Jakie chcesz forum

czyli wszystko inne.....

Moderatorzy: przynenta, krisaczek

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 17 kwie 2007, 19:43

kafarski pisze:
-gospodarz jest niereformowalny i mówi tylko po chińsku więc i tak się nie dowie :wink:

Gdyby gospodarz był nierefolmowalny ta dyskusja nie miałaby miejsca

kafarski pisze: osobiście, nie mam jak zapłacić składki.

Jest kilka osób poza granicami i jakoś sobie radzą.
kafarski pisze:nie widze takiej potrzeby bo bez członkostwa w PKMD mogę przeczytać artykuły przeznaczone ''jedynie dla członków''
.

Bez komentarza

kafarski pisze:może gdyby do tego była jakaś kolorowa gazetka/kwartalnik

chociaż.
A na początek rocznik wystarczy? :)

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 17 kwie 2007, 19:58

Iwek_22 pisze:
Iwek_22 pisze:Pozwól, że decyzje o wstąpieniu do PKMD podejmę samodzielnie i w odpowiednim dla mnie czasie.

Pozwalam:D
Iwek_22 pisze:Ja podobnie jak Michał, uważam, że Członkami Klubu powinni być ludzie, którzy posiedli już jakąś wiedzę, a ja ciągle jeszcze jestem na początku tej drogi
Ja też zaczynam wszak to dopiero 5 lat
Iwek_22 pisze:bo z moją wiedzą "paltkarską" nie dorastam Ci do pięt :)

Nigdy nic nie wiadomo

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 18 kwie 2007, 09:28

Gdyby FORUM było dla profesjonalistów to gdzie młodzianki takie jak ja maluczki mają zdobywać wiedzę i umiejętnosci hodowli DYSKOWCA
Jak łatwo sprawdzić kto co sobą reprezentuje na FORUM
Już nie przesadzaj z tą swoją skromnością. Mimo, że Twój styl pisania jest bardzo kontowersyjny (ja tu widzę anaolgię do stylu cocoloco) to Twoja wiedza - przynajmniej moim zdaniem - jest ogromna.
Iwek_22
Cytat:

A dla panów co tak się o pieniądze kłucą polecam lekturę książki/podręcznika jak czytać tekst ze zrozumieniem

Cytat:

Jakoś forum może być opisane językiem polskim.

Tak, zdecydowanie piszmy po polsku

Poprawione - dzięki za czujność.

Kafarski
yoyi napisal:

Cytat:
potrzeby bo bez członkostwa w PKMD mogę przeczytać artykuły przeznaczone ''jedynie dla członków''. może gdyby do tego była jakaś kolorowa gazetka/kwartalnik chociaż.

Ciekawi mnie bardzo w jaki sposób?

gazetki drukują przeważnie drukarnie ale teraz w dobie kolorowych drukarek można to zrobić w domu niewielkim nakładem ale dużym kosztem. jak przeczytać ukryte dla plebsu artykuły nie możesz się dowiedzieć yoyi bo jesteś już członkiem PKMD.

Przykro mi, że sam siebie zakwalifikowałeś do plebsu, ale skoro już to zrobiłeś to ja ta tego nie będę zmieniał, ale spróbuję Cię namówić żebyś się wziął w sobie i wyszedł na prostą.
Przykre jest jednak to, że nie potrafisz uszanować praw ustanowionych przez KLUB.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 kwie 2007, 09:31

Bogdan pisze:
kafarski pisze:
-gospodarz jest niereformowalny i mówi tylko po chińsku więc i tak się nie dowie :wink:

Gdyby gospodarz był nierefolmowalny ta dyskusja nie miałaby miejsca

kafarski pisze: osobiście, nie mam jak zapłacić składki.

Jest kilka osób poza granicami i jakoś sobie radzą.
kafarski pisze:nie widze takiej potrzeby bo bez członkostwa w PKMD mogę przeczytać artykuły przeznaczone ''jedynie dla członków''
.

