Akwarium przed wpuszczeniem palet.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Zgadłaś, no troszkę zostało w nim trawki - nurzańca, ale był posadzony tylko na dobry start baniaka, potem wyrwany z korzeniami ... może szkoda, bo zaczynała już ładnie rosnąć.Ana pisze:TOM, co to za roślina Lotos?
Wodę już zalewaj w baniaku RO z karnówką.
Najlepiej najpierw piach, potem wody do połowy i wtedy sadzić ziele, łatwiej jak nie jest woda do pełna sobie układać. Jak posadziasz wsio dopiero dolać wody do pełna.
- _TOM_
- członek PKMD
No chyba nie do końca, bo listwy dopasowane są do mocy i długości świetlówek zazwyczaj.Moc ich mogę sama wybrać, bo je muszę dokupić.
Jak zalejesz baniak samą kranówką, przy braku ryb nie będzie wielkiego problemu, ale wtedy sadzenie lepiej po dniu, dwóch, by chloru już w wodzie nie było.
Mankament tego jest taki, że parametry wody w baniaku będą zbliżone do parametrów karnówki. Ale można to potem skorygować podmianami z wodą z RO.
- _TOM_
- członek PKMD
Najpierw instalujesz cały sprzęt oczywiście, potem zalewasz, odpalasz sprzęt i sadzisz.Czyli jak zaleję RO+kran to przez te 3 tyg. (bez obsady) nic nie robię, tylko czekam?
Jak dodasz bakterii startowych może szybciej niż 3 tygodnie baniak ożyje, ale im dłużej będzie się stabilizował tym lepiej.
W tym czasie byś się nie nudziła możesz raz na tydzień sprawdzać parametry

Gdybyś miała drugi zbiornik, mniejszy, sterylny, na kwarantanny mogłabyś tam już trzymać pierwsze ryby i obserwować czy są zdrowe i nadają się do ogólnego ...
A gdzie można dostać takie bakterie i jak się one nazywają?Jak dodasz bakterii startowych może szybciej niż 3 tygodnie baniak ożyje, ale im dłużej będzie się stabilizował tym lepiej.
A skoro już pisze to mam pytanie odnośnie lampy UV. Jeżeli mam dwa filtry - jeden biologiczny - drugi mechaniczny - to chyba za tym mechanicznym mogę podłączyć lampę ? I jeszcze jedno czy ta lampa ma działać cały czas czy mam ją włączać co jakiś czas? Jeżeli tak to jak często i na ile?
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Zróbmy mały interes. Ja odpowiem na pytania, a Ty uzupełnisz profil.Maciek82 pisze: A gdzie można dostać takie bakterie i jak się one nazywają?
Otóż ten preparat, który przyśpieszy proces dojrzewania filtra (a więc spowoduje szybsze wytworzenie bakterii nitrifikacyjnych) nazywa się Nitrivec i jest do kupienia w każdym sklepie zoologicznym.
Tak. Można też i za biologicznym.A skoro już pisze to mam pytanie odnośnie lampy UV. Jeżeli mam dwa filtry - jeden biologiczny - drugi mechaniczny - to chyba za tym mechanicznym mogę podłączyć lampę ?
Lampę włączasz od czasu do czasu. Ja osobiście kiedyś włączałem na kilka godzin w miesiącu (np. jeden raz w miesiącu na 4-5 godzin). Teraz od 2-3 miesięcy nie włączałem bo nie widzę takiej potrzeby.I jeszcze jedno czy ta lampa ma działać cały czas czy mam ją włączać co jakiś czas? Jeżeli tak to jak często i na ile?
Re: Akwarium przed wpuszczeniem palet.
I słusznie - na początekAna pisze: ......... Na razie chcę spróbować bez CO2. Dodam, że zbiornik ma być z roślinkami.....

Proponuję ewentualnie na żwirek (piasek) wysypac' specjalne podłoże dla roślin "Filtus Aqua Grunt" (prod. MHK -->worki a 3l ) lub "Filtus Floran" ( też prod. MHK ---> worki 4l) a pod cenniejsze roślinki włożyc' dodatkowo kulki nawozowe.
Tom napisał
Mam drugi zbiornik 100l, ale tam czekają na przeniesienie kiryski i ładna roślina chyba Anibias. Nie wiem czy przenosić też piskorki i cierniooczki, bocje mysie, to też ryby denne? Rezygnuję ze skalarów, dużego glonojada (żeby nie straszył palet i żarełka im nie zjadał). e rybki chcę odrobaczyć MFC, i metronidazolem.Gdybyś miała drugi zbiornik, mniejszy, sterylny, na kwarantanny mogłabyś tam już trzymać pierwsze ryby i obserwować czy są zdrowe i nadają się do ogólnego ...