Świetlówka UV

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 27 lut 2007, 07:51

Zawsze wydawało mi się, że lampa UV powinna pracować na wodzie z akwa, a nie zabijać baterie przed membramą filtra RO. :shock:

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 27 lut 2007, 08:14

Hypno pisze:Hmmm yoyi... nie obraź się ale to rozwiązanie z tłuczeniem bakterii po łbach tą lampą było by bardziej skuteczne od tego które proponujesz...
W zasadzie to tak. Ale w akwa jej nie chciałem. Leżała sobie tak a w zasadzie wisiała bezużytecznie to poszła w inne miejsce. Poza tym chyba lepiej przepuścic wode do podamianki przez UV niż potem mielić wodą akwariową. Nie wiem zrobiłem według zaleceń pewnego człowieka, który ta metodę stosuje ponoć u siebie.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 27 lut 2007, 08:20

OK stosuje u siebie ale chyba nie ma o tym pojęcia. Jeżeli membrana RO jest sprawna, to bakteria nie ma najmniejszych szans przecisnąć się przez nią. Lampa UV w takim miejscu będzie miała tylko takie znaczenie, że zamiast żywych martwe bakterie będą się zatrzymywały na membranie. Właśnie sens jest wyłącznie mielenia wody w akwarium lub podczas dolewek ale jeżeli nie używasz filtra RO tylko bierzesz prosto z kranu czy jakiegoś naturalnego źródła czy rzeczki wtedy zgoda... tak to wyłącznie marnowanie kWh energii...

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 27 lut 2007, 08:27

Hypno pisze:bierzesz prosto z kranu wtedy zgoda... tak to wyłącznie marnowanie kWh energii...
Tak jak napisałem wyżej. Biorę równiez do bezpośredniej podmiany tzn. najpierw napuszczam do dużej kuwety i tam się ona mieli przez dwa dni. Potem dokładam wężyk i pompuję ją do akwa.

Oczywiście RO jest swoją drogą na stałej podmianie.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 27 lut 2007, 08:40

To w takim wypadku zgoda, ale przez UV do RO, nie ma najmniejszej potrzeby.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 27 lut 2007, 09:03

Przy okazji zapytam też o lampę UV. Mam ją u siebie wpiętą w obieg filtra biologicznego (dokładnie za filtrem biologicznym). Od ok. 2 miesięcy jej nie włączyłem bo jakoś nie widziałem takiej potrzeby (brak pierwotniaka, woda czysta itp.). Czy uruchomienie tej lampy (profilaktycznie) np. na 3-4 godzinki raz na tydzień/dwa coś pożytecznego może wnieść ?

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 27 lut 2007, 09:07

birdas pisze:Przy okazji zapytam też o lampę UV. Mam ją u siebie wpiętą w obieg filtra biologicznego (dokładnie za filtrem biologicznym). Od ok. 2 miesięcy jej nie włączyłem bo jakoś nie widziałem takiej potrzeby (brak pierwotniaka, woda czysta itp.). Czy uruchomienie tej lampy (profilaktycznie) np. na 3-4 godzinki raz na tydzień/dwa coś pożytecznego może wnieść ?
jeśli masz test na Fe to zmierz przed włączeniem i np. jutro po sterylizacji. lampa może coś wnieść -oprócz wybicia bakterii nitryfikacyjnych pływających we wodzie, także rozpad chelatów żelaza do tego stopnia że nie będzie ono wykrywane przez testy - sprawdzone. dlatego moja UV-ka leży od dwóch lat w szufladzie :wink: .

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 27 lut 2007, 09:15

Dawno nie mierzyłem żelaza (ostatni raz jak miałem tę plagę glonów) - czyli jakieś 2 miesiące temu. Zawartość poprzednio była zero i myślę, że dalej taka będzie. Te ilości nawozów co podaję (9 ml PG Classic i 3 ml PG Makro na 100 litrów raz w tygodniu) chyba tego nie zmienią. Może jeszcze gdyby roślin było mało i nadwyżki zalegały ... ale to nie u mnie.
Wydaje mi się, że rośliny pożerają z wody wszystko co jest. NO3 nadal idealnie 0.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”