Woda do podmian

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 mar 2007, 14:52

Ja mam TWW zerowe od kilku miesięcy, a PH 5.3
Więc możliwe jest, nawet bez kłopotu, wystarczy woda z RO by TWW mieć zerowe.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 01 mar 2007, 16:28

Do zakwaszania używam kwasu solnego 36% rozćieńczonego do 8%, w ilości 4ml na dymion o pojemnośći 20 litrów. Po dolaniu do akwarium, jak już wcześniej pisałem w swoim poście, mam wartość Tww zerową.
Pzdr.

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Aleks » 01 mar 2007, 17:05

Witam. Przede wszystkim jeśli chodzi o zbijanie TWW do zera to właśnie kwas HCl, czyli solny zbija twardość do poziomu zerowego i to zapewne dlatego fangornn ma w baniaku TWW 0. Z moich doświadczeń wynika, że HCl obniża pH dopiero po obniżeniu TWW do zera, tak przynajmniej zachowuje się u mnie woda, którą przygotowuję do podmian.
Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangornn i nie napowietrzasz wody po RO. U mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama sięnapowietrzy i podniesie pH w zbiorniu. Oczywiście im więcej wody podmienisz tym więcej podniesie się pH w zbiorniku ogólnym. Takie są moje spostrzeżenia i uważam, że dobrze ktoś poradzilfangornnowi aby wodędo podmian napowietrzać. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 01 mar 2007, 17:35

Aleks pisze:Witam. Przede wszystkim jeśli chodzi o zbijanie TWW do zera to właśnie kwas HCl, czyli solny zbija twardość do poziomu zerowego i to zapewne dlatego fangornn ma w baniaku TWW 0. Z moich doświadczeń wynika, że HCl obniża pH dopiero po obniżeniu TWW do zera, tak przynajmniej zachowuje się u mnie woda, którą przygotowuję do podmian.
Jak każdy kwas. Dobrze obserwujesz, bo to całkowicie normalne :D
Aleks pisze:Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangorn i nie napowietrzasz wody po RO. U mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama się napowietrzy i podniesie pH w zbiorniku. Pozdrawiam.
Cóż woda z RO ma dużo rozpuszczonego w sobie CO2, biorąc pod uwagę to że jest praktycznie pozbawiona soli nie posiada żadnego bufora- stąd te wahania ph. Napowietrzanie powoduje jej mieszanie- dzięki temu zwiększa sie szybkość uwalniania dwutlenku węgla do atmosfery przez powierzchnię lustra wody.

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 01 mar 2007, 18:17

Moim zdaniem innym rozwiązaniem problemu jest zamontowanie za membraną dodatkowego filtra węglowego. Takie rozwiązanie stosowane jest w "kuchennych" osmozach 5, czy 6 stopniowych. Cytat ze strony dystrybutora - "Ma za zadanie usuwać gazy i substancje lotne, które mogą ewentualnie przedostać się przez membranę osmotyczną"

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 01 mar 2007, 18:23

A nie łatwiej po prostu napowietrzać wodę? Zresztą jakoś nie wydaje mi się żeby filtr węglowy usuwał CO2 z wody ;-)
Jeki w takim razie lecę do OBI
Kaloryfer chyba się nie obrazi. :D

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 01 mar 2007, 18:39

Ciekawe - ja myślę że woda z RO ma podobne właściwości co woda destylowana stosunek jonów H do OH jest równy . Więc można założyć że woda będzie miała pH 7 .
Po pomiarze wody uzyskujemy niższy wynik niż 7 to znaczy że w wodzie rozpuścił się CO2 i nasz pomiar jest inny niż wynika to z właściwości wody (RO lub destylowanej ). Faktycznie możemy sobie wtedy wyliczyć ile mamy Co2 w tej wodzie . Kolega pisze że po przewietrzeniu wody wartość ta wzrosła powyżej 7 . Dla mnie to niemożliwe i można to wytłumaczyć tylko wadliwością filtra RO lub testów .
Można sobie to wszystko samemu policzyć o stosunku KH do pH albo ściągnąć program do takich wyliczeń . AquaEasy CO2 Rechner.

