczalnie.
Jedyna nie automatyczna praca , to napełnianie pojemnika z octem co jakiś czas.

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 27 paź 2006, 13:31

Co lepiej kupić bardzo drobny piasek akwarystyczny czy piasek kwarcowy ?jeśli można j-23 o fotki akwa ,szczególnie dna

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 27 paź 2006, 14:26

Lepiej kupić piasek kwarcowy bo pod piaskiem akwarystycznym może się kryć wszystko co idzie sprzedać .

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 29 paź 2006, 21:24

alghar pisze:jeśli można j-23 o fotki akwa ,szczególnie dna
To juz ostatnie dni tego akwa wiec ad perpetuum res memoriam....
J-23
Załączniki
Zwir.jpg
Zwir.jpg (28.1 KiB) Przejrzano 5454 razy
Piaskownica.jpg
Piaskownica.jpg (32.65 KiB) Przejrzano 5457 razy
Cale.jpg
Cale.jpg (28.93 KiB) Przejrzano 5459 razy

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 30 paź 2006, 07:04

Dzięki za fotki , powoli przejdę tylko na wode z RO . Jakie polecacie minerały do tej wody ?Niestety będę musiał sie pozbyć ziemiojadów . Czy inne rybki kiryski , duch ,glonojady przeżyją w ph 5,5 ?Myślałem o założeniu pończochy na kratke .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 30 paź 2006, 12:51

U mnie PH waha się międzu 5.3-5.6 od ponad miesiąca, 10 kirysków sterbi, 6 bocji, 2 glonojady, 2 kosirki i 10 neonów nic sobie z tego kwasu nie robi, mają się świetnie.

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 30 paź 2006, 16:08

TOM masz jakieś roślinki w akwie ? Dodajesz chyba jakieś minerały dla rybek i roślin ? Można coś więcej o twoim akwie.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”