Bez komentarza

kafarski pisze:może gdyby do tego była jakaś kolorowa gazetka/kwartalnik

chociaż.
A na początek rocznik wystarczy? :)
-myślę inaczej - gdyby gospodarz był reformowalny na pewno dogadał by się z każdym a nie robił zadym za literówki.
-kiedyś przy zakupach u mysiara musiałem zapłacić dodatkowo 10 euro za koszta przelewu więc składka będzie trochę droższa.
-artykuły są dostępne dla nie-członków więc już teraz mogę z tego korzystać. kolorowe gazetki nie są mi potrzebne ,rocznik to i tak za mało żeby przyciągnąć trochę ludzi do klubu. myślę że gdyby wzrosła liczba członków nie było by tylu problemów z zakupem filtrów wysokiej wydajności itp. nie wiem dlaczego chcecie się zamknąć w stałej grupie do którego dostępu bronicie amatorom. gdyby w takich gazetkach były jeszcze podstawy zakładania akwarium nie było by tylu postów na forum.
no ale cóż, gospodarz woli robić aukcje i ratować ryby po podstawowych błędach tych niechcianych.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 kwie 2007, 09:35

yoyi pisze:
Przykre jest jednak to, że nie potrafisz uszanować praw ustanowionych przez KLUB.

a jakich to praw nie potrafię uszanować yoyi? no i gdzie ja napisałem że zaliczyłem siebie do plebsu?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 18 kwie 2007, 11:09

-myślę inaczej - gdyby gospodarz był reformowalny na pewno dogadał by się z każdym a nie robił zadym za literówki.
-kiedyś przy zakupach u mysiara musiałem zapłacić dodatkowo 10 euro za koszta przelewu więc składka będzie trochę droższa.
-artykuły są dostępne dla nie-członków więc już teraz mogę z tego korzystać. kolorowe gazetki nie są mi potrzebne ,rocznik to i tak za mało żeby przyciągnąć trochę ludzi do klubu. myślę że gdyby wzrosła liczba członków nie było by tylu problemów z zakupem filtrów wysokiej wydajności itp. nie wiem dlaczego chcecie się zamknąć w stałej grupie do którego dostępu bronicie amatorom. gdyby w takich gazetkach były jeszcze podstawy zakładania akwarium nie było by tylu postów na forum.
no ale cóż, gospodarz woli robić aukcje i ratować ryby po podstawowych błędach tych niechcianych.
Gdzie te 'zadymy' widzisz? Jakiś konkretny przykład może masz? Podaj bardzo proszę, co jest 'zadymą' dla Ciebie, a nie wymianą poglądów i dyskusją.
Z kim się nie dogadałem tutaj? Jakiś przykład podasz? Krytykować można, ale nie wsadzaj 60 członków PKMD i setek forumowiczów do jednego worka, bo wielu obrazisz.
Co do reformy gospodarza nie będę komentował, chyba się zagubiłeś i nie dostrzegasz ewidentnych rzeczy, choćby tego wątku, w którym zabierasz głos.
W kilku miejscach pisałeś już, że nie masz możliwości zapłacenia składki. Trochę dziwne w dobie kont i przelewów w UE, ale nie komentowałem, teraz dopiero widzę o co chodzi. Nie o możliwości przelewu, ale o jego koszty.
Jeśli 2.7 euro miesięcznej składki nie jest zby drogo Tobie płacić, ale z powodu kosztu przelewu 10 euro ryzygnujesz, to powiem Ci, że PKMD to klub ludzi którym się chce i rozwiązują kłopoty i trudności. Więc ja Twój problem moge rozwiązać, oferuję Ci odbiór Twojej składki w Holandii (godzinka drogi dla Ciebie) i poniosę koszt przelewu Twoich składek na konto PKMD z mojego konta. Za tydzień możemy się spotkać w Rotterdamie, nawet pokwituję Ci odbiór kasy.
A o jaką grupę i jakim zamkniętym dostępie piszesz to już kompletnie nie mam pojęcia, ale pewnie nigdy statutu nie przeczytałeś i nie wiesz, że droga otwarta dla każdego chętnego coś dla klubu zrobić. Ja jestem amatorem i jakoś mnie przyjęto w szeregi, nikt niczego nie zamykał, podobnie jak jeszcze kilku amatorom mi znanym w PKMD.
Nie wiem o czym Ty piszesz, ale błądzisz i mnóstwo głupot w postach dostrzegam, stąd mój kometarz, nie odbieraj go osobiście, bo Ciebie lubię.
Jeśli nie dostrzegasz, że to forum jest lepsze niż niejedna gazetka akwarystyczna i porad jak zakładać akwarium jest tu więcej niż w znanych mi wydawnictwach, to czytać nie potrafisz. To forum to jeden wielki poradnik, gazetka i książka zarazem.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 18 kwie 2007, 20:03

