ph 4,5
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
I tu jestes w bledzie- owo "plenum" to ja mam u siebie w akwa juz ponad 2 lata. Wykonane jest skandalicznie- warstwa piachu ma polowe przepisowej grubosci, za "kratke robi kratka od filtra podzwirowego owinieta jakas przepuszczalna tkanina (chyba do upraw hydroponicznych) kupiona w castoramie w dziale ogrodniczym.... W dodatku wykonalem toto zupelnie nieswiadomy jego zasadniczej funkcji- to miala byc piaskownica na zarcie dla dyskow (wiadomo ze w zwirze grzeznie, wiadomo ze dyski lubia sobie piachem popluc...). Tymczasem nawet w takim przypadkowo zrobionym "plenum" denitryfikacja idzie pelna para, wystarczy w piasek stuknac zeby spod niego wydobylo sie mnostwo pecherzykow azotu.Rafal_W pisze:alghar pisze: Obawiam się, że poza moimi relacjami, tudzież przychylnym zaciekawieniem Hypno i Klossa - nie znajdziesz żadnych innych potwierdzeń zasadności stosowania tego rozwiązania w akwarystyce słodkowodnej..![]()
W zeszlym tygodniu dostalem nowe szklo i tym razem mam zamiar wykonac "plenum" z pelna premedytacja i prawie zgodnie z regulami sztuki. Z jednym wyjatkiem- pozostawie sobie mozliwosc tloczenia wody pod piach (docelowo z predkoscia kilku kropel na sekunde). Zastanawiam sie jaka powierzchnie dna przeznaczyc na ten wynalazek- 1/3 to chyba nie bedzie za malo?
J-23
Na niektórych stronach o plenum nawet sugerują - tyle, że na czas "rozruchu" - pozostawić możliwość tłoczenia wody do przestrzeni wodnej pod podłożem. Wg autorów mam to być sposób na względnie szybkie osiedlenie się bakterii w miejscu docelowym, z możliwością ich dokarmiania. Nad opcją ciągłego powolnego tłoczenia sie nie zastanawiałem - aczkolwiek teoretycznie można uzyskac wzrost wydajności.. A awaria prądu nie zaszkodzi, bo to i tak beztlenowe środowisko..J-23 pisze:(..)Z jednym wyjatkiem- pozostawie sobie mozliwosc tloczenia wody pod piach (docelowo z predkoscia kilku kropel na sekunde). Zastanawiam sie jaka powierzchnie dna przeznaczyc na ten wynalazek- 1/3 to chyba nie bedzie za malo?
J-23
A co do wielkości - u siebie mam to na całej (prawie - bo miejscami o mniejszej grubości, więc nieprzepisowe) powierzchni dna. Rozumiem, że nie chcesz rezygnować ze swojej podżwirówki, stąd tylko 1/3.. Zapewne wystarczy, tym bardziej, że wymusisz delikatny obieg wody.Tym niemniej poczekam na wyniki i liczę na rozdmuchanie krucjaty pro-plenumowej

Rafał
Na podzwirowke wystarczylaby 1/10 dna- woda filtrowalaby sie wtedy przez 10 litrow zloza, chyba dosc dla 800 litrow wody. IMO wazniejsze jest stale wydmuchiwanie syfu z podloza co eliminuje koniecznosc dmulania (leniwy jestem). Wlasnie sie zorientowalem ze moje akwa chodzi juz ponad 3 (!) lata bez odmulania a dno jest tak czyste jakbym odkurzal w nim co tydzien.Rafal_W pisze: Rozumiem, że nie chcesz rezygnować ze swojej podżwirówki, stąd tylko 1/3.. Zapewne wystarczy, tym bardziej, że wymusisz delikatny obieg wody.Tym niemniej poczekam na wyniki i liczę na rozdmuchanie krucjaty pro-plenumowej![]()
Krucjaty prowadzic nie bede, zwlaszcza ze IMO najlepszym rozwiazaniem jest jednak stala podmiana.
J-23
Jeśli masz pomysł, jak zrobić stałą podmianę 'octem' - mając do dyspozycji moją kranówę, osmozę i kwas - tak, by pracowało to faktycznie automatycznie - już jutro zaczne to testować na jakimś szkleJ-23 pisze: Krucjaty prowadzic nie bede, zwlaszcza ze IMO najlepszym rozwiazaniem jest jednak stala podmiana.
J-23

Stała podmiana czystą osmozą w moim przypadku (tzn w tej wersji zbiornika, jaką mam obecnie) wychodziła średnio - woda owszem chemicznie była czyściusieńka (wszelkie formy azotu w akwa były zerowe, plenum już bardzo porządnie działało), ale pH ciągle wędrowało mi w górę (woda nie miała się czym zakwaszać

A mi syf w podłoże nie wpada, bo nie może

Rafał
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Rafał , ja to zrobiłem tak:Jeśli masz pomysł, jak zrobić stałą podmianę 'octem' - mając do dyspozycji moją kranówę, osmozę i kwas - tak, by pracowało to faktycznie automatycznie - już jutro zaczne to testować na jakimś szkle
woda kranowa i osmoza, podciągnięta do akwa kapie stale z predkością 30-40l\dobę, w proporcji 4-5kropli RO\ 1 kran.
Całości pilnuje Lajon 120 który ma korektę dwustronną. Jeżeli ph spada to elektrozawór(sterowany Lajonem) otwiera dodatkowe kapanie kranówki, jeżeli ph idzie w górę to Lajon załącza pompkę z pojemnika w którym jest RO mocno zakwaszone . Aby uniknąć skoków i załączania się korekt na przemian, woda korygująca i w górę i w dół musi kapać powoli, aby akwarium miało czas na reakcję, to trzeba wyznaczyc doswiadczalnie.
Jedyna nie automatyczna praca , to napełnianie pojemnika z octem co jakiś czas.