Osmoza
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak Ty wykiczyłeś te 14 dni?
8l odpadu + 12l czystej RO = 20l
20l x 24 godziny = 480 l na dobę czyli 288l czystej RO
480l x 14 dni = 6720l czyli do wymiany masz jeszcze troche czasu
Na dobę masz 288l czystej osmozy, jeśli podmieniasz 90 litrów raz na tydzień, w jeden dzień naprodukujesz na 3 tygodnie.
W te podane przez ciebie 14 dni naprodukujesz RO na 42 tygodnie.
Przy podmianie 90 litrów czystej RO tygodniowo (ile kranu dodajesz nie wiem) spokojenie rok możesz prefiltrów nie wymieniać.
8l odpadu + 12l czystej RO = 20l
20l x 24 godziny = 480 l na dobę czyli 288l czystej RO
480l x 14 dni = 6720l czyli do wymiany masz jeszcze troche czasu
Na dobę masz 288l czystej osmozy, jeśli podmieniasz 90 litrów raz na tydzień, w jeden dzień naprodukujesz na 3 tygodnie.
W te podane przez ciebie 14 dni naprodukujesz RO na 42 tygodnie.
Przy podmianie 90 litrów czystej RO tygodniowo (ile kranu dodajesz nie wiem) spokojenie rok możesz prefiltrów nie wymieniać.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Bardzo dużo zależy od jakości wody, jej zabrudzenia i zapiaszczenia.
Jeszcze więcej zależy od typu i jakości instalacji wodnej oraz jej wieku, ciśnienia, okresowych czyszczeń.
Nie zdziwi mnie jak jedni nie wymienią prefiltrów po roku, czy po przerobieniu 10 000 litrów i nadal będzie dobrze działać membrana, a innym osmoza siądzie i się zapcha po pół roku czy przerobieniu zaledwie 5 000 litrów.
Jeszcze więcej zależy od typu i jakości instalacji wodnej oraz jej wieku, ciśnienia, okresowych czyszczeń.
Nie zdziwi mnie jak jedni nie wymienią prefiltrów po roku, czy po przerobieniu 10 000 litrów i nadal będzie dobrze działać membrana, a innym osmoza siądzie i się zapcha po pół roku czy przerobieniu zaledwie 5 000 litrów.
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Mam dosyć dużo odpadu 360L na dobę , do tego dochodzi 120 L czystego ro , czyli prefiltry wystarczają na 17 dni ciągłej pracy zgodnie z zaleceniami producenta.
Jeśli spojrzę na swoje podmiany około 240 L tygodniowo czystego ro , to prefiltry muszę wymieniać co 2 miesiące. Sądziłem ,że to starcza na dłużej.
Całe jednak szczęście ,że przeszedłem na prefiltry narurowe wkłady są dużo tańsze np wkład 1 i 5 micronów po 1,8 netto za sztukę w przypadku węgla 4 pln za sztukę. Całkowity koszt to 10 pln na 2 miesiące to jest do zaakceptowania.
Jeśli spojrzę na swoje podmiany około 240 L tygodniowo czystego ro , to prefiltry muszę wymieniać co 2 miesiące. Sądziłem ,że to starcza na dłużej.
Całe jednak szczęście ,że przeszedłem na prefiltry narurowe wkłady są dużo tańsze np wkład 1 i 5 micronów po 1,8 netto za sztukę w przypadku węgla 4 pln za sztukę. Całkowity koszt to 10 pln na 2 miesiące to jest do zaakceptowania.
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Wkłady można kupić w Bydgoszczy cena którą podałem jest ceną hurtową , jeśli kupisz karton np węgiel 25 szt to płacisz 4 pln netto jeśli chcesz kupić 1 sztukę płacisz 12 pln netto.
