Akwarium przed wpuszczeniem palet.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Chodzi o UV kupić ją od razu niech działa , czy dokupić jak glony się pojawią? Czy ktoś używa jeszcze takiej lampy i czy faktycznie na tak krótko???Lampę włączasz od czasu do czasu. Ja osobiście kiedyś włączałem na kilka godzin w miesiącu (np. jeden raz w miesiącu na 4-5 godzin). Teraz od 2-3 miesięcy nie włączałem bo nie widzę takiej potrzeby.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Lampa uv, działa tylko na to, co przez nią przepłynie. Więc z glonów, to co najwyżej możesz tępić zakwit wody. IMHO UV nie jest niezbędnym wyposażeniem akwarium, zawsze możesz dokupić później, ma tylu zwolenników co i przeciwników, jest przydatna w akwariach sterylnych i tarliskowych. Musisz wziąć poprawkę na to że lampa zabija też te "dobre" bakterie, jak wytłucze coś w wodzie stworzy niszę i coś w top miejsce musi się odrodzić i jaką masz gwarancję że to te dobre żyjątka wygrają???
Co do deszczowni, to nie musi by głośna, jak ją umieścisz pod wodą, to będzie cichsza niż wylot z filtra bez niej, a jak skierujesz ją(lub jej część) tak, by powodowała ruch powierzchni wody, to poprawi wymianę gazową i natlenienie wody.
Co do deszczowni, to nie musi by głośna, jak ją umieścisz pod wodą, to będzie cichsza niż wylot z filtra bez niej, a jak skierujesz ją(lub jej część) tak, by powodowała ruch powierzchni wody, to poprawi wymianę gazową i natlenienie wody.
Samo płukanie żwirku może nie wystarczyc' - trzeba koniecznie najpierw długo płukac', następnie wygotowac' lub wyprażyc' (ja to robię w mikrofali lub w piekarniku) i później jeszcze raz wypłukac'.Ana pisze:........ Mam pytanko , czy po wypłukaniu mam go jeszcze wygotować (kupuję w hurt. akwaryst.) ? Warstwa to chyba ok. 5cm? Są pakowane po 2kg więc ile kupić?
Witam ponownie. Dziś już mam w domu akwarium! Oraz cały sprzęt. Żwirek kupiłam kwarcowy 3-4 mm, niby płukany kilkakrotnie ( tak pisze na opakowaniu), a brud taki leci, że trzeba z 10 razy płukać. Mam go 80kg, jak radził yeki, wiec praca wre, bo jeszcze gotowanie. Czy robić próbę szczelności i odkażać szkło, czy wkładać żwir i zalewać?
- yoyi
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Ja bym najpierw zalał, ale po trochu tzn. żeby akwarium się mogło spokojnie ułożyć na podkładzie. Nie zaszkodzi wlać przy tym np. aqua-safe i puścić filtry na rozruch i dezynfekcję.
Co do płukania. Ja robię zawsze w ten sposób, że sypię 1/3 paczki żwirku na sitko i wkładam pod bieżącą wodę. Wystarczy trochę potrząsać i w sumie na jednym płukaniu się wtedy kończy.
Co do płukania. Ja robię zawsze w ten sposób, że sypię 1/3 paczki żwirku na sitko i wkładam pod bieżącą wodę. Wystarczy trochę potrząsać i w sumie na jednym płukaniu się wtedy kończy.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
IMHO nowe szkło wystarczy dobrze umyć. Żwir ja płukam, a potem w garze z gotującą się wodą, zanurzam porcję żwiru na sitku na ok 1min i do miski, jak przestygnie do akwa.
Wkładaj żwir i zobacz ile go trzeba dokładnie, z tyłu daj więcej, poprawi to pozorną głębię akwarium i tam sadź rośliny o dużych korzeniach. Zalewaj stopniowo i obserwuj, miej pod ręką węża , pompę itp. aby w razie czego szybko wodę spuszczać.
Wkładaj żwir i zobacz ile go trzeba dokładnie, z tyłu daj więcej, poprawi to pozorną głębię akwarium i tam sadź rośliny o dużych korzeniach. Zalewaj stopniowo i obserwuj, miej pod ręką węża , pompę itp. aby w razie czego szybko wodę spuszczać.
Dzięki. Widzę, że niepotrzebnie gotuję w garnku ok. 5 min.( wystarczy sparzyć). Studiuję instrukcje do filtra tetra ex1200, i nie rozumiem o co chodzi producentowi, otóż napisał: " Należy wszystkie elementy filtracyjne wypłukać w wodzie (wyjąć z plastikowych woreczków). Po wypłukaniu wkładamy je z powrotem do tych samych woreczków, w których początkowo się znajdowały. W woreczku jest ceramika i węgiel, ale po co te woreczki???Żwir ja płukam, a potem w garze z gotującą się wodą, zanurzam porcję żwiru na sitku na ok 1min i do miski,
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Zamiast ceramiki Tetry dałbym bio ceramikę lu gąbki, 2 koszyki bio ceramiki albo 2 gąbki, to według mnie lepsze rozwiazanie, ta oryginalna ceramika Tetry to nie ma u mnie dobrej opinii, nie wiem czemu służy, ale na pewno nie jest to dobre miejse do osiedlenia bakterii bo porowatość zerowa. Na oryginalny wlot do kubełka Tetry ja sugeruję zdjecie sitka i zastosowanie tam małej gąbki nawierconej na rurkę wlotową.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Wszystko zależy od zarybienia i całkowitej filtracji.Ceramikę i gąbki wymieniacie faktycznie co pół roku? (tak jest zalecane przez producenta). I czy płuczecie ją w międzyczasie często?
Ja nie wymieniam gąbek co pół roku, tylko dobrze płuczę i myję co miesiac w filtrze mechanicznym, choć mam na zamianę połowę gąbek, więc zamieniam w połowie, ale te wymienione po dobrym wymyciu, wypłukaniu i osuszeniu czekają na kolejną podmianę i czyszczenie filtra, i taka rotacja, bardziej z wygody i braku czasu mam drugi zestaw gąbek.
Ponadto filtr nie powinnien być długo wyłaczony, wiec im szybciej trwa czyszczenie tym lepiej dla biologii, szybciej idzie mi wymiana połowy gąbek, druga część tylko przepłukana, niż szorowanie wszystkich.
W śmieciach nie lądują jednak gąbki jak zaleca producent, nie widze takiej potrzeby, to chyba chodzi o to by sprzedawać materaiły / wkłady.
Ja mam sporo ryb, coraz większych, więc płuczę jeden filtr - mechaniczny (same gąbki i filce Tetry) co miesiąc, i woda czarna w nim w dolnej części, a gąbki naparwdę zabrudzone po miesiącu.
Ale drugi filtr - bio, z samą bio ceramiką i filcami czyszczę co 2 miesiące, czasem co półtorej, a innym razem co 3 miesiace, dzięki gąbeczce na wlocie w środku filtra znacznie czyściej.
Bio ceramikę też przepłukuję, w wiadrze wody z akwarium (koniecznie) cały koszyk na moment zanurzam i do filtr wraca, to wszystko.
Co kilka miesięcy jeden (z 4ech) koszyków z ceramiką wymieniam na nową, ma tendencję do zapychania się i coraz słabszej bracy z braku miejsca dla bakterii, stad producen zaleca wymianę co 6 miesięcy.