Praca pralki a ciśnienie wody
- vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Praca pralki a ciśnienie wody
Czy jeśli mam podpięte RO pod rure z której jest pobierana woda np. do prania,albo jeśli mam podpięte RO w miejscu gdzie bardzo często się leje woda to czy strata ciśnienia wody na wejściu do filtra jest duża??
- CraNcH^MS
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Odpowiem czysto teoretycznie, ponieważ nie widziałem trzech osmoz wpiętych jedna obok drugiej.vega1 pisze:Chodzi o to,czy moge podpiąć 3 filtry RO 100 gdp pod jedną "rure".Czy 3 filtry wpięte jeden obok drugiego mogą tak pracować bez straty wymaganego ciśnienia do ich pracy??
A gdy jeszcze dodamy do tego pobór wody przez pralki i inne takie... ?
Wydaje mi się, że jak masz dobre ciśnienie w sieci wodociągowej (dla membrany potrzebne jest w granicach 0,2 do 0,8 MPa (zapożyczyłem z instrukcji dostępnej na sieci)) oraz posiadasz odpowiedni przekrój rur wodociągowych to nawet przy odkręconym kranie nie powinno być wielkiego zauważalnego spadku.
Zacznij od tego jakie masz ciśnienie w sieci (zmierz manometrem), potem zorientuj się jakie masz przekrój rury do wody (standardowo daje się Cu 15-18 mm lub rury stalowe 1/2 cala). Potem może ktoś obeznany w temacie hydrauliki znajdzie się tutaj na forum i odpowie konkretnie. Może warto zapytać poprzez e-meil montażystów RO, choć ja się na tych ostatnich zawiodłem. Pomógł mi dopiero kolega akwarysta który spotkał się z podobnym problemem do mojego.