Woda do podmian

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 mar 2007, 13:16

Masz rację woda po przejściu przez dostarczany w zestawach mineralizator jest często o gorszych parametrach niż ta co wchodzi do filtra RO . Słusznie się czepiasz ;) - popełniłem błąd !! zamiast przed miało być za .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 02 mar 2007, 21:22

Dzięki, no to mam jeden wydatek mniej. Przed osmozą w kuchni mam prefiltr węglowy i z włókniny.Będę odłączała mineralizator i lala z pojemnika tylko trochę mały 5l, a mam zamówione akwarium 375l. Ile powinnam minimum lać wody z osmozy? Dodam ,że zainstalowałam (za namową hodowcy) w łazience filtry do wody zakupione w castoramie. Tzn. w tej kolejności: z wkładem z włókniny 5 mikronów, z węglem aktywowanym i złożem KDF ,i ostatni wkład zmiękczający. Chcę następnie lać tę wodę do akwarium i dolewać z osmozy???

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 mar 2007, 21:56

,i ostatni wkład zmiękczający. Chcę następnie lać tę wodę do akwarium i dolewać z osmozy???
mam pytanie czy chcesz akwarium higieniczne - czyli woda i paletki czy też myślisz o roślinach .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 02 mar 2007, 22:29

Myślę o akwarium z roślinami, mam też przygotowywany "preparowany" duży korzeń dębu.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 mar 2007, 23:35

Fajnie tak myślałem więc od pomysłu używania tego filtra z łazienki w akwarystyce niech Cię Bozia chroni .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 03 mar 2007, 19:50

No to niezbyt dobrze. Taki pomysł podsuną mi hodowca handlujący paletami, zresztą mamy mieć od niego ryby( część sprowadza od pana Stedtkera), mówił, że sam tak robi, bo wygoda,(nie trzeba z wiadrem latać) a nie lanie czystej kranówy.Wydałam na to urządzenie ok.400 zł no z wężem , złączkami itp. Możesz powiedzieć czemu odradzasz? Jeśli chodzi o wkłady to mogę zmienić.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 mar 2007, 22:45

Poszukaj w internecie co to jest złoże KDF i na jakiej zasadzie działa zmiękczacz wody .
Może dlatego nigdy nie widziałem dekoracyjnego zbiornika a la Hico ;)

W przypadku stosowania kranówki i osmozy najlepszym rozwiązaniem jest wkład węglowy bez dalszych wynalazków . W zbiorniku w którym zastosowałem przez lenistwo wodę ze zmiękczacza ( mam filtr centralny ) rośliny zastopowały a glony ............... Dlatego tego nie życzę Tobie bo akwarystyka nie polega na patrzenie w brudny zagloniony zbiornik .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 03 mar 2007, 23:39

Właśnie próbowałam coś znaleźć, wyskakują str. reklamujące wkłady do filtrów. To samo przeczytałam na ulotce swojego (niewiele mi to mówi). Np. wkład z węglem aktywowanym i złożem KDF, (zawiera granulowany węgiel bitumiczny oraz KDF). Posiada ten wkład zdolności bakteriostatyczne. KDF usuwa siarkowodór,chlor a reakcje utleniające usuwają związki ołowiu, arsenu i kadmu z wody. Przyznam, że nie zbyt kumam? Chciałam kupić sam wkład węglowy, ale w Castoramie znalazłam taki (myślałam, że jak tyle świństwa usuwa to dobry):

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 mar 2007, 23:51

Dzięki zastosowaniu złoża KDF 55 (granulat miedzi, cynku) - to dlatego piszę że nie jest to dobre rozwiązanie .
Zmiękczacz wody zamienia jony wodorowe na jony Na . Woda nadaje się dla ryb ale rośliny jej nienawidzą .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 00:01

No pomału zaczynam rozumieć. Czyli zostawiam wkład z włókniny polipropylenowej, kupuję (może jeszcze uda się wymienić) wkład węglowy,ale jaki węgiel? A trzeci zmiękczający całkiem mam zrezygnować?

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 00:13

Kranówkę przepuść tylko przez węgiel aktywny - mieszaj kranówkę z wodą z filtra RO . Na początek zmierz parametry wody w domu .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 00:42

Ale cię wymęczyłam! Możesz jeszcze powiedzieć czemu mam zrezygnować z tego z włókniny, przecież zatrzymuje tylko piasek, pokłady rdzy, zawiesiny i zanieczyszczenia zawarte w wodzie?

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 01:09

Nie napisałem że masz zrezygnować z włókniny - ale włóknina nie wpływa na chemiczne parametry wody - tak więc każdy filtr którego zadaniem jest oddzielenie stałych zanieczyszczeń czy to będzie wkład sznurkowy czy inny jest dobry .
Węgiel - uchroni przed niespodzianką z wodociągów
Inne wynalazki raczej nie ryzykuj .
Kupując kilka metrów wężyka możesz bezpośrednio z RO uzupełniać wodę w akwarium - np odparowaną . Wydajność pewnie jest słaba - najlepiej zmierzyć ile ten Twój filtr daje na 1 godzinę - wtedy wiesz ile nakapie np przez noc .
Ja w roślinnym stosuję wodę kranową puszczoną przez mechola ( filtr siatkowo-sznurkowy)plus węglowy oraz wodę z RO w proporcjach około 60% RO i reszta kranówki .
Jednak moja metoda nie musi być dobra bo wszystko zależy od parametrów kranówki .
Mając paletki w roślinnym musisz spróbować utrzymać wodę w granicach Tww około 5 stopni . Daje to brak dużych skoków pH . Rośliny też zdecydowanie lepiej się zachowują w takiej wodzie niż w wodzie pozbawionej twardości . Nie wiem jak u innych ale próba utrzymania stada czyścicieli w wodzie o twardości zerowej w moim przypadku zakończyła się niepowodzeniem - krewetki .

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 04 mar 2007, 02:30

Jeśli mogę swoje trzy grosze nt. tych filtrów do kranówki, to stosuję od wielu lat następujący zestaw trzech filtrów: polipropylen/sznurek(co tam akurat mają w sklepie), glinka ceramiczna 0.03 mikrona i węgiel. Glinka rzekomo zatrzymuje większość bakterii i cyst. Węgiel "normalny". Glinka jest wielokrotnego użytku - trzeba ją wyszorować co kilka miesięcy, kiedy przepływ spadnie.
Wodę pobraną przez te filtry mieszam z osmozą w proporcji 1kran/3RO.

pozdr

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 04 mar 2007, 10:09

A wiecie że ta woda do podmian napowietrzona , ogrzana , odstana , zakwaszona jest naprawdę dużo stabilniejsza niż ta która nie jest ?

Odpowiedz

Wróć do „Woda”