Nowe akwarium-przygotowania od strony technicznej...
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Zrób większe otwory w tylnej ściance na rurki i kable. Widzę że masz chyba typowe 5cm średnicy, przez te ciężko jest przeprowadzić węże do/z filtra bez załamywania. Ja w swoich 5tkach ledwo zmieściłem sensownie dwie rury fi 16. Ja bym je zrobił w pionie przynajmniej większe 
A jak masz nóżki pod podstawą? Pomyśl o jakichś ułatwieniach przy poziomowaniu. Przy tak długim zbiorniku to ważne, żeby potem nie było trzask i chlup

A jak masz nóżki pod podstawą? Pomyśl o jakichś ułatwieniach przy poziomowaniu. Przy tak długim zbiorniku to ważne, żeby potem nie było trzask i chlup

- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Tak jak Piotr pisze - przy takich wielkich baniakach (obciążeniach) możliwość ustawiania poziomu to absolutna podstawa. Jak już Tobie mówiłem Sławku, ja naprawdę nie zdobyłbym się na postawianie tony wody na płycie wiórowej bez stelaża z możliwością regulacji poziomu.
Szafa ładna z tymi nogami ale strasznie niepraktyczna pod tak wielki baniak. Z tym że ja mam zboczenie słonowodne i dla mnie najważniejsze jest upchnięcie sumpa z refugium pod akwarium zatem żeby było "teges" muszę mieć w szafie dużo miejsca.
IMHO szafe należy wymiarować i rozebrać do ostatniej deski, potem wyrysować stelaż z profilu zamkniętego powiedzmy 50x50x3, z ramą dolną poziomującą - pod szafą, następnie zespawać konstrukcje nośną, okręcić płytami, postawić, wstępnie wypoziomować na dolnej ramie i zalewać baniak. Potem ewentualna korekta poziomu. Dopiero wtedy spałbym spokojnie. generalnie jest "po ptokach" bo od razu trzeba było zrobić konkretną rame i dopiero wtedy obijać to płytami meblowymi.
Zostaje ci teraz zabawa w programie PRO100 z rysowaniem ramy którą wpasujesz w tą szafe, potem troszke prac spawalniczych i stolarskch.
Nie twierdze że nie da sie postawić 1000l na tym meblu ale ja naprawdę nie mógłbym spać spokojnie wiedząc, że gdy ugnie sie drewniana podłoga, to z powodu braku możliwości temu zaradzenia mam kubik wody w pokoju.....
Szafa ładna z tymi nogami ale strasznie niepraktyczna pod tak wielki baniak. Z tym że ja mam zboczenie słonowodne i dla mnie najważniejsze jest upchnięcie sumpa z refugium pod akwarium zatem żeby było "teges" muszę mieć w szafie dużo miejsca.
IMHO szafe należy wymiarować i rozebrać do ostatniej deski, potem wyrysować stelaż z profilu zamkniętego powiedzmy 50x50x3, z ramą dolną poziomującą - pod szafą, następnie zespawać konstrukcje nośną, okręcić płytami, postawić, wstępnie wypoziomować na dolnej ramie i zalewać baniak. Potem ewentualna korekta poziomu. Dopiero wtedy spałbym spokojnie. generalnie jest "po ptokach" bo od razu trzeba było zrobić konkretną rame i dopiero wtedy obijać to płytami meblowymi.
Zostaje ci teraz zabawa w programie PRO100 z rysowaniem ramy którą wpasujesz w tą szafe, potem troszke prac spawalniczych i stolarskch.
Nie twierdze że nie da sie postawić 1000l na tym meblu ale ja naprawdę nie mógłbym spać spokojnie wiedząc, że gdy ugnie sie drewniana podłoga, to z powodu braku możliwości temu zaradzenia mam kubik wody w pokoju.....
- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
pod 1000l zrobiłbym dokładnie tak jak tu:
http://www.nano-reef.pl/datas/users/1088-img_5329.jpg
http://www.nano-reef.pl/datas/users/1088-img_5350.jpg
czysto, schludnie, TANIO i bezpiecznie. a ile miejsca pod baniakiem....
http://www.nano-reef.pl/datas/users/1088-img_5329.jpg
http://www.nano-reef.pl/datas/users/1088-img_5350.jpg
czysto, schludnie, TANIO i bezpiecznie. a ile miejsca pod baniakiem....

- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Ja bym się nie bał nawet 5 ton na wiórkach, ale przemyślanych... Kwestia szerokości ścianki i długości podpór.
Słąwku... sorry ale bierz się do roboty ze wzmacnieniem szafki, co namniej podwój pionowe ścianki szafki i dodatkowo za rurami (na krańcach akwa) dołóż boczne ścianki prostopadle opadające do boków zbiornika. Wypoziomuj całość i wtedy można mówić o jakimkolwiek bezpieczeństwie. To co masz w tej chwili, to ja wykonałem z należytym zapasem pod 250 litrowe akwa gdzie nie ma w dnie szkła, tylko płyta 18mm (całość poziomego blatu to 48mm). W Twej konfiguracji z fotek na szkle nie odważyłbym się postawić więcej niż 300 litrów z poźniejszym wyposażeniem.
Ta tona wody musi mieć PODSTAWĘ. Najtaniej wyjdzie na stalowych kątownikach obitych meblówką.
Słąwku... sorry ale bierz się do roboty ze wzmacnieniem szafki, co namniej podwój pionowe ścianki szafki i dodatkowo za rurami (na krańcach akwa) dołóż boczne ścianki prostopadle opadające do boków zbiornika. Wypoziomuj całość i wtedy można mówić o jakimkolwiek bezpieczeństwie. To co masz w tej chwili, to ja wykonałem z należytym zapasem pod 250 litrowe akwa gdzie nie ma w dnie szkła, tylko płyta 18mm (całość poziomego blatu to 48mm). W Twej konfiguracji z fotek na szkle nie odważyłbym się postawić więcej niż 300 litrów z poźniejszym wyposażeniem.
Ta tona wody musi mieć PODSTAWĘ. Najtaniej wyjdzie na stalowych kątownikach obitych meblówką.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Panowie,nie jestem aż takim ignorantem aby położyć tone na zwykłej szafeczce...
Tak jak pisałem,wzmocniłem ją już wcześniej.Płyta która jest z tyłu na całej długości szafki już jest podwójna.Obie są razem skręcone a to już nam daje bardzo dużą wytrzymałość.Również wzmocniłem środek szafki,coprawda tylko jedną płytą poprzeczną,ale jest.Całą szafke wypoziomowałem już zanim położyłem akwarium na niej.
Co do pytania Piotrka,odn. nóżek pod szafka; odkręciłem je bo nie wzbudzały mojego zaufania i całość stoi na drewnianych klockach różnej grubości w zależności od potrzeby.
W zasadzie moje obawy budzą owe rurki.Czy nie wystarczy jeśli dołoże jeszcze po jednej takiej rurce na strone?
Tak jak pisałem,wzmocniłem ją już wcześniej.Płyta która jest z tyłu na całej długości szafki już jest podwójna.Obie są razem skręcone a to już nam daje bardzo dużą wytrzymałość.Również wzmocniłem środek szafki,coprawda tylko jedną płytą poprzeczną,ale jest.Całą szafke wypoziomowałem już zanim położyłem akwarium na niej.
Co do pytania Piotrka,odn. nóżek pod szafka; odkręciłem je bo nie wzbudzały mojego zaufania i całość stoi na drewnianych klockach różnej grubości w zależności od potrzeby.
W zasadzie moje obawy budzą owe rurki.Czy nie wystarczy jeśli dołoże jeszcze po jednej takiej rurce na strone?
Jeżeli sa z dobrego materiału to spokojnie wystarczy.
