ZOOWET 2006 - Lublin

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 05 gru 2006, 06:56

cocoloco pisze: ....................
Jednak ja mam w pamięci krytykę po Warszawie - oczekuje się od nas więcej niż od jakiegokolwiek klubu w kraju i surowiej ocenia . Koledzy z Warszawy napracowali się ciężko i zamiast słów podziękowania pojawiały się zarzuty . Piotrze i to studzi mój entuzjazm bo każdy kto był na tych wystawach już czuje niedosyt że za to już było że nie pierwszy sort że czas na zmianę ekspozycji itd .
Lepsze jest wrogiem dobrego .......
Warto o tym pamiętać i spokojnie robić swoje.

Prezentacje PKMD, to ukłon garstki zapaleńców wobec jakieś społeczności. Jak widać, jeszcze się nam miasto i impreza nie powtórzyła, więc trudno mówić, że się wystrój przejadł.

Jeśli się przejadł, to nam, a nie oglądającym. My występujemy w roli obsługi wydarzenia medialnego i patrzymy na wszystko inaczej. Dla nas to odgrzany kotlet - dla innych danie z górnej półki.

Organizując pokaz pełnimy więc z jednej strony służebną rolę wobec naszego hobby a z drugiej jest to niepowtarzalna okazja do spotkań, rozmów, pogłębiania przyjaźni.
Dla nas atrakcją jest wzajemne spotkanie się, dla zwiedzających nasz pokaz.

Warto o takich niuansach pamiętać podejmując dyskusję.
Moim zdaniem, przez 2 lub więcej lat wystrój naszej prezentacji nie musi ulegać zmianie pod warunkiem, że za każdym razem jesteśmy z nim w innej miejscowości.

Wyzwaniem jest Kraków i Mistrzostwa Dyskowców.
Tu dekoracje powtarzać się nie powinny i muszą być wzbogacane o nowe elementy. Nad tym trzeba pracować, pilnie strzegąc tajemnicy co będzie.

W 2008 roku kula nie będzie największą atrakcją, a ustawiona gdzieś na uboczu będzie najwyżej jednym z mniej ważnych akcentów wystroju.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 05 gru 2006, 07:58

Alek nie zrozumiałeś mnie dokładnie jak bym chciał ;-) Mówiąc o niedosycie nie miałem na myśli skromności stoiska, jaką można by odczuć zwłaszcza po obejrzeniu filmów z Duisburga. Mówiąc o niedosycie miałem na myśli bakcyla którego złapałem. I po prostu już mi szkoda, że to było tak krótko, że prawdopodobnie PKMD nieprędko znowu w Lublinie coś pokaże itd itd. Tym bardziej szkoda, że ilość publiczności pokazała jaki jest głód na takie imprezy. To miałem na myśli, a nie krytykę ewentualnej skromności stoiska. Przy okazji jak będziesz się widział z Mirkiem, to pewnie od niego usłyszysz jakim jestem wizjonerem, gdyż ciut czasu na rozmowach różnych spędziliśmy. Mi po prostu włączył się komplikatorek i knuje już co tu i jak zrobić, żeby w Lublinie cyklicznie organizować podobne imprezy.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 gru 2006, 15:51

Przy okazji jak będziesz się widział z Mirkiem, to pewnie od niego usłyszysz jakim jestem wizjonerem, gdyż ciut czasu na rozmowach różnych spędziliśmy. Mi po prostu włączył się komplikatorek i knuje już co tu i jak zrobić, żeby w Lublinie cyklicznie organizować podobne imprezy.
No to kamień spada mi z serca - już jest dobrze ;)
Teraz dodamy do tego moje motto "dajcie mi ludzi a zrobię wszystko" i już zapomnimy o odgrzanych kotletach .

