Pieprz na paletkach

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 16 mar 2007, 10:46

Ten pieprz pojawia się na rybach i znika więc nie sądzę, żeby działała tu genetyka bo utrwaliła by kolory. Też uważam, że ma to związek z jakością wody. Jednak gdyby to było genetyczne to czemu nie wyhodować odmiany barwnej ,,czarnego pigeona"? Kojarząc samiczkę którą pokazuje niżej z podobnym samcem była by na to szansa.
To sam jest i u mnie. Na pierwszym zdjęciu widać, że rybcia jest wręcz obsypana. Na drugim, gdzie jest marlboro po pieprzu ani śladu (no może parę ziarnek). Rybcie pływają razem w tej samej wodzie. I dzieje się to na zmianę, co jeszcze bardziej mnie dziwi. Może się poprostu uraniem zamieniają lub pożyczają jak dziewczyny kiecki.

Obrazek

Obrazek
P.S. Tej ryby dawno bym się pozbył z akwa ale to ulubienica żony i wszystkich gości którzy o paletkach nie mają zielonego pojęcia i dlatego została w moim akwarium :D

Może by z tym chłopcem parę miała. Niestety teraz to już nie będzie możliwe, ponieważ miał chłopak zaburzenia emocjonalne i postanowił w zeszłym tygodniu popełnić samobóstwo wyskakując z akwarium. Szkoda, bo 18 cm miał :cry:

Obrazek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 16 mar 2007, 11:11

Moje i tylko moje skromne obserwacje odnośnie pieprzu i tego co na niego ma wpływ, to:
1. Genetyka, są mniej i bardziej podatne na to ryby. Czyli w tych samych warunkach jedne mogą go dostać a inne nie.
2. Jakość wody, im miększa i kwaśniejsza tym pieprzu mniej, co nie znaczy że całkowicie zejdzie z ryby genetycznie takimi sklonnościami.
3. Kolor i rodzaj dna. Zauważyłem, że jasne i drobne podłoże zmniejsza ilość pieprzu, czrne lub dużej granulacji, spore kamienie zwiększają ilość pieprzu.
4. Oświetlenie, długo świecące np. 15 godzin i jasne (mocna oświetlona woda, ale nei wyklucza zacienionych miejsc) zmniejsza ilość pieprzu w porównaniu do tylko 12godzinnego świecenia.
Nie wiem czy na pewno takie warunki razem zlikwidują pieprz u was, ale u mnie ograniczają go do praktycznego zera, bo jakieś małe pieprzyki w niewielkiej ilości zostają, ale dodają rybie uroku.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 16 mar 2007, 11:29

DISPAR pisze: ........ ale to ulubienica żony ........ .
Coś w tym chyba jest, bo moja żona też nie może odżałowac' śp. ( :( ) "popieprzonego" pigeona !! Cały czas słyszę, ze pozwoli mi jeszcze na jeszcze jednego dyskowca, byleby to była własnie Taka odmiana.

PS. Bez genetycznych skłonności do "upieprzenia" to chyba ani chemia wody, dieta, podłoże, otoczenie itp. same i/lub w kombinacji nic nie dadzą.
Czyli, jak to zazwyczaj bywa, ta przypadłośc' będzie wypadkową wszystkich (większości) ww. czynników z genetyką jako conditio sine qua non.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 16 mar 2007, 11:45

Zgadzam sie z Tomkem ,mam kilka odmian pigeonków np pigeon snake skin reaguje bardzo na zmiany parametrów wody, jak wleję wode zasadową i twardszą to ta odmiana w jednej chwili pokazuje pieprz to samo pigeon stripet jeśli mają stabilne parametry wody tz. woda lekko kwasna np. 6 ph ryby są czyste zero pieprzu ale jak zaczne coś mieszać z wodą to w kilka minut pokazują się ciemne kropeczki ale mam tez takie pigeonki które w każdej wodzie czy to bedzie kwaśna czy zasadowa nie mają nawet jednej ciemnej kropeczki myślę że durzy wpływ ma genetyka i parametry wody no i zdrowie ryby bo jeśli rybka jest zarażona pasożytami to nie zawsze pokazuje kolorki take jakie by chciała pokazać raz robi się ciemna a raz zbyt jasna to zależy od odmiany

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 17 mar 2007, 01:33

Zauważyłem że nie potrzebnie się wtrącam ,przerwałem dalszy ciąg tematu ,pewnie nie jestem mile widziany na tym forum .

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 17 mar 2007, 10:01

Janek - zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi :shock: ?
Ten temat sam się rozmywa bo nikt tak naprawdę nie wie dlaczego ten pieprz na pigeonach występuje. Mnie nadal ciekawi jakie młode można by wyhodować z parki pigeonów mocno popierzonych ale nikt tego nie próbował jeszcze azrobić. Może Ty pomyślisz o tym w przyszłości?

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 17 mar 2007, 12:25

Ja odchowałam młode z pary pigeon (dosć mocno popieprzona samiczka) i brązowego samca. Samiczke tą kupiłam jako "czerwony smok". Młode były śliczne. Ciekawa sprawą było to, ze wśród maluchów nie było ani jednego brąza. Z 20 młodych któe sobie zostawiłam, tylko jedna ryba miała troche pieprzu. reszta miała piękny czysty biały wzór na mocno pomarańczowo-czerwonym tle i sporo niebieskiego na płetwach. To było w Australii, a tam woda była bardzo miękka, zerowe twardości. Rybki dorastały w akwa ozdobnym. Być może odpowiedż leży w krzyżowaniu pigeona z brązem lub alanquerem, gdyż te odmiany nie posiadają pieprzu?
Kilka osób z forum ogladało taśmę z tymi rybkami i mówili, jakie piękne pigeony z tej krzyżówki wyrosły