Włózcie między bajki słaba wytrzymałośc płyt wiórowych ,przykład ,mój stary sklep baniak 970 l waży przeszło 1300 kg ,żadnego stelaża metalowego w srodku i mało tego nawet się blat nie ugiał pod ciężarem ,widać by było zaraz po szorowaniu drzwiczek .
Ktos zapyta ile to stoi ,bagatela jakies 5 lat i przenoszone było minimum 4 razy w rózne czesci sklepu .
Każdy wiekszy baniak ,który wychodził ze sklepu był z takich płyt i stoją w domach do dzis ,1 nawet na 3 piętrze a waży jakies 800 kg .
U mnie widział Piotr jak stoja małe zbiorniki 240l od przeszło 4 lat i gdzie tam poziom szukać .
Dobrze zrobiona szafka z płyt nie potrzebuje stelaża z metalu.
Pozdrawiam DAREK
Włózcie między bajki słaba wytrzymałośc płyt wiórowych ,przykład ,mój stary sklep baniak 970 l waży przeszło 1300 kg ,żadnego stelaża metalowego w srodku i mało tego nawet się blat nie ugiał pod ciężarem ,widać by było zaraz po szorowaniu drzwiczek .
Ktos zapyta ile to stoi ,bagatela jakies 5 lat i przenoszone było minimum 4 razy w rózne czesci sklepu .
Każdy wiekszy baniak ,który wychodził ze sklepu był z takich płyt i stoją w domach do dzis ,1 nawet na 3 piętrze a waży jakies 800 kg .
U mnie widział Piotr jak stoja małe zbiorniki 240l od przeszło 4 lat i gdzie tam poziom szukać .
Dobrze zrobiona szafka z płyt nie potrzebuje stelaża z metalu.
Pozdrawiam DAREK
Pewnie ,ze tak ,jak równiez nie wyobrazam sobie oswietlenia żarówkami energo jak i czystego dna ,baniak w domu ma wygladac nie razic .Hypno pisze:Darek fakt, ale Twoje zbiorniki w kanciapie z rybami mogą tak wyglądać, a taki w domu czy firmie już nie, a poza tym Twoje baniaki są krótkie porównaniu z tym Sławka.
Nie o to jednak chodzi ,własnie znalazłem kilka fotek z akwariami na szafkach płytowych .
1 zbiornik ponad 1000 l wody 2,5 metra,drugi ponad 800 l 2 metry długi.
Pozdrawiam DAREK
- Załączniki
-
- 1000.JPG (20.18 KiB) Przejrzano 7254 razy
-
- 800.JPG (23.31 KiB) Przejrzano 7254 razy
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
No tak... bardzo ładnie, a teraz popatrz na grubości pionowych wiórków. W górnym szarym przykładzie stawiam na 36mm, są ich co najmniej 4 piony, a stawiam, że jeszcze w szafce są 2 pionowe podziałki (plus cała tylna ścianka). Nie ma tam również "wystawania" akwa poza "kontury" szafki i dawania możliwości ugięcia się blatu na krańcach w razie gdy nieszczęsny plastik z rur zawiedzie. Poza tym właściciel do tej 800 i tak już bał się wrzucić kilkadziesiąt kilo podłoża hahaha...
Pewnie takamorphis pisze:No tak... bardzo ładnie, a teraz popatrz na grubości pionowych wiórków. W górnym szarym przykładzie stawiam na 36mm, są ich co najmniej 4 piony, a stawiam, że jeszcze w szafce są 2 pionowe podziałki (plus cała tylna ścianka). Nie ma tam również "wystawania" akwa poza "kontury" szafki i dawania możliwości ugięcia się blatu na krańcach w razie gdy nieszczęsny plastik z rur zawiedzie. Poza tym właściciel do tej 800 i tak już bał się wrzucić kilkadziesiąt kilo podłoża hahaha...

Całe akwa było w pieknych roslinach ,a limnophilia z tego akwa nawet była w stolicy ,tak pieknie rosła.