kafarski pisze: -myślę inaczej - gdyby gospodarz był reformowalny na pewno dogadał by się z każdym a nie robił zadym za literówki.
Doskonale wiesz że dogadanie się ze wszystkimi jest utopią.
To sporo wyjaśnia

-artykuły są dostępne dla nie-członków więc już teraz mogę z tego korzystać. kolorowe gazetki nie są mi potrzebne ,rocznik to i tak za mało
Jak myślisz ,kto ma zrobić więcej ?
myślę że gdyby wzrosła liczba członków nie było by tylu problemów z zakupem filtrów wysokiej wydajności itp. nie wiem dlaczego chcecie się zamknąć w stałej grupie do którego dostępu bronicie amatorom.

Możesz mnie uświadomić w jaki sposób zakazujemy amatorom dostępu do forum?

gdyby w takich gazetkach były jeszcze podstawy zakładania akwarium nie było by tylu postów na forum

Na pewno Jeżeli zadasz sobie troszkę trudu i prześledzisz posty te najbardziej wołające o pomoc to zauważysz, że przeważnie jest to pierwszy albo drugi post dopiero, co zarejestrowanego forumowicza
Gdyby kolejność była odwrotna najpierw rejestracja i przeczytanie materiałów na forum a potem dopiero zakładanie akwarium takich rozpaczliwych postów było by mniej.
Martwi mnie również fakt, że z wielką determinacją wyliczałeś wady forum (nawet aukcje, które dla wielu są znakomita frajdą i rozrywką) nie zauważając przy tym ani jednego z wielu pozytywów.
Myślę, zatem że jeden z nas zdecydowanie jest nierefolmowalny i przeciąganie tej dyskusji nie ma najmniejszego sensu a jedynie czas pokaże, kto miał racje.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 18 kwie 2007, 22:13

kafarski pisze:
no i gdzie ja napisałem że zaliczyłem siebie do plebsu?

No wstyd nikt nie przyznał racji Sławkowi. Dlatego ja jak Zawisza staję w jego obronie - Sławka i przyznaję mu rację. On siebie do plebsu nie zalicza a
kafarski pisze: jak przeczytać ukryte dla plebsu artykuły nie możesz się dowiedzieć yoyi bo jesteś już członkiem PKMD.
(jest tu niespójność merytoryczna) Gwoli wyjaśnienia kto ma dostęp do części ukrytej :?:
To kto ma być tym plebsem. By nie było, że jestem stronniczy i biorę stronę Sławomira ale członkiem PKMD mającym dostep do części ukrytej nie jestem.
Kalanie gniazda w przyrodzie jest o ile wiem zabronione :idea:

Na koniec proszę wyczuć w mej wypowiedzi lekką nutę ironii i zauważyć na użyte w niej różne formy językowe :twisted:

Adam

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 19 kwie 2007, 05:56

On siebie do plebsu nie zalicza a
Więc kogo zalicza?, może mi to wytłumaczy? czy ja już jestem plebsem czy jeszcze nie? (pewnie tak bo do PKMD nie należę). Nie chcę się czepiać,
i głupio polemizować lecz czy nie przyszło Ci do głowy Sławku że możesz tym kogoś urazić?. Sam do PKMD nie jesteś zapisany, lecz do plebsu się raczej nie zaliczasz, napisz więc proszę gdzie jest ta cienka linia wyznaczająca granicę, na czym to polega? i z czym się to je.

splebsiały lub jeszcze nie :wink: stanpiter

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 19 kwie 2007, 09:03

stanpiter pisze: Więc kogo zalicza?, może mi to wytłumaczy? .......
Ponieważ Forum jest przekładane, więc pisane obecnie posty i tak znikną po pewnym czasie.