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
MACPYS
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: MACPYS » 17 mar 2007, 22:10

U mnie bez wzgledu na wodę czy oświetelenie pieprz jest zawsze na rybach ... niestety.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 18 mar 2007, 01:06

Gajowa pisze: Być może odpowiedż leży w krzyżowaniu pigeona z brązem lub alanquerem, gdyż te odmiany nie posiadają pieprzu?
Kilka osób z forum ogladało taśmę z tymi rybkami i mówili, jakie piękne pigeony z tej krzyżówki wyrosły

Basia Gajowa
Basiu jeżeli to działa jest to wielkie odkrycie!! Umożliwi uzyskiwanie ładnych czyściutkich pigeonów. Przydałoby sie sprawdzić czy cecha "pieprz" jest sprzężona z płcią, czy jest dominująca czy recesywna. Tylko trzeba by było sparować samca spieprzonego z samica brown np. Oj ciekawe ciekawe... Jeżeli małe będą w większości z pieprzem to znaczy że... trzeba by było zrobić jeszcze kilka krzyżówek ;-)
No i wtedy można by było coś powiedzieć ;-)

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 18 mar 2007, 02:23

Po krzyżówce pigeon blood i alanguerem mialem młode, wychodziły naprawde piękne malrboraski i było kilka sztu. z ładnym wzorkem, pigeon blod red, trafiały się całe brązy coś jak sun merch ,więc warto było rozmnażać, po jednej parce było 3 odmiany paletek ,DISPAR z pigeonkami to ja próby robiłem 10 lat temu ,i po parze pigeon blod red z niewielka ilościa ciemnego nalotu młode były naprawde super ,miały bardzo mało ciemnych kropek ale nie zawsze tak jest , to zależy po jakich rodzicach była ta para ,młode potrafią odziedziczyć po dziatkach geny tz. cofnąć się w kolorkach i tu można się przelyczyć mając np. piękną parke red turkus a po nich młode będą brązy ,trafiało mi się że po parze pigeon snake skin miałem blue ss i red ss ale mi to nie przeszkadzało było 3 w jednym

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 18 mar 2007, 10:46

By się dowiedzieć dlaczego Pigeon Blood powstał by trzeba wrócić do momentu jego powstawania. Skrzyżowano flesza z czarnym znamieniem na ciele z czerwonym dyskiem. Co uzyskano -w/w. Jedne miały mniej inne wiecej. Takie były pierwsze pigeony w 90 roku.
DISPAR pisze:Kojarząc samiczkę którą pokazuje niżej z podobnym samcem była by na to szansa. ..
szansa będzie na powstanie już istniejącej linii o nazwie:
Jade Pigeon - nefrytowy pigeon :wink: ale te juz są. Takie brudasy powstają z miaszanki PB z Fleszem.

Adam

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 19 mar 2007, 01:27

czarjan2 pisze:Zauważyłem że nie potrzebnie się wtrącam ,przerwałem dalszy ciąg tematu ,pewnie nie jestem mile widziany na tym forum .
Janku, jesteś bardzo mile widziany na tym forum. Masz duże doświadczenie, a to jest nam zawsze pomocne.
Co za niemęska kokieteria :wink: .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 mar 2007, 12:16

bjarka pisze:
czarjan2 pisze:Zauważyłem że nie potrzebnie się wtrącam ,przerwałem dalszy ciąg tematu ,pewnie nie jestem mile widziany na tym forum .
Janku, jesteś bardzo mile widziany na tym forum. Masz duże doświadczenie, a to jest nam zawsze pomocne. :wink: .
Janku, nie tylko na forum jesteś mile widziany, w 3mieście zimne piwko czeka na Ciebie, niekoniecznie przed szybą mojego baniaka, znajdziemy ładniejsze widoki, ale też z piaskiem i wodą :wink: .

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 19 mar 2007, 12:34

Pewnie jestem za bardzo wrażliwy :oops: i tak to odebrałem ,może zbyt mało piszę na tym forum ,ale jak wcześniej pisałem że lepiej mi sie pomaga na gg ,można sie więcej dowiedzieć i lepiej poznac , Basiu dzięki za slowa uznania , Tomku myslę że w tym roku napewno sie spotkami nad morzem, bo ciągnie mnie do tej słonej wody jak nigdzie idziej ,Pozdrawiam

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 27 mar 2007, 21:20

No i odpowiedzi nie uzyskałem. Ciekawe, że u hodowców ryby są czyste, a po przyjeździe do naszych akwarii zaczynają dostawać pieprzu i to już po kilku dniach. Kiedyś wziąłem cztery sztuki palet, około 10-12 cm od Mordarskiego. Zdrowe, śliczne i "czyste". Po jakimś tygodniu zaczęły dostawać pieprzu najpierw pod pyszczkami, potem na grzbiecie. W sumie nie dużo, ale jednak. Teraz przywiozłem piękną samicę od Pszczoły. Jest u mnie kilka dni i zauważyłem, że zaczyna jej ciemnieć pod pyszczkiem. Złość mnie bierze, bo nie wiem co z tym robić. Parametry wody mam dobre: TwO 8, TwW 2, pH 6,6 (dodatek Toruminu Tetry 5 ml na 15 litrów przy podmianach). Azotyny nie mierzalne, Azotany na minimalnym poziomie. Akwarium oświetlone dwoma jarzeniówkami Sera Glo i Flora. Brak podłoża, tylko korzenie i anubiasy. Teraz okleiłem boki akwarium na biało, bo słyszałem hipotezę, że może to coś da. Może w tej kwestii wypowiedzieliby się hodowcy z doświadczeniem. Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”