parametry osmozy
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- jasiu
- senior

- Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
- Kontaktowanie:
parametry osmozy
Siemanko mam takie pytanko czy woda z osmozy jak ma parametry tww- o two-0 ph 6,5 po jej napowietrzaniu osiagam ph 7 tww-1 two-1 filtr ma juz z 5 lat nie uzywany byl gdzies 2,5 roku czy filtr jest sprawny ?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jasiu, jeśli wykluczasz kamień, wadę testów, błąd pomiaru lub wskazania to sprawdź czy NO3 jest zerowe i wtedy woda nadaje się do akwarium. Możliwe, że membrana RO jest już za stara i przypchana, wtedy przepuszcza trochę. Niemniej PH zgodne z RO twardości prawie zero, że dziwnie TWW jest 1 przy TWO 0 to fakt, ale żeby wszyscy mieli taką wodę do awariów to było by nieźle ...
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Jasiu wyjaśnij mi jak Ty mierzysz tę wodę, że dostajesz wynik 0 i 1 (i już nie ważne co 0 i co 1). Ja rozumiem to w ten spoób, że 0 uzyskujesz w ten sposób, że zanim jeszcze wpuścisz kropelkę odczynnika to już Ci się woda zabarwia, a 1 uzyskujesz jak docelowy kolor powstaje po 1 kropli, tak ? No bo innej możliwości nie widzę jak można dostać wartości 0 i 1.jasiu pisze: woda ma parametry tww-1 two-0 dzis sprawdzalem ph-6,8 -7 testow uzywam tetry i zoolka dla pewnosci
Wniosek końcowy jest taki: nie potrafisz posługiwać się testami - no chyba, że zabarwienie po 1 kropli odczytujesz jako wartość 0, a zabarwienie po dwóch kroplach jako wartość 1.
- jasiu
- senior

- Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
- Kontaktowanie:
Marcin slabo czytasz strasznie to ci napisze jeszcze raz twardosc wody u mnie w miescie jest taka ze tww jest wieksze od two roznica jest duza testy mam tetry i zoolka i mi nie pisz ze zle to robie 7 lat temu juz chodowalem dyski mialem troche przerwy bo mnie nie bylo w kraju 2 lata temu zalozylem znowu i mam do tej pory a ty mi piszesz takie pierdoly jeszcze raz pisze ci obojetnie ktory test tetry czy zoolka dodaje jedna krople mam niebieski dodaje druga mam zolty to wszystko test na Kh
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
No to sobie przeczytaj raz jeszcze całość i zastanów się kto pisze pierdoły ? Wlewasz 2 krople na kh i za chwilę z uporem maniaka powtarzasz, że masz KH=1. Napiszę dużymi literami żebyś chociaż tym razem tego nie przeoczył. DWIE KROPLE TO WARTOŚĆ 2 (SŁOWNIE: DWA).jasiu pisze: [...] a ty mi piszesz takie pierdoly jeszcze raz pisze ci obojetnie ktory test tetry czy zoolka dodaje jedna krople mam niebieski dodaje druga mam zolty to wszystko test na Kh
Olek wyjaśnił co może być powodem wyższej GH od KH i po tym już nie wracałem do tematu.