Szczerze to nie pamietam jaka jest grubośc płyty ,musiałbym zerknąc ,ale przy tej 800 nie ma litej tylnej płyty ,w 1000 juz jest .
Patrząc na grubość płyty Sławka to te co pokazałem na foce są chudsze .
Pozdrawiam DAREK
- muzyk
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Witam!
Sławku mój zbiornik gabarytowo jest taki sam jak Twój 200x70x60
(gdzie 70 to h! Niestety!!! Ale ciężar podobny ), też sam konstruowałem szafkę! Jest ona zrobiona również z płyty wiórkowej . Więc chętnie podzielę się z Tobą moimi uwagami odnośnie mojej szafki:
- ważna jest grubość blatu na którym stoi akwarium (moim zdaniem min.30mm.Ja mam 18mm! , akwarium stoi na szafce ponad rok i wszystko jest OK.!, ale dla świętego spokoju wkrótce czeka mnie przeróbka całej szafki, co łączy się z demolką całego zbiornika!!!!)
- blat początkowo podparty był w 5-ciu miejscach przez całą szerokość akwarium(4-ry szafeczki), po zalaniu wodą musiałem dołożyć jeszcze podporę w każdej szafce na środku z przodu.
-z tyłu szafki przez całą długość jest płyta 18mm ( jest OK.!)
-ze względu, że filtr jest w innej szafce za ścianą , oraz na wysokość mojego akwa szafka ma
tylko 30cm wysokości!!! Ciężar całego akwarium to ok.1100kg!
W Twojej szafce siła jaka będzie naciskała na podpory będzie mimimalnie inna niż w mojej (ze względu na szerokość),lecz ja na Twoim miejscu zrobiłbym też podwójne boczki szafek (podobnie jak tylna płyta i środkowa podpora), bo wysokość twojej szafki to ok. 60 cm!!!
Obawy mam również co do tych rur(podobnie jak inni) może faktycznie zamiast nich w grę wchodziłyby jakieś porządne metalowe konstrukcje lub płyty o grubości 36mm przez całą szerokość akwarium?
Oto zdjęcie mojej szafki!
Sławku mój zbiornik gabarytowo jest taki sam jak Twój 200x70x60
(gdzie 70 to h! Niestety!!! Ale ciężar podobny ), też sam konstruowałem szafkę! Jest ona zrobiona również z płyty wiórkowej . Więc chętnie podzielę się z Tobą moimi uwagami odnośnie mojej szafki:
- ważna jest grubość blatu na którym stoi akwarium (moim zdaniem min.30mm.Ja mam 18mm! , akwarium stoi na szafce ponad rok i wszystko jest OK.!, ale dla świętego spokoju wkrótce czeka mnie przeróbka całej szafki, co łączy się z demolką całego zbiornika!!!!)
- blat początkowo podparty był w 5-ciu miejscach przez całą szerokość akwarium(4-ry szafeczki), po zalaniu wodą musiałem dołożyć jeszcze podporę w każdej szafce na środku z przodu.
-z tyłu szafki przez całą długość jest płyta 18mm ( jest OK.!)
-ze względu, że filtr jest w innej szafce za ścianą , oraz na wysokość mojego akwa szafka ma
tylko 30cm wysokości!!! Ciężar całego akwarium to ok.1100kg!
W Twojej szafce siła jaka będzie naciskała na podpory będzie mimimalnie inna niż w mojej (ze względu na szerokość),lecz ja na Twoim miejscu zrobiłbym też podwójne boczki szafek (podobnie jak tylna płyta i środkowa podpora), bo wysokość twojej szafki to ok. 60 cm!!!
Obawy mam również co do tych rur(podobnie jak inni) może faktycznie zamiast nich w grę wchodziłyby jakieś porządne metalowe konstrukcje lub płyty o grubości 36mm przez całą szerokość akwarium?
Oto zdjęcie mojej szafki!