Nowe akwarium-przygotowania od strony technicznej...

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 28 gru 2006, 20:29

i jeszcze:
Załączniki
Szafka4.JPG
Szafka4.JPG (26.92 KiB) Przejrzano 7346 razy
Szafka3.JPG
Szafka3.JPG (24.14 KiB) Przejrzano 7349 razy

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 28 gru 2006, 20:34

Zrób większe otwory w tylnej ściance na rurki i kable. Widzę że masz chyba typowe 5cm średnicy, przez te ciężko jest przeprowadzić węże do/z filtra bez załamywania. Ja w swoich 5tkach ledwo zmieściłem sensownie dwie rury fi 16. Ja bym je zrobił w pionie przynajmniej większe :-)
A jak masz nóżki pod podstawą? Pomyśl o jakichś ułatwieniach przy poziomowaniu. Przy tak długim zbiorniku to ważne, żeby potem nie było trzask i chlup :-)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 28 gru 2006, 22:14

Tak jak Piotr pisze - przy takich wielkich baniakach (obciążeniach) możliwość ustawiania poziomu to absolutna podstawa. Jak już Tobie mówiłem Sławku, ja naprawdę nie zdobyłbym się na postawianie tony wody na płycie wiórowej bez stelaża z możliwością regulacji poziomu.

Szafa ładna z tymi nogami ale strasznie niepraktyczna pod tak wielki baniak. Z tym że ja mam zboczenie słonowodne i dla mnie najważniejsze jest upchnięcie sumpa z refugium pod akwarium zatem żeby było "teges" muszę mieć w szafie dużo miejsca.

IMHO szafe należy wymiarować i rozebrać do ostatniej deski, potem wyrysować stelaż z profilu zamkniętego powiedzmy 50x50x3, z ramą dolną poziomującą - pod szafą, następnie zespawać konstrukcje nośną, okręcić płytami, postawić, wstępnie wypoziomować na dolnej ramie i zalewać baniak. Potem ewentualna korekta poziomu. Dopiero wtedy spałbym spokojnie. generalnie jest "po ptokach" bo od razu trzeba było zrobić konkretną rame i dopiero wtedy obijać to płytami meblowymi.

Zostaje ci teraz zabawa w programie PRO100 z rysowaniem ramy którą wpasujesz w tą szafe, potem troszke prac spawalniczych i stolarskch.

Nie twierdze że nie da sie postawić 1000l na tym meblu ale ja naprawdę nie mógłbym spać spokojnie wiedząc, że gdy ugnie sie drewniana podłoga, to z powodu braku możliwości temu zaradzenia mam kubik wody w pokoju.....

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 28 gru 2006, 22:41

pod 1000l zrobiłbym dokładnie tak jak tu:

http://www.nano-reef.pl/datas/users/1088-img_5329.jpg

http://www.nano-reef.pl/datas/users/1088-img_5350.jpg

czysto, schludnie, TANIO i bezpiecznie. a ile miejsca pod baniakiem.... :D

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 28 gru 2006, 23:38

Ja też bałbym się stawiać ponad tonę na płycie wiórowej!!!

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 29 gru 2006, 00:15

Ja bym się nie bał nawet 5 ton na wiórkach, ale przemyślanych... Kwestia szerokości ścianki i długości podpór.
Słąwku... sorry ale bierz się do roboty ze wzmacnieniem szafki, co namniej podwój pionowe ścianki szafki i dodatkowo za rurami (na krańcach akwa) dołóż boczne ścianki prostopadle opadające do boków zbiornika. Wypoziomuj całość i wtedy można mówić o jakimkolwiek bezpieczeństwie. To co masz w tej chwili, to ja wykonałem z należytym zapasem pod 250 litrowe akwa gdzie nie ma w dnie szkła, tylko płyta 18mm (całość poziomego blatu to 48mm). W Twej konfiguracji z fotek na szkle nie odważyłbym się postawić więcej niż 300 litrów z poźniejszym wyposażeniem.
Ta tona wody musi mieć PODSTAWĘ. Najtaniej wyjdzie na stalowych kątownikach obitych meblówką.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 29 gru 2006, 01:08

Panowie,nie jestem aż takim ignorantem aby położyć tone na zwykłej szafeczce...
Tak jak pisałem,wzmocniłem ją już wcześniej.Płyta która jest z tyłu na całej długości szafki już jest podwójna.Obie są razem skręcone a to już nam daje bardzo dużą wytrzymałość.Również wzmocniłem środek szafki,coprawda tylko jedną płytą poprzeczną,ale jest.Całą szafke wypoziomowałem już zanim położyłem akwarium na niej.

Co do pytania Piotrka,odn. nóżek pod szafka; odkręciłem je bo nie wzbudzały mojego zaufania i całość stoi na drewnianych klockach różnej grubości w zależności od potrzeby.

W zasadzie moje obawy budzą owe rurki.Czy nie wystarczy jeśli dołoże jeszcze po jednej takiej rurce na strone?

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 29 gru 2006, 10:19

Jeżeli sa z dobrego materiału to spokojnie wystarczy.
Włózcie między bajki słaba wytrzymałośc płyt wiórowych ,przykład ,mój stary sklep baniak 970 l waży przeszło 1300 kg ,żadnego stelaża metalowego w srodku i mało tego nawet się blat nie ugiał pod ciężarem ,widać by było zaraz po szorowaniu drzwiczek .
Ktos zapyta ile to stoi ,bagatela jakies 5 lat i przenoszone było minimum 4 razy w rózne czesci sklepu .

Każdy wiekszy baniak ,który wychodził ze sklepu był z takich płyt i stoją w domach do dzis ,1 nawet na 3 piętrze a waży jakies 800 kg .

