ja tez nie....pomocymam pytanie mam mlodego lotoska buwlwe i 2 male lotoski nie bardzo wiem jak sie nim zajac ??
Lotosy
Moderator: Sylwek
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
przysyp bulwe lekko piachem lub zwirem,ale nie calkowicie.Dostatek swiatla zrobi mu dobrze, tabletka pod korzen i koniecznie musisz mu jakosc ochronic listki bo sa bardzo delikatne i lamliwe lekko je zniszczyc gdy sa mlode.
Zapytasz pewno czy w donicy lepiej ,czy w piach? wiec ja uwarzam osobiscie ze to chwast i rosnie wszedzie!!!!!!!moje wszelkie teorie i doswiadczenia wlasne,co do tej roslinki zostaly obalone. Wiec jak dasz mu troche milosci i bedziesz mial szczescie to i tobie bedzie slicznie rosl.Powodzenia
Zapytasz pewno czy w donicy lepiej ,czy w piach? wiec ja uwarzam osobiscie ze to chwast i rosnie wszedzie!!!!!!!moje wszelkie teorie i doswiadczenia wlasne,co do tej roslinki zostaly obalone. Wiec jak dasz mu troche milosci i bedziesz mial szczescie to i tobie bedzie slicznie rosl.Powodzenia
Lotos do akwarium to dla jednych chwast który rośnie tak że nie nadążają obrywać liście a dla drugich powód do zmartwień . Moim zdaniem największym problemem jest podłoże . Lotos wsadzony do starego podłoża ma tendencję długo adoptować się do warunków i ma jak się to mówi 50 na 50 szans że się przyjmnie . Taka sama sadzonka w świeżym podłożu już po tygodniu wypuszcza liście jedno z drugim . Normą jest 1-2 liscie dziennie . Mało światła i ubogie podłoże powodują że liscie są małe i błyskawicznie sięgają powierzchni wody . Dobrze jest dodać wokół korzeni kulki nawozowe albo glinę z torfem . Nigdy nie pozwalamy mu zakwitnąć bo straci całą energę i zacznie produkować "pod bulwę .
Wsadzając bulwę lotosa dobrze więc przygotować dla niego skrawek akwarium - i po wypuszczeniu nowych liści natychmiast usunąć te na których pojawił się glon albo są nieciekawe . Można tylko jeszcze dodać że lotos uwielbia odmulanie w systemie korzeniowym co dynamizuję jego wzrost . Nie powinniśmy mu pozwolić ułożyć liscie na powierzchni ale też nie można nauczyć go wypuszczać podwodnych na zasadzie ucinamy wszystko co powyżej kreski . Lotos powinien zawsze mieć minimum 3-4 liscie . Jest to roślina która czerpie znikome ilości nawozu z wody dlatego cały wysiłek skupiamy na systemie korzeniowym . Zaleganie resztek pokarmu w obrębie jego korzeni może spowodować że liscie zaczynają marnieć .
Wsadzając bulwę lotosa dobrze więc przygotować dla niego skrawek akwarium - i po wypuszczeniu nowych liści natychmiast usunąć te na których pojawił się glon albo są nieciekawe . Można tylko jeszcze dodać że lotos uwielbia odmulanie w systemie korzeniowym co dynamizuję jego wzrost . Nie powinniśmy mu pozwolić ułożyć liscie na powierzchni ale też nie można nauczyć go wypuszczać podwodnych na zasadzie ucinamy wszystko co powyżej kreski . Lotos powinien zawsze mieć minimum 3-4 liscie . Jest to roślina która czerpie znikome ilości nawozu z wody dlatego cały wysiłek skupiamy na systemie korzeniowym . Zaleganie resztek pokarmu w obrębie jego korzeni może spowodować że liscie zaczynają marnieć .
Moja przygoda z lotosem zaczeła sie od dwukrotnej porażki-kupowałem tzw. bulwy z małymi listkami,sadziłem w żwir tak,żeby cebulka wystawała do połowy,pod korzenie tabletka,jeśli chodzi o oświetlenie to 2x38 wat (t8 philips aquarelle+sylvania gro-lux) i 2x 54 wat(t5 sylvania gro-lux+philips HO 865)-akwa 240 litrowe,jednak rośliny po niedługim czasie marniały.W akcie desperacji
dałem sobie ostatnia szansę-i kupiłem bulwę,tym razem odmiany zielonej.Bulwa była tak mała,że nie opadała na dno,ale tym razem posadziłem ją w doniczce wypełninej torfem zmieszanym z kulkami nawozowymi(od Rataja).Bulwę całkowicie przysypałem torfem,a torf przysypałem żwirem.I nie minął może miesiąc,a lotos wypuszcza teraz liście średnicy może 15 cm.Oby tak dalej 

- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
U mnie to wygląda tak:
zbiornik 60 cm wysokości, 40 x 50 cm (120 l) "przetrwalnik" dla ryb czyścicieli....
Lotos kupiony jako już "dorosły", miał ok 5 dużych liści, które stracił po przeflancowaniu do tegoż zbiornika.... no i jakoś przetrwał, z czego się bardzo cieszę
))))))
zbiornik 60 cm wysokości, 40 x 50 cm (120 l) "przetrwalnik" dla ryb czyścicieli....
Lotos kupiony jako już "dorosły", miał ok 5 dużych liści, które stracił po przeflancowaniu do tegoż zbiornika.... no i jakoś przetrwał, z czego się bardzo cieszę

- Załączniki
-
- lotos01.jpg (88.5 KiB) Przejrzano 6590 razy
- MarSz
- senior
- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Też się nad tym zastanawiałem, dlaczego liście "szperacze" są zielone. Szukałem i znalazłem troche informacji na ten temat, otóż liść "szperacz" wypuszczany jest przez rośliny z rodziny grzybieniowatych w celu złapania jak największej ilości światła i wolnego CO2 i jego zadaniem jest dostarczenie tej energii do dolnych partii rośliny, aby wspomóc ogólny wzrost i zapotrzebowanie na lumeny oraz węgiel dolnych warstw rośliny.fomalhaut pisze:A tego nie rozumiem: jeden liść "powierzchniowy" zielony....
Liść "szperacz" o barwie zielonej ma w sobie więcj cholorofilu i wystawiany na bezpośrednie światło słoneczne ma za zadanie odebrać jak najwięcej lumenów i gazu dlatego jest też grubszy i twardszy.
Bardzo prostym sposobem na uziemienie Lotosa jest dość silne światło i zawartość CO2 na poziomie 30ppm a nawet 35. W przypadku wypuszczania "szperaczy" trzeba je drastycznie wycinać aby nie stracić całkiem liści submersyjnych, zadbać o CO2 i lumeny, a ta piękna roślina odwdzięczy się nam pięknym wyglądem.