Czytając takie posty jak twoje muszę co rusz do biblioteki zaglądać by się nie otumanić. Co do cykli rozwojowych to już Ci na FDMD je szczegółowo opisywałem. Nie ma zamiaru się powtarzać. Co do tego co stosuje Adam - ja - to to jest zawarte w zakładzie z Adamem D. Lek NEGUVON stosuje w kąpieli krótkotrwałęj (2 godziny) i powtórka za 6-8 dni zaleznie od temperaturu. Przy okazji Adam N. pozbywa się wiele nieproszonych gosci. Szczególnie jest to niewskazane w akwa tarliskowym. Proste łatwe i przyjemne. Dziwi mnie tylko jedno (pierwszy raz zresztą jestem zdziwiony) :deptak pisze: AdamN przejzyj w koncu te ogromna biblioteke ktora ponoc posiadasz i poczytaj w koncu o cyklach rozwojowych dacytologyrusa i gyrodactylusa.
wypowiedź Hansa propagujacego kąpiel długotrwałą ( a na FDMD mówił o krótkotrwałych) poważnych akwarystów jak przepis. Ja owszem jestem niepoważny ale, gdy weźmiemy pod uwagę kąpiel 21 dniowa a 2x po 2 godziny to nic do tego nie mogę dodac ani ująć. Toksycznośc działająca długotrwale na rybę daje jej w kość (przykładów bez liku na forach). Jesli połaczymy to z dodatkami do wody jakie większość stosuje to mamy obraz z koszmarów sennych. Dlaczego potem pary się nie chcą rozmnażać i karmic młodych to już osobna para kaloszy. Nie chcę tu wywoływać kolejnego cyklonu ale jest jeszcze środek do którego wystarczy na kilkadziesiąt sekund włożyc ryby by się pozbyć robali. A o to chyba chodzi wszystkim.
Adam