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 05 gru 2006, 23:14

Sama rozpoczęłam temat ekspozycji, ale chodziło mi o to, aby umieszczać w małych zbiornikach rybki z Azji, to przecież nic trudnego. Uważam, że ta ekspozycja jest bardzo ładna i nie trzeba jej zmieniać. Jeśli się komuś opatrzyła, to najwyżej nam samym, a jak wiadomo wystawy nie są dla nas tylko dla zwiedzających.
Planszę można ewentualnie zmienić wtedy, jak będziemy organizowali wystawę drugi raz w tym samym mieście.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 gru 2006, 23:26

Ja mam inną uwagę . Na forum pojawia się od czasu do czasu przepiękne zdjęcie zbiornika członka klubu . Można przecież na każdej wystawie zrobić galerię naszych baniaczków .
Potrzebne tylko zdjęcie w dobrym formacie i wymiary aby wydrukować to w skali 1:1 .
Mamy część ekspozycji zmienną bo nie wierzę że ktoś ma baniaczek na stałe - zawsze pewnego dnia jest inaczej niż miało być .
Druga sprawa to sprawa kuli - ja tam widzę piękne "pary" . Brak mi ekspozycji w naszym wydaniu jak Tropical zrobił w Duisburgu . Para z młodymi - och to ciągłe przeliczanie młodych na zetki .
Witamy w azji zmieniłbym na dzikość amazonki - 6 zbiorników urządzonych a la biotop - każdy zbiornik przez kogoś innego - taki wewnętrzny konkurs w klubie . Ryby oczywiście z amazonki lub dopływów . Inne pomysły mile widziane . Nie tylko jak zagospodarować co mamy ale co możemy mieć .
Widzę też zabawę dla klubowych elektroników - akwaria wystawowe połączone z ekranem komputera - podgląd temperatury we wszystkich zbiornikach .
Ekspozycję sprzętu który pojawia się tu na forum - szkoda że J-23 ma tylko jedynkę i wsteczny ;) ;)

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 05 gru 2006, 23:30

A ja se uważam, a co (!!!), że PKMD rośnie w siłę, i nikt nam nie "podskoczy".... no bo niby kto?
Ten cudzysłów, jest przemyślany.............................. ne ma zmiłuj......
Zdrowa konkurencja jest wskazana......
Ale zrobiło mi się żal Prezesa... jakiś taki "oklapły".......
może najadł się wenezuelskiego robactwa:))))) ????????
Jest dobrze - bez przesadzania - może być tylko lepiej....
Ale właśnie: z braku konkurencji.... obyśmy się nie rozleniwili - ale z takim Prezesem.......:))))))))))))) to nie miożliwe!

Pozdrawiam
Wojtek

To tylko ja uważam, ja, Wojtek :))))))))))

PS. Alku, uprzedziłeś mnie o 4 minuty...
Jak szaleć to szaleć:
- każdy zbiornik optrzony kamerką internetową... (jak światowo to światowo - mówię o II mistrzostwach);
- to oczywiste - na podstawie tego co wyżej - że monit całokształtu paramertów wody w zbiornikach - on line:))))))))...
- no i ten bajer, że każdy mający dostęp do sieci, może wysłać głos na daną rybę... (znowy ukłon do klubowych informatyków, coby sprawdzili, czy nie ten sam ludź:))))))))) się nam wtranżala.... i chce, rybie przyznać miejsce....)

Wiesz... pomysłów ci u nas dostatek.... :))))))))))))))))))))