Podaję też link do strony:
http://www.techwater.pl/index.php?s=p&i ... e=5&lang=1
Numer telefonu dla zainteresowanych
TECHWATER – Inżynieria uzdatniania wody
85-746 Bydgoszcz, ul. Towarowa 36
tel. (052) 342 66 14
fax (052) 342 33 94 w.24
e-mail: biuro@bydgoszcz.techwater.pl
Podaję też link do strony:
http://www.techwater.pl/index.php?s=p&i ... e=5&lang=1
Numer telefonu dla zainteresowanych
TECHWATER – Inżynieria uzdatniania wody
85-746 Bydgoszcz, ul. Towarowa 36
tel. (052) 342 66 14
fax (052) 342 33 94 w.24
e-mail: biuro@bydgoszcz.techwater.pl
Ja poszedlem na calosc i zalozylem filtr ceramiczny 0.3 mikrona (80 zlp), przed nim zamonowalem filtr weglowy nie zmieniany od niepamietnych czasow (moja woda nie jest chlorowana). Raz na 2 tygodnie czyszcze ceramike i to wystarcza zeby utrzymac cisnienie na membranie miedzy 2.5 a 3.5 atmosfery. Wydajnosc membrany 100 gpd pracujacej w takich warunkach zimą to 100-150 l wody na dobe. Uzysk ma przewodnictwo 23 microS/cm zerowe twardosci (dobra membrane trafilem), filtr po 2ch miesiacach uzytkowania (zuzywam 500 l tygodniowo) nie stracil ani odrobiny na wydajnosci. Zdlawilem wyplyw brudnej wody przez wlozenie do firmowego ogranicznika cienkiej rurki ze stali nierdzewnej (gruba igla ze strzykawki) tak aby stosunek RO:sciek byl ok. 1:3. Woda w kranie ma TwO 16, przewodnictwo ponad 600 microS/cm.Fal pisze:M wkład 1 i 5 micronów po 1,8 netto za sztukę w przypadku węgla 4 pln za sztukę.
Poprzednia membrane traktowalem podobnie i wytrzymala 4 lata. Niestety na samym poczatku zrobilem blad i filtr weglowy umiescilem ZA ceramicznym co spowodowalo znaczny spadek wydajnosci (membrana 75 gpd dawala mi ok. 30-40 litrow wody na dobe).
Po zdemontowaniu zuzytej membrany widac bylo ze zatkala sie pylem weglowym, mimo tego ze miedzy membrana a filtrem weglowym zamontowalem "fabryczny" prefiltr 10 mikronow.
J-23
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Moja osmoza ma już pewnie z 8 lat czas na zmianę .
Przeglądam więc allegro co oferują w tym temacie i ta wydaje mi się ciekawa
Łatwa w demontażu i pewnie jeżeli ta wydajność jest do uzyskania to na wystawie mogłaby nam troszeczkę pomagać .
Może ktoś potrafi zniechęcić mnie do tego zakupu - inetersują mnie argumenty przeciw a nie biadolenie nad ceną .
http://www.allegro.pl/item162541982_mer ... filtr.html
Przeglądam więc allegro co oferują w tym temacie i ta wydaje mi się ciekawa
Łatwa w demontażu i pewnie jeżeli ta wydajność jest do uzyskania to na wystawie mogłaby nam troszeczkę pomagać .
Może ktoś potrafi zniechęcić mnie do tego zakupu - inetersują mnie argumenty przeciw a nie biadolenie nad ceną .
http://www.allegro.pl/item162541982_mer ... filtr.html
LOL, przez moj przeszlo juz co najmniej 10x tyle wody. Czysci sie zwykla gabka albo miekka mokra scierka.A co sie wg producenta moze stac z porowata ceramika po przefiltrowaniu 8 tys litrow wody to ja pojecia nie mam. Moze lekko spadla wydajnosc saczenia, to wszystko.Fal pisze: Zywotność tego filtra sprawdzałem według producenta to 8000 L , czym czyścisz ten wkład , jakieś specjalne środki itp..
J-23
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Może nie bardzo "przeciw" ale celem sprawdzenia, bo coś nie mogę doczytać. Czym jest ten oryginalny "prefiltr" z zestawu na stojaku dla dwóch membran? Czy to sznurek, polipropylen, ceramika, 1,5,10,20,50 mikronów, czy może wszystkiego po trochu. Przed zakupem warto by to poznać i nie stracić po paru litrach membran. Dla mnie informacja w tej aukcji "Filtr wstępny przeznaczony jest do usuwania zawiesiny i niektórych związków chemicznych" jest trochę zbyt enigmatyczna.cocoloco pisze:Może ktoś potrafi zniechęcić mnie do tego zakupu - inetersują mnie argumenty przeciw
Acha... kolejny dziw dla mnie, węglowy filtr końcowy za membranami? Czy chlor z wodociągu nie zeżre membrany (zakładam, że nie ma węgla w prefiltrze)?
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Czytam z zainteresownaniem bo sam chyba w końcu kupie to ro
ile można z kationitem się katować. Mam pytanko planuje umieścić filtr w łazience, spływ do wanny a rurkę z wodą osmotyczną przeprowadzić do swojego pokoju. Problem polega na tym że ta rurka będzie miała 6-7m.
