Praca pralki a ciśnienie wody

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Praca pralki a ciśnienie wody

Post autor: vega1 » 01 sty 2007, 12:48

Czy jeśli mam podpięte RO pod rure z której jest pobierana woda np. do prania,albo jeśli mam podpięte RO w miejscu gdzie bardzo często się leje woda to czy strata ciśnienia wody na wejściu do filtra jest duża??

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 01 sty 2007, 13:13

Nie sadze Sławku ,zę ma to duzy wpływ ,moze chwilowy spadek cisnienia ,ale nie powinno wpływać to na prace osmozy .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 01 sty 2007, 13:19

Zależy jakie masz fi poszczególnych rur, a nawet jeśli jest spadek, to i tak jest to niewielkie i chwilowe na nabranie wody (powiedzmy 4 x 1 minuta na 90 minutowy cykl prania).

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 01 sty 2007, 13:22

A pomijając pralke??Załóżmy że wpięte by było w kuchni,tam gdzie często się myje naczynia itd.Ma to znaczenie??

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 01 sty 2007, 14:27

To samo jak z pralką ,niewielki chwilowy spadek nic wiecej.
Napisz w koncu jaka masz membrane i w czym problem :D

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 01 sty 2007, 14:45

Chodzi o to,czy moge podpiąć 3 filtry RO 100 gdp pod jedną "rure".Czy 3 filtry wpięte jeden obok drugiego mogą tak pracować bez straty wymaganego ciśnienia do ich pracy??

A gdy jeszcze dodamy do tego pobór wody przez pralki i inne takie... ?

Rybaczki
junior
junior

Post autor: Rybaczki » 01 sty 2007, 14:51

Problem pojawi się jedynie wtedy gdy rura do której jest przypięta będzie pozostawac długo odkręcona Wtedy ro nie będzie pracowac wcale albo bardzo mało wydajnie
Jeśli chodzi o lęk o ro to na otuchę dodam że modele kuchenne jakoś to znoszą (np. pod zlewowe)

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 01 sty 2007, 17:52

vega1 pisze:Chodzi o to,czy moge podpiąć 3 filtry RO 100 gdp pod jedną "rure".Czy 3 filtry wpięte jeden obok drugiego mogą tak pracować bez straty wymaganego ciśnienia do ich pracy??

A gdy jeszcze dodamy do tego pobór wody przez pralki i inne takie... ?
Odpowiem czysto teoretycznie, ponieważ nie widziałem trzech osmoz wpiętych jedna obok drugiej.

Wydaje mi się, że jak masz dobre ciśnienie w sieci wodociągowej (dla membrany potrzebne jest w granicach 0,2 do 0,8 MPa (zapożyczyłem z instrukcji dostępnej na sieci)) oraz posiadasz odpowiedni przekrój rur wodociągowych to nawet przy odkręconym kranie nie powinno być wielkiego zauważalnego spadku.

Zacznij od tego jakie masz ciśnienie w sieci (zmierz manometrem), potem zorientuj się jakie masz przekrój rury do wody (standardowo daje się Cu 15-18 mm lub rury stalowe 1/2 cala). Potem może ktoś obeznany w temacie hydrauliki znajdzie się tutaj na forum i odpowie konkretnie. Może warto zapytać poprzez e-meil montażystów RO, choć ja się na tych ostatnich zawiodłem. Pomógł mi dopiero kolega akwarysta który spotkał się z podobnym problemem do mojego.

Awatar użytkownika
JacekC
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: JacekC » 01 sty 2007, 19:48

Sławku wydaje mi się że, ograniczniki zamontowane na wylocie filtra skutecznie zapobiegają spadkowi ciśnienia w rurach. Mam zamontowany RO w kuchni i pomimo częstego chlapania się w zlewie nie widzę żadnej różnicy czasowej czy ilościowej pobieranej wody do baniaczków.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”