Czyż nie piękne??

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 05 mar 2007, 15:02

Przpiękne zdjęcia. Gratuluję autorom, chociażby chęci zrobienia i wklejenia ich na forum, wiele wysiłku trzeba by uchwyćić ciekawy moment. Wiem to po sobie ile czasu spędzam aby zrobić fajną fotkę np. dotyczącą defektu. Niech każdy kto nie robi zdjęć sam popróbuje a wtedy się przekona.

Pozdrawiam Tomasz Dzierwa.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 mar 2007, 15:42

Może wystawilibyśmy jako klub coś do konkursu na zdjęcie miesiąca u makaroniarzy?
Niestety ja mogę tylko krewetce pstryknąć fajne zdjęcie z opcją lupa albo makro ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 05 mar 2007, 16:48

Rafal_W pisze:
Nie ma ktoś w pobliżu Warszawki pary z młodymi? Może wystawilibyśmy jako klub coś do konkursu na zdjęcie miesiąca u makaroniarzy? ;)

Rafał

Może to nie jest tak bardzo w pobliżu , ale przecież nie jest też tak bardzo daleko.
Zapraszam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 05 mar 2007, 16:52

Rafał się uparł że zrobi ładniejsze fotki... Po tym co pokazał z tą białą rybą (sorry nie wiem co to za rybka) jestem w stanie w to uwierzyć.Rafał.Zrób jakieś extra zdjęcie i wyślemy je do Włochów.A kto powiedział że nie będzie najładniejsze???

Bogdan wiem że ma super sprzęt i z tego co widzę ma też parkę z młodymi...
Panowie do Boju!!!

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 05 mar 2007, 17:00

vega1 pisze: Bogdan wiem że ma super sprzęt i z tego co widzę ma też parkę z młodymi...
Panowie do Boju!!!
Niestety nie jest to jeszcze sprzęt do fotek macro :cry:

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 05 mar 2007, 17:06

DARIUSZMT pisze: Mierząc Twoja miarką Adamie i przekładając to na wyglad ludzi,to masz dylemat brachu patrżac w lustro .
Dareczku dylemat, dylematem ale to jest i tak wielkie NIC w porównaniu z TWOIM, gdy w lustro spozirasz i sobie myslisz ile(u) już w ....
Pozdrowionka idę do lustra :wink:
Jak inni zauwazyli - przykładowo Rafał - to dążymy już do doskonałości - w zdjęciach

Na marginesie to nie mam brata a siostrę i to mi wystarczy.
Adam

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 mar 2007, 17:25

Bogdan: to trochę ponad 300 kilometrów. Nie koniec świata - ale też nie jutro pojadę. Czuję się jednak zaproszony :) i uprzedzę ze stosownym wyprzedzeniem, że chciałbym.. mam nadzieję tylko, że uda mi się wstrzelić w taki moment, żeby było co pstrykać.

Vega: biały monster to przedszkolak (ten konkretnie 10 centymetrowy) pielęgnicy pawiookiej. Tyle że takiej fikuśnej odmiany.

A tak w ogóle, Panowie, to weźcie przykład ze mnie i ruszcie swe szanowne z przed komputera do lasu. Ja dzisiaj byłem, brodziłem parę godzin po jakiś moczarach (nie da rady uciec od wody, zboczenie jakieś? ;) ) i wiosna pełną gębą, bo robaki już całkiem ruchawe:

Obrazek

Rafał

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 05 mar 2007, 17:48

Rafal_W pisze:
A tak w ogóle, Panowie, to weźcie przykład ze mnie i ruszcie swe szanowne z przed komputera do lasu. Ja dzisiaj byłem, brodziłem parę godzin po jakiś moczarach (nie da rady uciec od wody, zboczenie jakieś? ;) ) i wiosna pełną gębą, bo robaki już całkiem ruchawe:
Rafał
Uff, ruszyłbym ale niestety, codzienność życia nie pozwala.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 05 mar 2007, 19:07

Rafale dzięki Tobie odkryłem kilka ciekawych funkcji w aparacie. Do tej pory robiłem zdjęcia w trybie auto. Teraz już wiem że lenistwo nie popłaca. Nie to że bym nie znał profitów płynących z ręcznego ustawiania przesłony, czułości, migawki itd... do tej pory byłem zbyt leniwy... ale dla takich zdjęć warto, oj warto te kilkadziesiąt sekund poświęcić :)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 mar 2007, 19:10

