Ryb jest już troszkę mniej, ale 3 miesiące taki stan był jak opisałem.
Żeby Ci zobrazować jak to się zaczęło, to obecne stado liczyło 23 sztuki na samym początku, było to latem 2006, ale miały 5cm według sprzedawcy, według mich pomiarów 4cm.
Ponadto to jest młodzież jeszcze, ale hormony zaczynają już działać, więc i ja działam stosownie, tylko na razie w damskiej części stada dojrzałość widać i żeńskie jaja tylko znajduję ...
Obym nie miał smaych dziewczynek, bo za kawiorem nie przepadam.
Celowo trzymam przerybienie, bo czekam na parę, może dwie i wtedy tylko 6 sztuk pozostanie z tego stada.
Ale masz rację, za dużo i kolejna paletka pójdzie do ludzi wkrótce, niech mi tylko zdradzi płeć ...
Filtracja nie jest usprawiedliwieniem przyrybienia, ale jest na dobrym poziomie 2x ex1200 i plenum jak widać na sporej cześci dna.
Żal nie był spowodowany Twoim litrażem ...
W listopadzie tak, podmiany były co tydzień, w grudniu tylko 1 podmina 25%, w styczniu też 25%, nieźle jak na 30 dni i NO3 pod kontrolą, ale teraz w lutym wyjechałem na tydzień, po powrocie woda mało ciekawa, a wyjeżdżałem znowu na 5 dni, wiec było już 3 podmiany po 20% i za 2 dni robię kolejną ... czyszczę filtry, jednak nie jest tu przyczyną zwiększonych podmian poziom NO3, ale pojawienie się śladów NO2. To inna bajka. Przy takim małym baniaczku filtr biologiczny nie można zamknąć i zapomnieć...
Zaczynam podzieląć pogląd RafałaW i J23, że z plenum można zmniejszyć podmiany wody w znacznym stopniu, testuję to ze względu na moją pracę, częste wyjazdy, no i w czerwcu długi urlop, musze być pewny rybciom nic nie będzie bez ich Pana.
Co nieco? Nie wiem co tam jest w składzie dokładnie, firma nie ujawnia, ale to tabletki firmy Aqua Medic z ich denitratora 400 w celu przyśpieszenia startu denitryfikacji w filtrze. pożywka dla bakterii denitryfikujących.
Słyszłem od RafałaW, że pewnie dominuje tam cukier, bo jak tam alkohol w tabletce umieścić? Może coś jeszcze, ale ja jestem słabo wyedukowany w kwestiach chemicznych ...