dodałem link gdyby ktoś szukał http://www.aquaeasy.de/downloads.php
Ostatnio zmieniony 01 mar 2007, 18:51 przez cocoloco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 01 mar 2007, 18:44

cocoloco pisze: Kolega pisze że po przewietrzeniu wody wartość ta wzrosła powyżej 7 . Dla mnie to niemożliwe i można to wytłumaczyć tylko wadliwością filtra RO .
Rzeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi. Bardzo prawdopodobne jest to że test jest kiepskiej jakości.

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Aleks » 01 mar 2007, 18:52

A i ja chyba dodam, że coś tu zamieszałem. Rzeczywiście wzrasta do 7,0 choć delikatnie barwa przechodzi w 7,5 ale sprawdzając dokladniejszym testem jest tak jak mówicie. Jednak ogólne moje spostrzeżenia podtrzymuję : wzrost pH wody po RO podczas napowietrzania. Przepraszam za zamieszanie.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 01 mar 2007, 21:59

Michcio pisze:A nie łatwiej po prostu napowietrzać wodę? Zresztą jakoś nie wydaje mi się żeby filtr węglowy usuwał CO2 z wody ;-)
Producent mojego zestawu RO6 w specyfikacji podał gwarantowany procent oczyszczenia wody z substancji chemicznych i gazów który wynosi 99, ileśtam %-ta . Mam nadzieję że to prawda.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2007, 22:03 przez fangornn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 01 mar 2007, 22:05

Aleks pisze: Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangornn i nie napowietrzasz wody po RO.
Moja woda to kranówka po przefiltrowaniu przez prefiltry (mechaniczny, weglowy). W kranie mam wodę o KH i GH = 0.
U mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama sięnapowietrzy i podniesie pH w zbiorniu.
Napowietrzanie w akwa mam niespecjalnie dobre (jakaś tam deszczownia i bąbelki z napowietrzacza bardziej dla wystroju :) ) ... a swoją drogą przy stężeniu CO2=40 to PH chyba mimo wszystko powinno spaść.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 01 mar 2007, 23:55

Witam serdecznie. Mam nietypowe pytanie. W kuchni mam zainstalowane RO 3 do użytku domowników i zastanawiam się czy mogę go używać w celach akwarystycznych , czy powinnam kupić osobny (np. na Allegro). Dziś wymieniał u mnie akurat prefiltry pan z serwisu i stwierdził, iż mogę lać tę wodę dla ryb. olę jednak wysłuchać opinii kogoś z forum.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 02 mar 2007, 00:05

Ana witamy na forum.
Oczywiście możesz używać RO z kuchni do celów akwarystycznych. Drugiego filtra nie ma sensu kupować, chyba że planujesz zrobić stałą podmianę wody w akwarium.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 mar 2007, 00:11

Oczywiście filtry akwarystyczne typu RO to te same filtry jakie fachowcy montują w kuchni - różnią się tylko tym że mają zbiorniczek na kilka litrów no i ceną . Kiedyś próbowano mi taki wcisnąć za 1600 zł o parametrach takich jak ten za 300 zł na allegro . Sprawdzić należy tylko czy filtr nie jest wyposażony w mineralizator - wodę do akwarium z paletkami nie pobierać przed mineralizatorem .

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 02 mar 2007, 07:59

cocoloco pisze: Sprawdzić należy tylko czy filtr nie jest wyposażony w mineralizator - wodę do akwarium z paletkami nie pobierać przed mineralizatorem .
Że się czepnę....... chyba pobierać przed mineralizatorem, lub nie pobierać przez mineralizator. :wink:

Mam ro6 i na końcu jest filtr węglowy szlifujący, nie zwróciłem uwagi na jakobyś spadek co2 dzięki niemu, ph mam 5,5 po napowietrzeniu 7

Odpowiedz

Wróć do „Woda”