Osmoza

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 26 sty 2007, 12:57

Jak Ty wykiczyłeś te 14 dni?
8l odpadu + 12l czystej RO = 20l
20l x 24 godziny = 480 l na dobę czyli 288l czystej RO
480l x 14 dni = 6720l czyli do wymiany masz jeszcze troche czasu
Na dobę masz 288l czystej osmozy, jeśli podmieniasz 90 litrów raz na tydzień, w jeden dzień naprodukujesz na 3 tygodnie.
W te podane przez ciebie 14 dni naprodukujesz RO na 42 tygodnie.
Przy podmianie 90 litrów czystej RO tygodniowo (ile kranu dodajesz nie wiem) spokojenie rok możesz prefiltrów nie wymieniać.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 26 sty 2007, 13:32

Tom podałem około 14 dni w woli ścisłości 17 dni przy ciągłej podmianie , zresztą napisałem ,że jest to w przypadku jeśli ro chodzi 24 na dobę.
Dzisiaj sprawdzę tak naprawdę ile mam odpadu.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 26 sty 2007, 13:53

Bardzo dużo zależy od jakości wody, jej zabrudzenia i zapiaszczenia.
Jeszcze więcej zależy od typu i jakości instalacji wodnej oraz jej wieku, ciśnienia, okresowych czyszczeń.
Nie zdziwi mnie jak jedni nie wymienią prefiltrów po roku, czy po przerobieniu 10 000 litrów i nadal będzie dobrze działać membrana, a innym osmoza siądzie i się zapcha po pół roku czy przerobieniu zaledwie 5 000 litrów.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 26 sty 2007, 18:17

Mam dosyć dużo odpadu 360L na dobę , do tego dochodzi 120 L czystego ro , czyli prefiltry wystarczają na 17 dni ciągłej pracy zgodnie z zaleceniami producenta.
Jeśli spojrzę na swoje podmiany około 240 L tygodniowo czystego ro , to prefiltry muszę wymieniać co 2 miesiące. Sądziłem ,że to starcza na dłużej.
Całe jednak szczęście ,że przeszedłem na prefiltry narurowe wkłady są dużo tańsze np wkład 1 i 5 micronów po 1,8 netto za sztukę w przypadku węgla 4 pln za sztukę. Całkowity koszt to 10 pln na 2 miesiące to jest do zaakceptowania.

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 27 sty 2007, 05:47

Co to za wkłady i gdzie kupiłeś.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 27 sty 2007, 13:10

Wkłady można kupić w Bydgoszczy cena którą podałem jest ceną hurtową , jeśli kupisz karton np węgiel 25 szt to płacisz 4 pln netto jeśli chcesz kupić 1 sztukę płacisz 12 pln netto.
Podaję też link do strony:

http://www.techwater.pl/index.php?s=p&i ... e=5&lang=1

Numer telefonu dla zainteresowanych

TECHWATER – Inżynieria uzdatniania wody

85-746 Bydgoszcz, ul. Towarowa 36
tel. (052) 342 66 14
fax (052) 342 33 94 w.24
e-mail: biuro@bydgoszcz.techwater.pl

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 27 sty 2007, 17:44

Fal pisze:M wkład 1 i 5 micronów po 1,8 netto za sztukę w przypadku węgla 4 pln za sztukę.
Ja poszedlem na calosc i zalozylem filtr ceramiczny 0.3 mikrona (80 zlp), przed nim zamonowalem filtr weglowy nie zmieniany od niepamietnych czasow (moja woda nie jest chlorowana). Raz na 2 tygodnie czyszcze ceramike i to wystarcza zeby utrzymac cisnienie na membranie miedzy 2.5 a 3.5 atmosfery. Wydajnosc membrany 100 gpd pracujacej w takich warunkach zimą to 100-150 l wody na dobe. Uzysk ma przewodnictwo 23 microS/cm zerowe twardosci (dobra membrane trafilem), filtr po 2ch miesiacach uzytkowania (zuzywam 500 l tygodniowo) nie stracil ani odrobiny na wydajnosci. Zdlawilem wyplyw brudnej wody przez wlozenie do firmowego ogranicznika cienkiej rurki ze stali nierdzewnej (gruba igla ze strzykawki) tak aby stosunek RO:sciek byl ok. 1:3. Woda w kranie ma TwO 16, przewodnictwo ponad 600 microS/cm.
Poprzednia membrane traktowalem podobnie i wytrzymala 4 lata. Niestety na samym poczatku zrobilem blad i filtr weglowy umiescilem ZA ceramicznym co spowodowalo znaczny spadek wydajnosci (membrana 75 gpd dawala mi ok. 30-40 litrow wody na dobe).
Po zdemontowaniu zuzytej membrany widac bylo ze zatkala sie pylem weglowym, mimo tego ze miedzy membrana a filtrem weglowym zamontowalem "fabryczny" prefiltr 10 mikronow.
J-23

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 27 sty 2007, 20:12

J-23 gdzie kupiłeś filtr ceramiczny.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 27 sty 2007, 23:10

Fal pisze:J-23 gdzie kupiłeś filtr ceramiczny.
W castoramie, powinny byc zreszta w kazdym sklepie sprzedajacym urzadzenia do filtracji wody. Zwykly wklad ceramiczny do filtrow pod zlewozmywak, IMO lepszej ochrony przed osadami nie trzeba. Zatrzymuje nawet bakterie.
J-23

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 31 sty 2007, 09:50

Raz na 2 tygodnie czyszcze ceramike i to wystarcza zeby utrzymac cisnienie na membranie
Zywotność tego filtra sprawdzałem według producenta to 8000 L , czym czyścisz ten wkład , jakieś specjalne środki itp..