Ja dzisiaj byłem, brodziłem parę godzin po jakiś moczarach (nie da rady uciec od wody, zboczenie jakieś? :) i wiosna pełną gębą, bo robaki już całkiem ruchawe:
jak kiedyś po larwę czarnego komara pojechałem i przy okazji utopiłem "mietka" na leśnym dukcie to leśniczy kiedy dowiedział się co w lesie szukam zadał mi pytanie - "mam nadzieję że po za tym w domu wszyscy zdrowi "

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 mar 2007, 19:38

cocoloco pisze: jak kiedyś po larwę czarnego komara pojechałem i przy okazji utopiłem "mietka" na leśnym dukcie to leśniczy kiedy dowiedział się co w lesie szukam zadał mi pytanie - "mam nadzieję że po za tym w domu wszyscy zdrowi "
W tym miejscu nie jesteś sam - jeszcze w zeszłym roku, "fokę" na szczęście zostawiłem z boczku, bo było grząsko, ale taplałem się w bagienku bo była taaaaaaaaaaaka wielka i czerwona dafnia, ubrany od stóp do głów łącznie z czapką kominiarką pomimo ponad 30 stopniowego upału (taaaaaaakie komary) - też musiał się napatoczyć leśniczy. Gdy już był pewien, że nie zakopuję żadnych zwłok przychrzanił się co właściwie robię na terenie Puszczy Kampinoskiej i czy mam zezwolenie na odłów fauny... Naściemniałem o pisanej pracy porównawczej nt skorupiaków wód polskich na Uniwersytecie Warszawskim i dał mi spokój.. Być może wciąż uważając mnie za potencjalnie niebezpiecznego, a już na pewno niespełna rozumu.. :D

Rafał

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 19:50

Michcio pisze: Do tej pory robiłem zdjęcia w trybie auto.
Ja też "jechałem" na auto i jak zobaczyłem zdjęcia Rafała to pobiegłem bawić się tymi parametrami. Nie wiem co do czego służy ale sprawdzałem jak wychodzą zdjęcia w skrajnych ustawieniach tych przesłon, migawek itp. Efekty mizerne ... i dałem sobie spokuj. Za kilka dni znów spróbuję.
Wyszły mi tylko takie zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

styban
junior
junior

Post autor: styban » 05 mar 2007, 20:15

Po konkursie z takimi fotkami w albumie lub kalendarzu, klub mógłby raz do roku powiększyć swój kapitał. Byłby to fajny wkład z naszej strony, a i niezły prestiż dla chodowcy.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 05 mar 2007, 20:17

birdas pisze:
Michcio pisze: Do tej pory robiłem zdjęcia w trybie auto.
Ja też "jechałem" na auto i jak zobaczyłem zdjęcia Rafała to pobiegłem bawić się tymi parametrami. Nie wiem co do czego służy ale sprawdzałem jak wychodzą zdjęcia w skrajnych ustawieniach tych przesłon, migawek itp. Efekty mizerne ... i dałem sobie spokuj. Za kilka dni znów spróbuję.
Wyszły mi tylko takie zdjęcia:
Przykład pokazuje że wcale nie jest łatwo zrobić ładne zdjęcia.Rafał jak widać też leszczem nie jest i pojęcie o zdjęciach musi mieć większe niż większość z nas.No panowie pokażcie na co Was stać!!!

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 mar 2007, 20:42

vega1 pisze:(...)No panowie pokażcie na co Was stać!!!
Jest lekki - że tak powiem - pat: Bogdan ma super sprzęt i parę z młodymi, ale bez obiektywu macro może jedynie sesję żonie na tle akwarium zrobić. Ja ze swoim kompaktem mogę (od biedy i z lekkimi siupami) bawić się w makro, ale... dysków już jakiś czas nie posiadam. :) Pawiookie pasę, a i to najczęściej zdalnie. Do Bogdana daleko - choć możliwe, że do niego trafię, nie tylko ze względu na fotki. Na szybko to muszę znaleźć coś bliżej..

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”