Odpada postawienie baniaka zbierającego wodę, przynajmniej na razie. Chcę kupić taką osmozę żeby w ciągu 24 h zapełniła akwarium po podmianie ok 200l. Rurka będzie poprowadzona przy suficie, niestety bo na drodze są wejścia do 2 pokojów. poza tym muszę zrobić tak żeby inni domownicy owej rurki nie widzieli:-) ( w moim pokoju może już być widoczna, w przedpokoju będzie ukryta w pawlaczu, czyli praktycznie ok 40 cm od sufitu) I tutaj rodzi się pytanie o spadek wydajności osmozy, zakładam że w łazience osmoza będzie umieszczona wysoko ok 20 cm od sufitu, przebije się do przedpokoju, wprowadzę rurkę do pawlacza a następnie z pawlacza przejdzie do mojego pokoju, i do akwa. Czy to zadziała? (teoretycznie powinno),i a jeżeli tak to jakich straty w wydajności muszę się spodziewać przy tak długim odprowadzeniu. Na całej długości przewodu będzie delikatny spadek. Jestem skłonny kupić ro o większej wydajności, żeby mieć zadawalającą wydajność.

Odpada postawienie baniaka zbierającego wodę, przynajmniej na razie. Chcę kupić taką osmozę żeby w ciągu 24 h zapełniła akwarium po podmianie ok 200l. Rurka będzie poprowadzona przy suficie, niestety bo na drodze są wejścia do 2 pokojów. poza tym muszę zrobić tak żeby inni domownicy owej rurki nie widzieli:-) ( w moim pokoju może już być widoczna, w przedpokoju będzie ukryta w pawlaczu, czyli praktycznie ok 40 cm od sufitu) I tutaj rodzi się pytanie o spadek wydajności osmozy, zakładam że w łazience osmoza będzie umieszczona wysoko ok 20 cm od sufitu, przebije się do przedpokoju, wprowadzę rurkę do pawlacza a następnie z pawlacza przejdzie do mojego pokoju, i do akwa. Czy to zadziała? (teoretycznie powinno),i a jeżeli tak to jakich straty w wydajności muszę się spodziewać przy tak długim odprowadzeniu. Na całej długości przewodu będzie delikatny spadek. Jestem skłonny kupić ro o większej wydajności, żeby mieć zadawalającą wydajność.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Fuck-tycznie opis sierowany do kogoś kto nie chce zajmować sobie głowy parametrami technicznymi .
Poszukałem - kompozyt węglowy jako pre-filtr - wytrzymałość około 19 000 litrów wody - cena wymiany 35 $
membrama wytrzymałość około 2-4 lat cena wymiany 125 $
filtr końcowy węglowy - taki wodotrysk
cena wymiany 30 $ - wytrzymałość 6 miesięcy
Mój mały miał pewnie w/g prducenta mniejszą wytrzymałość a przez 8 lat nawet prefiltrów nie zniemiałem ( fakt woda idzie już przez domowy filtr który jest dość dobrej klasy )
Porównując ceny na świecie - w stanach idzie go kupić za 499 $ jak doliczy się koszty wysyłki cło i Vat ( jeszcze wizyta w UC gdzie traci się sporo czasu ) nie warto go ściągać prywatnie .
Mi imponuje że mogę zalać swój zbiornik w 5 godzin . Pewnie kupienie dodatkowo na klub drugiego da nam dwa filtry które potrafią w dwa dni uzyskać wodę do wszystkich zbiorników wystawowych . Jak źle rozumuję proszę o korektę mojego toku myślowego .
Strona która trochę więcej daje ale nie za wiele - http://www.advanced-water-systems.com/p ... ochure.pdf
Poszukałem - kompozyt węglowy jako pre-filtr - wytrzymałość około 19 000 litrów wody - cena wymiany 35 $
membrama wytrzymałość około 2-4 lat cena wymiany 125 $
filtr końcowy węglowy - taki wodotrysk

Mój mały miał pewnie w/g prducenta mniejszą wytrzymałość a przez 8 lat nawet prefiltrów nie zniemiałem ( fakt woda idzie już przez domowy filtr który jest dość dobrej klasy )
Porównując ceny na świecie - w stanach idzie go kupić za 499 $ jak doliczy się koszty wysyłki cło i Vat ( jeszcze wizyta w UC gdzie traci się sporo czasu ) nie warto go ściągać prywatnie .
Mi imponuje że mogę zalać swój zbiornik w 5 godzin . Pewnie kupienie dodatkowo na klub drugiego da nam dwa filtry które potrafią w dwa dni uzyskać wodę do wszystkich zbiorników wystawowych . Jak źle rozumuję proszę o korektę mojego toku myślowego .
Strona która trochę więcej daje ale nie za wiele - http://www.advanced-water-systems.com/p ... ochure.pdf