Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
JacekC
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: JacekC » 06 mar 2007, 20:24

na tylną ściankę zbiornika oczywiście

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 06 mar 2007, 22:28

Lampę włączasz od czasu do czasu. Ja osobiście kiedyś włączałem na kilka godzin w miesiącu (np. jeden raz w miesiącu na 4-5 godzin). Teraz od 2-3 miesięcy nie włączałem bo nie widzę takiej potrzeby.
Chodzi o UV kupić ją od razu niech działa , czy dokupić jak glony się pojawią? Czy ktoś używa jeszcze takiej lampy i czy faktycznie na tak krótko???

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 07 mar 2007, 08:09

Lampa uv, działa tylko na to, co przez nią przepłynie. Więc z glonów, to co najwyżej możesz tępić zakwit wody. IMHO UV nie jest niezbędnym wyposażeniem akwarium, zawsze możesz dokupić później, ma tylu zwolenników co i przeciwników, jest przydatna w akwariach sterylnych i tarliskowych. Musisz wziąć poprawkę na to że lampa zabija też te "dobre" bakterie, jak wytłucze coś w wodzie stworzy niszę i coś w top miejsce musi się odrodzić i jaką masz gwarancję że to te dobre żyjątka wygrają???

Co do deszczowni, to nie musi by głośna, jak ją umieścisz pod wodą, to będzie cichsza niż wylot z filtra bez niej, a jak skierujesz ją(lub jej część) tak, by powodowała ruch powierzchni wody, to poprawi wymianę gazową i natlenienie wody.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 07 mar 2007, 09:14

Ana pisze:........ Mam pytanko , czy po wypłukaniu mam go jeszcze wygotować (kupuję w hurt. akwaryst.) ? Warstwa to chyba ok. 5cm? Są pakowane po 2kg więc ile kupić?
Samo płukanie żwirku może nie wystarczyc' - trzeba koniecznie najpierw długo płukac', następnie wygotowac' lub wyprażyc' (ja to robię w mikrofali lub w piekarniku) i później jeszcze raz wypłukac'.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 07 mar 2007, 23:39

Witam ponownie. Dziś już mam w domu akwarium! Oraz cały sprzęt. Żwirek kupiłam kwarcowy 3-4 mm, niby płukany kilkakrotnie ( tak pisze na opakowaniu), a brud taki leci, że trzeba z 10 razy płukać. Mam go 80kg, jak radził yeki, wiec praca wre, bo jeszcze gotowanie. Czy robić próbę szczelności i odkażać szkło, czy wkładać żwir i zalewać?

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 08 mar 2007, 09:08

Ja bym najpierw zalał, ale po trochu tzn. żeby akwarium się mogło spokojnie ułożyć na podkładzie. Nie zaszkodzi wlać przy tym np. aqua-safe i puścić filtry na rozruch i dezynfekcję.

Co do płukania. Ja robię zawsze w ten sposób, że sypię 1/3 paczki żwirku na sitko i wkładam pod bieżącą wodę. Wystarczy trochę potrząsać i w sumie na jednym płukaniu się wtedy kończy.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 08 mar 2007, 10:09

IMHO nowe szkło wystarczy dobrze umyć. Żwir ja płukam, a potem w garze z gotującą się wodą, zanurzam porcję żwiru na sitku na ok 1min i do miski, jak przestygnie do akwa.
Wkładaj żwir i zobacz ile go trzeba dokładnie, z tyłu daj więcej, poprawi to pozorną głębię akwarium i tam sadź rośliny o dużych korzeniach. Zalewaj stopniowo i obserwuj, miej pod ręką węża , pompę itp. aby w razie czego szybko wodę spuszczać.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 08 mar 2007, 14:36

Żwir ja płukam, a potem w garze z gotującą się wodą, zanurzam porcję żwiru na sitku na ok 1min i do miski,
Dzięki. Widzę, że niepotrzebnie gotuję w garnku ok. 5 min.( wystarczy sparzyć). Studiuję instrukcje do filtra tetra ex1200, i nie rozumiem o co chodzi producentowi, otóż napisał: " Należy wszystkie elementy filtracyjne wypłukać w wodzie (wyjąć z plastikowych woreczków). Po wypłukaniu wkładamy je z powrotem do tych samych woreczków, w których początkowo się znajdowały. W woreczku jest ceramika i węgiel, ale po co te woreczki???