U mnie widział Piotr jak stoja małe zbiorniki 240l od przeszło 4 lat i gdzie tam poziom szukać .

Dobrze zrobiona szafka z płyt nie potrzebuje stelaża z metalu.

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 29 gru 2006, 10:59

Darek fakt, ale Twoje zbiorniki w kanciapie z rybami mogą tak wyglądać, a taki w domu czy firmie już nie, a poza tym Twoje baniaki są krótkie porównaniu z tym Sławka.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 29 gru 2006, 15:07

Hypno pisze:Darek fakt, ale Twoje zbiorniki w kanciapie z rybami mogą tak wyglądać, a taki w domu czy firmie już nie, a poza tym Twoje baniaki są krótkie porównaniu z tym Sławka.
Pewnie ,ze tak ,jak równiez nie wyobrazam sobie oswietlenia żarówkami energo jak i czystego dna ,baniak w domu ma wygladac nie razic .

Nie o to jednak chodzi ,własnie znalazłem kilka fotek z akwariami na szafkach płytowych .
1 zbiornik ponad 1000 l wody 2,5 metra,drugi ponad 800 l 2 metry długi.

Pozdrawiam DAREK
Załączniki
1000.JPG
1000.JPG (20.18 KiB) Przejrzano 7249 razy
800.JPG
800.JPG (23.31 KiB) Przejrzano 7249 razy

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 29 gru 2006, 17:31

No tak... bardzo ładnie, a teraz popatrz na grubości pionowych wiórków. W górnym szarym przykładzie stawiam na 36mm, są ich co najmniej 4 piony, a stawiam, że jeszcze w szafce są 2 pionowe podziałki (plus cała tylna ścianka). Nie ma tam również "wystawania" akwa poza "kontury" szafki i dawania możliwości ugięcia się blatu na krańcach w razie gdy nieszczęsny plastik z rur zawiedzie. Poza tym właściciel do tej 800 i tak już bał się wrzucić kilkadziesiąt kilo podłoża hahaha...

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 29 gru 2006, 17:57

Czyli co.Pewnie dołoże jeszcze po jednej rurze i zalewam.Jak się zawali to zalicze porażkę i będę się wyprowadzał z domu :)
To chyba jedyne rozwiązanie które mi przychodzi do głowy,bo akwarium już stoi i nie zamierzam go ściągać...

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 29 gru 2006, 18:03

amorphis pisze:No tak... bardzo ładnie, a teraz popatrz na grubości pionowych wiórków. W górnym szarym przykładzie stawiam na 36mm, są ich co najmniej 4 piony, a stawiam, że jeszcze w szafce są 2 pionowe podziałki (plus cała tylna ścianka). Nie ma tam również "wystawania" akwa poza "kontury" szafki i dawania możliwości ugięcia się blatu na krańcach w razie gdy nieszczęsny plastik z rur zawiedzie. Poza tym właściciel do tej 800 i tak już bał się wrzucić kilkadziesiąt kilo podłoża hahaha...
Pewnie tak :D ,zartuje w 800 kiedys pływały same dyski ,ale własciciel młody i szybko się znudził akwarium ,jak widac .
Całe akwa było w pieknych roslinach ,a limnophilia z tego akwa nawet była w stolicy ,tak pieknie rosła.

Szczerze to nie pamietam jaka jest grubośc płyty ,musiałbym zerknąc ,ale przy tej 800 nie ma litej tylnej płyty ,w 1000 juz jest .
Patrząc na grubość płyty Sławka to te co pokazałem na foce są chudsze .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
muzyk
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: muzyk » 30 gru 2006, 00:39

Witam!
Sławku mój zbiornik gabarytowo jest taki sam jak Twój 200x70x60
(gdzie 70 to h! Niestety!!! Ale ciężar podobny ), też sam konstruowałem szafkę! Jest ona zrobiona również z płyty wiórkowej . Więc chętnie podzielę się z Tobą moimi uwagami odnośnie mojej szafki:
- ważna jest grubość blatu na którym stoi akwarium (moim zdaniem min.30mm.Ja mam 18mm! , akwarium stoi na szafce ponad rok i wszystko jest OK.!, ale dla świętego spokoju wkrótce czeka mnie przeróbka całej szafki, co łączy się z demolką całego zbiornika!!!!)
- blat początkowo podparty był w 5-ciu miejscach przez całą szerokość akwarium(4-ry szafeczki), po zalaniu wodą musiałem dołożyć jeszcze podporę w każdej szafce na środku z przodu.
-z tyłu szafki przez całą długość jest płyta 18mm ( jest OK.!)
-ze względu, że filtr jest w innej szafce za ścianą , oraz na wysokość mojego akwa szafka ma
tylko 30cm wysokości!!! Ciężar całego akwarium to ok.1100kg!

W Twojej szafce siła jaka będzie naciskała na podpory będzie mimimalnie inna niż w mojej (ze względu na szerokość),lecz ja na Twoim miejscu zrobiłbym też podwójne boczki szafek (podobnie jak tylna płyta i środkowa podpora), bo wysokość twojej szafki to ok. 60 cm!!!
Obawy mam również co do tych rur(podobnie jak inni) może faktycznie zamiast nich w grę wchodziłyby jakieś porządne metalowe konstrukcje lub płyty o grubości 36mm przez całą szerokość akwarium?

Oto zdjęcie mojej szafki!

Awatar użytkownika
muzyk
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: muzyk » 30 gru 2006, 00:53

Może teraz!
Załączniki
szafka.JPG
szafka.JPG (42.34 KiB) Przejrzano 7173 razy

Odpowiedz