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 31 sty 2007, 12:52

Moja osmoza ma już pewnie z 8 lat czas na zmianę .
Przeglądam więc allegro co oferują w tym temacie i ta wydaje mi się ciekawa
Łatwa w demontażu i pewnie jeżeli ta wydajność jest do uzyskania to na wystawie mogłaby nam troszeczkę pomagać .
Może ktoś potrafi zniechęcić mnie do tego zakupu - inetersują mnie argumenty przeciw a nie biadolenie nad ceną .
http://www.allegro.pl/item162541982_mer ... filtr.html

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 31 sty 2007, 12:53

Fal pisze: Zywotność tego filtra sprawdzałem według producenta to 8000 L , czym czyścisz ten wkład , jakieś specjalne środki itp..
LOL, przez moj przeszlo juz co najmniej 10x tyle wody. Czysci sie zwykla gabka albo miekka mokra scierka.A co sie wg producenta moze stac z porowata ceramika po przefiltrowaniu 8 tys litrow wody to ja pojecia nie mam. Moze lekko spadla wydajnosc saczenia, to wszystko.
J-23

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 31 sty 2007, 14:41

cocoloco pisze:Może ktoś potrafi zniechęcić mnie do tego zakupu - inetersują mnie argumenty przeciw
Może nie bardzo "przeciw" ale celem sprawdzenia, bo coś nie mogę doczytać. Czym jest ten oryginalny "prefiltr" z zestawu na stojaku dla dwóch membran? Czy to sznurek, polipropylen, ceramika, 1,5,10,20,50 mikronów, czy może wszystkiego po trochu. Przed zakupem warto by to poznać i nie stracić po paru litrach membran. Dla mnie informacja w tej aukcji "Filtr wstępny przeznaczony jest do usuwania zawiesiny i niektórych związków chemicznych" jest trochę zbyt enigmatyczna.
Acha... kolejny dziw dla mnie, węglowy filtr końcowy za membranami? Czy chlor z wodociągu nie zeżre membrany (zakładam, że nie ma węgla w prefiltrze)?

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 31 sty 2007, 15:56

Czytam z zainteresownaniem bo sam chyba w końcu kupie to ro :-) ile można z kationitem się katować. Mam pytanko planuje umieścić filtr w łazience, spływ do wanny a rurkę z wodą osmotyczną przeprowadzić do swojego pokoju. Problem polega na tym że ta rurka będzie miała 6-7m.
Odpada postawienie baniaka zbierającego wodę, przynajmniej na razie. Chcę kupić taką osmozę żeby w ciągu 24 h zapełniła akwarium po podmianie ok 200l. Rurka będzie poprowadzona przy suficie, niestety bo na drodze są wejścia do 2 pokojów. poza tym muszę zrobić tak żeby inni domownicy owej rurki nie widzieli:-) ( w moim pokoju może już być widoczna, w przedpokoju będzie ukryta w pawlaczu, czyli praktycznie ok 40 cm od sufitu) I tutaj rodzi się pytanie o spadek wydajności osmozy, zakładam że w łazience osmoza będzie umieszczona wysoko ok 20 cm od sufitu, przebije się do przedpokoju, wprowadzę rurkę do pawlacza a następnie z pawlacza przejdzie do mojego pokoju, i do akwa. Czy to zadziała? (teoretycznie powinno),i a jeżeli tak to jakich straty w wydajności muszę się spodziewać przy tak długim odprowadzeniu. Na całej długości przewodu będzie delikatny spadek. Jestem skłonny kupić ro o większej wydajności, żeby mieć zadawalającą wydajność.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 31 sty 2007, 16:07

Fuck-tycznie opis sierowany do kogoś kto nie chce zajmować sobie głowy parametrami technicznymi .
Poszukałem - kompozyt węglowy jako pre-filtr - wytrzymałość około 19 000 litrów wody - cena wymiany 35 $
membrama wytrzymałość około 2-4 lat cena wymiany 125 $
filtr końcowy węglowy - taki wodotrysk ;) cena wymiany 30 $ - wytrzymałość 6 miesięcy

Mój mały miał pewnie w/g prducenta mniejszą wytrzymałość a przez 8 lat nawet prefiltrów nie zniemiałem ( fakt woda idzie już przez domowy filtr który jest dość dobrej klasy )
Porównując ceny na świecie - w stanach idzie go kupić za 499 $ jak doliczy się koszty wysyłki cło i Vat ( jeszcze wizyta w UC gdzie traci się sporo czasu ) nie warto go ściągać prywatnie .
Mi imponuje że mogę zalać swój zbiornik w 5 godzin . Pewnie kupienie dodatkowo na klub drugiego da nam dwa filtry które potrafią w dwa dni uzyskać wodę do wszystkich zbiorników wystawowych . Jak źle rozumuję proszę o korektę mojego toku myślowego .
Strona która trochę więcej daje ale nie za wiele - http://www.advanced-water-systems.com/p ... ochure.pdf

Odpowiedz

Wróć do „Technika”