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 08 mar 2007, 15:54

Też nad tym się zastanawiałem, to ewidentny błąd, ceramikę z foli musisz wyjąć, a węgiel wyjmij całkiem z filtra, on jest ci potrzebny po leczeniu itp. na codzień nie używaj węgla. Wsadź w jego miejsce dodatkową ceramikę lub inny wkład.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 08 mar 2007, 16:31

Węgiel i kulki plastykowe wywalam. Daję od dołu: 1)gąbka 2)ceramika tetry 3) ceramika biomax fluwala (jest bardziej porowata) 4)wata perlonowa + wkładkę z przędzy tetry. Myślę, że ok.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 mar 2007, 21:12

Zamiast ceramiki Tetry dałbym bio ceramikę lu gąbki, 2 koszyki bio ceramiki albo 2 gąbki, to według mnie lepsze rozwiazanie, ta oryginalna ceramika Tetry to nie ma u mnie dobrej opinii, nie wiem czemu służy, ale na pewno nie jest to dobre miejse do osiedlenia bakterii bo porowatość zerowa. Na oryginalny wlot do kubełka Tetry ja sugeruję zdjecie sitka i zastosowanie tam małej gąbki nawierconej na rurkę wlotową.

miro196512
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: miro196512 » 08 mar 2007, 22:45

Dobrze byłoby dać pod żwir jakieś podłoże dla roślin -np. Filtus-floran albo aqua grunt -jeżeli żwir już wysypany to na niego i przemieszać -w moim 375l. się sprawdza -no i jest dodatkowym miejscem dla bakteri nitryfikacyjnych ,zapobiega powstawaniu stref beztlenowych . Pozdrawiam.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 08 mar 2007, 23:01

Zamiast ceramiki Tetry dałbym bio ceramikę
Kupiłam bio Fluwala więcej, to z Tetry zrezygnuję całkiem. Ceramikę i gąbki wymieniacie faktycznie co pół roku? (tak jest zalecane przez producenta). I czy płuczecie ją w międzyczasie często?

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 08 mar 2007, 23:05

Mirek napisał:
Dobrze byłoby dać pod żwir jakieś podłoże dla roślin
A zamiast podłoża (jeśli dam to ile?) nie można kulki nawozowe np.Filtusa?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 mar 2007, 23:24

Ceramikę i gąbki wymieniacie faktycznie co pół roku? (tak jest zalecane przez producenta). I czy płuczecie ją w międzyczasie często?
Wszystko zależy od zarybienia i całkowitej filtracji.
Ja nie wymieniam gąbek co pół roku, tylko dobrze płuczę i myję co miesiac w filtrze mechanicznym, choć mam na zamianę połowę gąbek, więc zamieniam w połowie, ale te wymienione po dobrym wymyciu, wypłukaniu i osuszeniu czekają na kolejną podmianę i czyszczenie filtra, i taka rotacja, bardziej z wygody i braku czasu mam drugi zestaw gąbek.
Ponadto filtr nie powinnien być długo wyłaczony, wiec im szybciej trwa czyszczenie tym lepiej dla biologii, szybciej idzie mi wymiana połowy gąbek, druga część tylko przepłukana, niż szorowanie wszystkich.
W śmieciach nie lądują jednak gąbki jak zaleca producent, nie widze takiej potrzeby, to chyba chodzi o to by sprzedawać materaiły / wkłady.
Ja mam sporo ryb, coraz większych, więc płuczę jeden filtr - mechaniczny (same gąbki i filce Tetry) co miesiąc, i woda czarna w nim w dolnej części, a gąbki naparwdę zabrudzone po miesiącu.
Ale drugi filtr - bio, z samą bio ceramiką i filcami czyszczę co 2 miesiące, czasem co półtorej, a innym razem co 3 miesiace, dzięki gąbeczce na wlocie w środku filtra znacznie czyściej.
Bio ceramikę też przepłukuję, w wiadrze wody z akwarium (koniecznie) cały koszyk na moment zanurzam i do filtr wraca, to wszystko.
Co kilka miesięcy jeden (z 4ech) koszyków z ceramiką wymieniam na nową, ma tendencję do zapychania się i coraz słabszej bracy z braku miejsca dla bakterii, stad producen zaleca wymianę co 6 miesięcy.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”