Woda do podmian
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Kontaktowanie:
Witam. Przede wszystkim jeśli chodzi o zbijanie TWW do zera to właśnie kwas HCl, czyli solny zbija twardość do poziomu zerowego i to zapewne dlatego fangornn ma w baniaku TWW 0. Z moich doświadczeń wynika, że HCl obniża pH dopiero po obniżeniu TWW do zera, tak przynajmniej zachowuje się u mnie woda, którą przygotowuję do podmian.
Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangornn i nie napowietrzasz wody po RO. U mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama sięnapowietrzy i podniesie pH w zbiorniu. Oczywiście im więcej wody podmienisz tym więcej podniesie się pH w zbiorniku ogólnym. Takie są moje spostrzeżenia i uważam, że dobrze ktoś poradzilfangornnowi aby wodędo podmian napowietrzać. Pozdrawiam.
Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangornn i nie napowietrzasz wody po RO. U mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama sięnapowietrzy i podniesie pH w zbiorniu. Oczywiście im więcej wody podmienisz tym więcej podniesie się pH w zbiorniku ogólnym. Takie są moje spostrzeżenia i uważam, że dobrze ktoś poradzilfangornnowi aby wodędo podmian napowietrzać. Pozdrawiam.
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Jak każdy kwas. Dobrze obserwujesz, bo to całkowicie normalneAleks pisze:Witam. Przede wszystkim jeśli chodzi o zbijanie TWW do zera to właśnie kwas HCl, czyli solny zbija twardość do poziomu zerowego i to zapewne dlatego fangornn ma w baniaku TWW 0. Z moich doświadczeń wynika, że HCl obniża pH dopiero po obniżeniu TWW do zera, tak przynajmniej zachowuje się u mnie woda, którą przygotowuję do podmian.

Cóż woda z RO ma dużo rozpuszczonego w sobie CO2, biorąc pod uwagę to że jest praktycznie pozbawiona soli nie posiada żadnego bufora- stąd te wahania ph. Napowietrzanie powoduje jej mieszanie- dzięki temu zwiększa sie szybkość uwalniania dwutlenku węgla do atmosfery przez powierzchnię lustra wody.Aleks pisze:Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangorn i nie napowietrzasz wody po RO. U mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama się napowietrzy i podniesie pH w zbiorniku. Pozdrawiam.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Moim zdaniem innym rozwiązaniem problemu jest zamontowanie za membraną dodatkowego filtra węglowego. Takie rozwiązanie stosowane jest w "kuchennych" osmozach 5, czy 6 stopniowych. Cytat ze strony dystrybutora - "Ma za zadanie usuwać gazy i substancje lotne, które mogą ewentualnie przedostać się przez membranę osmotyczną"
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Ciekawe - ja myślę że woda z RO ma podobne właściwości co woda destylowana stosunek jonów H do OH jest równy . Więc można założyć że woda będzie miała pH 7 .
Po pomiarze wody uzyskujemy niższy wynik niż 7 to znaczy że w wodzie rozpuścił się CO2 i nasz pomiar jest inny niż wynika to z właściwości wody (RO lub destylowanej ). Faktycznie możemy sobie wtedy wyliczyć ile mamy Co2 w tej wodzie . Kolega pisze że po przewietrzeniu wody wartość ta wzrosła powyżej 7 . Dla mnie to niemożliwe i można to wytłumaczyć tylko wadliwością filtra RO lub testów .
Można sobie to wszystko samemu policzyć o stosunku KH do pH albo ściągnąć program do takich wyliczeń . AquaEasy CO2 Rechner.
dodałem link gdyby ktoś szukał http://www.aquaeasy.de/downloads.php
Po pomiarze wody uzyskujemy niższy wynik niż 7 to znaczy że w wodzie rozpuścił się CO2 i nasz pomiar jest inny niż wynika to z właściwości wody (RO lub destylowanej ). Faktycznie możemy sobie wtedy wyliczyć ile mamy Co2 w tej wodzie . Kolega pisze że po przewietrzeniu wody wartość ta wzrosła powyżej 7 . Dla mnie to niemożliwe i można to wytłumaczyć tylko wadliwością filtra RO lub testów .
Można sobie to wszystko samemu policzyć o stosunku KH do pH albo ściągnąć program do takich wyliczeń . AquaEasy CO2 Rechner.
dodałem link gdyby ktoś szukał http://www.aquaeasy.de/downloads.php
Ostatnio zmieniony 01 mar 2007, 18:51 przez cocoloco, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Producent mojego zestawu RO6 w specyfikacji podał gwarantowany procent oczyszczenia wody z substancji chemicznych i gazów który wynosi 99, ileśtam %-ta . Mam nadzieję że to prawda.Michcio pisze:A nie łatwiej po prostu napowietrzać wodę? Zresztą jakoś nie wydaje mi się żeby filtr węglowy usuwał CO2 z wody![]()
Ostatnio zmieniony 01 mar 2007, 22:03 przez fangornn, łącznie zmieniany 1 raz.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Moja woda to kranówka po przefiltrowaniu przez prefiltry (mechaniczny, weglowy). W kranie mam wodę o KH i GH = 0.Aleks pisze: Birdas - piszesz, że nie wiesz dlaczego wlewając wodę do podmian o pH 6 w baniaku i tak masz 6,5 - 7,0. Moim zdaniem spowodowane jest to tym, że nie robisz jak fangornn i nie napowietrzasz wody po RO.
Napowietrzanie w akwa mam niespecjalnie dobre (jakaś tam deszczownia i bąbelki z napowietrzacza bardziej dla wystrojuU mnie woda po RO ma pH ok. 5,5 a jak tylko ją napowietrzę dobrze to podnosi się do 7,5. Jeśli bym wcześniej nie napowietrzył i wtedy nie skorygował pH kwasem to po wlaniu do akwarium ona sama sięnapowietrzy i podniesie pH w zbiorniu.

Witam serdecznie. Mam nietypowe pytanie. W kuchni mam zainstalowane RO 3 do użytku domowników i zastanawiam się czy mogę go używać w celach akwarystycznych , czy powinnam kupić osobny (np. na Allegro). Dziś wymieniał u mnie akurat prefiltry pan z serwisu i stwierdził, iż mogę lać tę wodę dla ryb. olę jednak wysłuchać opinii kogoś z forum.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Oczywiście filtry akwarystyczne typu RO to te same filtry jakie fachowcy montują w kuchni - różnią się tylko tym że mają zbiorniczek na kilka litrów no i ceną . Kiedyś próbowano mi taki wcisnąć za 1600 zł o parametrach takich jak ten za 300 zł na allegro . Sprawdzić należy tylko czy filtr nie jest wyposażony w mineralizator - wodę do akwarium z paletkami nie pobierać przed mineralizatorem .
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Że się czepnę....... chyba pobierać przed mineralizatorem, lub nie pobierać przez mineralizator.cocoloco pisze: Sprawdzić należy tylko czy filtr nie jest wyposażony w mineralizator - wodę do akwarium z paletkami nie pobierać przed mineralizatorem .

Mam ro6 i na końcu jest filtr węglowy szlifujący, nie zwróciłem uwagi na jakobyś spadek co2 dzięki niemu, ph mam 5,5 po napowietrzeniu 7