Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 23:14

Ok, dzięki. Czyli jak wszystko już będzie sadzę jeszcze rośliny, zalewam wodą. Muszę napełnić, aż 375l czy muszę na początek dać też wodę z RO, czy wystarczy kranówka?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 mar 2007, 23:25

Ana pisze:TOM, co to za roślina Lotos?
Zgadłaś, no troszkę zostało w nim trawki - nurzańca, ale był posadzony tylko na dobry start baniaka, potem wyrwany z korzeniami ... może szkoda, bo zaczynała już ładnie rosnąć.

Wodę już zalewaj w baniaku RO z karnówką.

Najlepiej najpierw piach, potem wody do połowy i wtedy sadzić ziele, łatwiej jak nie jest woda do pełna sobie układać. Jak posadziasz wsio dopiero dolać wody do pełna.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 23:27

A na jakiej mocy świetlówki mają Ci zrobić tą pokrywę i na ile świetlówek
Właściwie to jutro zadzwonię do sklepu zapytać, miały być chyba na dwie świetlówki. Moc ich mogę sama wybrać, bo je muszę dokupić.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 23:33

Tom napisał[quote][/quote] Miałam nadzieję, że powiecie na start wystarczy sama kranówa, a wszystko dojrzeje z czasem. Więc 60% RO reszta kran? Trochę to potrwa!

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 23:34

sorry uczę sie cytować

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 04 mar 2007, 23:38

Moc ich mogę sama wybrać, bo je muszę dokupić.
No chyba nie do końca, bo listwy dopasowane są do mocy i długości świetlówek zazwyczaj.

Jak zalejesz baniak samą kranówką, przy braku ryb nie będzie wielkiego problemu, ale wtedy sadzenie lepiej po dniu, dwóch, by chloru już w wodzie nie było.
Mankament tego jest taki, że parametry wody w baniaku będą zbliżone do parametrów karnówki. Ale można to potem skorygować podmianami z wodą z RO.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 23:48

Czyli jak zaleję RO+kran to przez te 3 tyg. (bez obsady) nic nie robię, tylko czekam?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 05 mar 2007, 00:11

Czyli jak zaleję RO+kran to przez te 3 tyg. (bez obsady) nic nie robię, tylko czekam?
Najpierw instalujesz cały sprzęt oczywiście, potem zalewasz, odpalasz sprzęt i sadzisz.
Jak dodasz bakterii startowych może szybciej niż 3 tygodnie baniak ożyje, ale im dłużej będzie się stabilizował tym lepiej.
W tym czasie byś się nie nudziła możesz raz na tydzień sprawdzać parametry :wink:

Gdybyś miała drugi zbiornik, mniejszy, sterylny, na kwarantanny mogłabyś tam już trzymać pierwsze ryby i obserwować czy są zdrowe i nadają się do ogólnego ...

Maciek82
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Maciek82 » 05 mar 2007, 00:28

Jak dodasz bakterii startowych może szybciej niż 3 tygodnie baniak ożyje, ale im dłużej będzie się stabilizował tym lepiej.
A gdzie można dostać takie bakterie i jak się one nazywają?

A skoro już pisze to mam pytanie odnośnie lampy UV. Jeżeli mam dwa filtry - jeden biologiczny - drugi mechaniczny - to chyba za tym mechanicznym mogę podłączyć lampę ? I jeszcze jedno czy ta lampa ma działać cały czas czy mam ją włączać co jakiś czas? Jeżeli tak to jak często i na ile?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 00:42

Maciek82 pisze: A gdzie można dostać takie bakterie i jak się one nazywają?
Zróbmy mały interes. Ja odpowiem na pytania, a Ty uzupełnisz profil.
Otóż ten preparat, który przyśpieszy proces dojrzewania filtra (a więc spowoduje szybsze wytworzenie bakterii nitrifikacyjnych) nazywa się Nitrivec i jest do kupienia w każdym sklepie zoologicznym.
A skoro już pisze to mam pytanie odnośnie lampy UV. Jeżeli mam dwa filtry - jeden biologiczny - drugi mechaniczny - to chyba za tym mechanicznym mogę podłączyć lampę ?
Tak. Można też i za biologicznym.
I jeszcze jedno czy ta lampa ma działać cały czas czy mam ją włączać co jakiś czas? Jeżeli tak to jak często i na ile?
Lampę włączasz od czasu do czasu. Ja osobiście kiedyś włączałem na kilka godzin w miesiącu (np. jeden raz w miesiącu na 4-5 godzin). Teraz od 2-3 miesięcy nie włączałem bo nie widzę takiej potrzeby.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Re: Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Post autor: wiesiek » 05 mar 2007, 11:58

Ana pisze: ......... Na razie chcę spróbować bez CO2. Dodam, że zbiornik ma być z roślinkami.....
I słusznie - na początek :)
Proponuję ewentualnie na żwirek (piasek) wysypac' specjalne podłoże dla roślin "Filtus Aqua Grunt" (prod. MHK -->worki a 3l ) lub "Filtus Floran" ( też prod. MHK ---> worki 4l) a pod cenniejsze roślinki włożyc' dodatkowo kulki nawozowe.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 05 mar 2007, 11:59

Tom napisał
Gdybyś miała drugi zbiornik, mniejszy, sterylny, na kwarantanny mogłabyś tam już trzymać pierwsze ryby i obserwować czy są zdrowe i nadają się do ogólnego ...
Mam drugi zbiornik 100l, ale tam czekają na przeniesienie kiryski i ładna roślina chyba Anibias. Nie wiem czy przenosić też piskorki i cierniooczki, bocje mysie, to też ryby denne? Rezygnuję ze skalarów, dużego glonojada (żeby nie straszył palet i żarełka im nie zjadał). e rybki chcę odrobaczyć MFC, i metronidazolem.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 05 mar 2007, 12:04

Ana pisze:........... ładna roślina chyba Anibias. .........
Anubias ...
Ana pisze: ...... Nie wiem czy przenosić też piskorki i cierniooczki, bocje mysie, to też ryby denne? ...
Bocje ewentualnie tak, reszta lepiej nie...

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 05 mar 2007, 12:08

Ana pisze:Tom napisał
....
Nio - i się udało zacytowac' !!! Gratki :D :lol:

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 05 mar 2007, 12:15

cytat
Bocje ewentualnie tak, reszta lepiej nie...
Dlaczego, przecież też zjadają resztki pokarmu?

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”