parametry osmozy

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

parametry osmozy

Post autor: jasiu » 01 mar 2007, 23:24

Siemanko mam takie pytanko czy woda z osmozy jak ma parametry tww- o two-0 ph 6,5 po jej napowietrzaniu osiagam ph 7 tww-1 two-1 filtr ma juz z 5 lat nie uzywany byl gdzies 2,5 roku czy filtr jest sprawny ?

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 01 mar 2007, 23:40

Nie napisałeś , jaka jest woda wyjściowa. Wyglada jednak na to , że membrana jest jeszcze sprawna. Nie rozumiem tylko, dlaczego wzrosła tww. Może to błąd pomiaru, czyli np. nierówne krople.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 mar 2007, 23:44

Woda po RO ma twardości prawidłowe, PH niskie, ale po na powietrzeniu PH właściwe wodzie z RO, ale skąd wzrost twardosci nie wiem, zagadka.
Stawiam na błąd pomiaru, wadliwy test w tym zakresie, bo zły materiał kamienia napowietrzającego raczej nie może być przyczyną.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 01 mar 2007, 23:51

Ano właśnie. Jest możliwe, że kamień napowietrzający zawiera np. sole wapnia, które weszły w reakcję z kwasem weglowym, powstałym z CO2 zawartego w wodzie i stąd niewielki wzrost tww.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 mar 2007, 11:19

+/- 1 stopień przy naszych testach kropelkowych to chyba tzw. tolerancja błędu ?
Może też , ewentualnie, w tym kwasie rozpuszczac' się stary "kamień wapienny" pokrywający jakieś elementy akwarium i/lub wyposażenia.

styban
junior
junior

Post autor: styban » 04 mar 2007, 19:56

Ja stawiam na kamień napowietrzający.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 05 mar 2007, 00:09

Nie uzywam kamieni! mam same gumowe napowietrzacze chodzilo mi o wode wychodzaca z filtra Ro, woda ma parametry tww-1 two-0 dzis sprawdzalem ph-6,8 -7 testow uzywam tetry i zoolka dla pewnosci

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 mar 2007, 00:19

Jasiu, jeśli wykluczasz kamień, wadę testów, błąd pomiaru lub wskazania to sprawdź czy NO3 jest zerowe i wtedy woda nadaje się do akwarium. Możliwe, że membrana RO jest już za stara i przypchana, wtedy przepuszcza trochę. Niemniej PH zgodne z RO twardości prawie zero, że dziwnie TWW jest 1 przy TWO 0 to fakt, ale żeby wszyscy mieli taką wodę do awariów to było by nieźle ...

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 05 mar 2007, 00:36

Czesc Tomek NO2 jest 0 i NO3 tez jest 0 ph tak jak pisalem .

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 00:51

jasiu pisze: woda ma parametry tww-1 two-0 dzis sprawdzalem ph-6,8 -7 testow uzywam tetry i zoolka dla pewnosci
Jasiu wyjaśnij mi jak Ty mierzysz tę wodę, że dostajesz wynik 0 i 1 (i już nie ważne co 0 i co 1). Ja rozumiem to w ten spoób, że 0 uzyskujesz w ten sposób, że zanim jeszcze wpuścisz kropelkę odczynnika to już Ci się woda zabarwia, a 1 uzyskujesz jak docelowy kolor powstaje po 1 kropli, tak ? No bo innej możliwości nie widzę jak można dostać wartości 0 i 1.
Wniosek końcowy jest taki: nie potrafisz posługiwać się testami - no chyba, że zabarwienie po 1 kropli odczytujesz jako wartość 0, a zabarwienie po dwóch kroplach jako wartość 1.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 05 mar 2007, 01:19

po jednej kropli zabarwia mi sie na niebiesko po drugiej zolty tww a two dodaje jedna krople i jest zielony u mnie kranowa to tww-22 two 8 taka jest woda jest odwrotnie tww jest wieksze od two

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 mar 2007, 02:28

widocznie woda idzie przez zmiękczacze i jony H zostały zmienione na Na . Jest możliwe że testy wykazują wyższe TwW bo nie mierzą jonów Na

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 07:18

jasiu pisze:po jednej kropli zabarwia mi sie na niebiesko po drugiej zolty tww
To następne pytanie - to ile kropel zużyłeś ? - jedną ?

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 05 mar 2007, 10:54

Marcin slabo czytasz strasznie to ci napisze jeszcze raz twardosc wody u mnie w miescie jest taka ze tww jest wieksze od two roznica jest duza testy mam tetry i zoolka i mi nie pisz ze zle to robie 7 lat temu juz chodowalem dyski mialem troche przerwy bo mnie nie bylo w kraju 2 lata temu zalozylem znowu i mam do tej pory a ty mi piszesz takie pierdoly jeszcze raz pisze ci obojetnie ktory test tetry czy zoolka dodaje jedna krople mam niebieski dodaje druga mam zolty to wszystko test na Kh

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 11:11

jasiu pisze: [...] a ty mi piszesz takie pierdoly jeszcze raz pisze ci obojetnie ktory test tetry czy zoolka dodaje jedna krople mam niebieski dodaje druga mam zolty to wszystko test na Kh
No to sobie przeczytaj raz jeszcze całość i zastanów się kto pisze pierdoły ? Wlewasz 2 krople na kh i za chwilę z uporem maniaka powtarzasz, że masz KH=1. Napiszę dużymi literami żebyś chociaż tym razem tego nie przeoczył. DWIE KROPLE TO WARTOŚĆ 2 (SŁOWNIE: DWA).
Olek wyjaśnił co może być powodem wyższej GH od KH i po tym już nie wracałem do tematu.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”