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 05 gru 2006, 23:49

Alek, nieśmiało już wcześniej proponowałem, że ... mogę postarać się o sponsora, dzięki któremu chciał bym dołożyć swoje 5 groszy do klubu. Ale że tak powiem chciał bym przy okazji realizować swoją wizję, ozcywiście w ramach porozumienia :-) Otóż proponuję aby do graciarni wystawowej postarać się o kosmiczny zbiornik pod względem wielkości. Taki ze 3m długości, 1m szerokości i wysokości (wymiary dopasowane do typowego busa jakim jeździ sprzęt na wystawy). Roboczą nazwę proponuję GOLIAT :-) I takie monstrum przeznaczyć na biotop. W luźnych dyskusjach padały już pomysły... duża arowana i na zbiorniku wywieszona fiszka z godzinami, kiedy będziemy karmić.... Albo biotop paletkowy, stado dzikusów lub nie dzikusów ale udających dzikusy np. brązowych i płaszczki pływające po dnie, kupa korzeni 5 taczek piasku i mroczny nastrój. Słyszałem głosy, że płaszczki ciężko utrzymać. Nie wiem nie mam własnego zdania, ale widzę w Lublinie, że chyba to kojeny mit jak kiedyś z paletami.
Pomysł nr 2 zbudować zbiornik, kóry będzie miał .... różną głębokość....Oczywiście lustro wody nie może być pod kątem, więc jedyna możliwość to dno pod kątem. Widziałem kiedyś daaaaaawno temu jeszcze w szmatławie wydawanym jakimś polskim piśmie na bylejakim papierze, ale nie z bylejakimi tekstami, opis takiego zbiornika wraz ze zdjęciem. Nie widziałem od tamtej pory nigdzie czegoś takiego! A jeżeli nie ma to już mnie korci żeby było u nas!! Można by ładnie zasymulować brzeg rzeki w czymś takim nawet ze strefą brzegową "napowietrzną". Chcecie pomysły? Proszę bardzo ale chyba zaraz dostanę wiadomość że jako admin sam sobie mam bana przyznać za szerzenie idei SF ;-)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 gru 2006, 00:08

Bosze ................ u mnie już masz ostrzeżenie ;) Trzy tony wody i pewnie to ja mam tam sadzić roślinki na dnie albo cokolwiek poprawiać . Do tego szafeczka aby wytrzymała na oko 4 tony . Rozumiem coś takiego postawić w jednym miejscu ale jako wystawowe !! .

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 06 gru 2006, 07:43

He he wiedziałem, ale pomysł nr 2 nie został zjechany..... znaczy się nie jest źle i być może nawet zaszczepiłem go w innych pięknych umysłach :-)
A co do biotopu to po cholerę tam coś sadzić? Wrzucić do środka korzeni i kamulców trochę tak żeby spadła na dno "naturalnie" na wierzchu trochę pływających gałęzi i mamy biotop ;-)

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 06 gru 2006, 15:39

Generalny problem to magazyny.

Mirek z Markiem są zapakowani na ful ...............
Pimpek oddaje 160 metrów w Chorzowie.
Jest więc szansa, że narazie będzie gdzie pakować sprzet na Mistrzostwa.

Potrzeba nam magazynów w innych częściach Polski, by na pokazy nie przewozić wszystkiego z magazynów centralnych. Wtedy jest szansa na robienie większej ilości pokazów i na dodatek bez absorbowania Mirka.

Jeśli znajdą się magazyny, ustalimy co ma być w którym i zaczniemy realizację ich zapełniania.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 06 gru 2006, 20:10

Ambra napisał
Generalny problem to magazyny
Tak sie fajnie składa że mam "trochę"miejsca u siebie ok 40 m2 strychu .Od pimpka mieszkam raptem 36 km , nie mam nic przeciwko temu żeby sprzęt klubowy przechować. W sumie 40m2 to nie dużo , pamiętajmy jednak że to niejedna powierzchnia kawalerki jest mniejsza .Tak więc ja nie widzę problemu.

niki 28

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 06 gru 2006, 20:48

Jacek=Mocarz...............
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ja mam z Ewą tylko do zaoferowania działkę.....
Szopę można powiększyć, w miarę narastających potrzreb.....
Na razie - wszystko do 3 metów się zmieci...
Czu waj!
Ku chwale PKMD!!!!!!!

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 11 gru 2006, 22:00

Przeglądając Google z wpisanym hasłem PKMD znalazłem coś takiego:
http://www.arguswolow.pl/wystawy.htm