Widać jednak jak tematy rozmywają się nad podtematy.
Dołożę swoją cegiełkę.
Też napiszę o czym innym .........

"Jeszcze się taki nie urodził, by wszystkim dogodził", mówi przysłowie ....
Ot, choćby taki Kafarski.................

Facet wydaje się sympatyczny - a malkontent z niego wyłazi.
Raz to, drugi tamto mu się nie podoba.
Ostatnio zamarzyła mu się gazeta w PKMD - okazało się że jest - no to w takim razie nie taka........

Na temat gazety (rocznika) pojawi sie informacja, ale po przeniesieniu Forum, bo temat ważny i zniknąć nie powinien ..........

Ja jednak wracam do Kafarskiego, którego wziąłem sobie na widelec ....
Siedzi w Belgii (przynajmniej tak napisał), a że polonii tam niezbyt wiele, pewnie już coś kuma w ichniejszym języku ............

Bywając na Forum PKMD (tej dostępnej - bo do innej raczej - mimo że się chwali - dostępu nie ma) pewnie przeczytał jakie mamy (PKMD) dalsze plany.
Choćby takie II Mistrzostwa w 2008 roku ............
Była prośba do wszystkich forumowiczów, że kto może i potrafi, by zgłosił się do tłumaczenia na dany język materiałów o tej imprezie, gdyż powstaje wielojęzyczna strona.
Belgijski (flamandzki) by się przydał, ale chętnego nie ma .........

W Belgii działa Klub dyskowcowy o rządzi w nim kobieta.
Pewnie dało by sie nawiązać z nimi kontakt ............ Pewnie tak, ale przecież lepiej pisać na polskim forum jak jest źle ....... niż coś sensownego zrobić.

Czepiam się?
Nie.
Nie znam osobiście Kafarskiego, lecz wydał mi się modelowym przykładem przeciętnego użytkownika Forum, który nic nie zrobiwszy by było lepiej (bo zawsze może być lepiej) snuje wizyjne roszczeniowe postawy.

Rany !!!!!!! Robię się czepialski ...........
Robię, bo po raz kolejny mnie trafia, jak ktoś, nic nie zrobiwszy dla plebsu, pokazuje drogi jakimi pracowite mróweczki winny dążyć do celu ......., który w efekcie ma ułatwić życie radzącemu .........

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 19 kwie 2007, 09:58

Ok - czas na pewne decyzje - Starzy moderatorzy zostają i ich rezygnacje zostają odrzucone.
Po spotkaniu w Zawoi może będą jakieś zmiany a może nie . Zadecydują członkowie obecni na spotkaniu.
Do tego czasu proponuję

a) moderatorzy nie zwracają uwagę na pisownię ale bezczelnie wchodzą w post i poprawiają go na język polski - z adnotacją "był tu moderator i przetłumaczył"
b) przenoszą posty napisane przez "nowicjusza" do działu właściwego
c) pilnują wątków każde odbijanie - moderowanie postu przez adnotację pod nim "quo vadis ?"
d) tymczasowa rada forum - moja propozycja Jeki Hypno Bjarka Vega Gajowa - (oczywiście każdy może zgłosić własne kandydatury)
e) robią porządek w dziale ogłoszenia komercyjne
f) wątek "tylko ryby głosu nie mają" nie podlega moderacji pod względem tematyki
g) dział I mistrzostwa dyskowców powinien zmienić nazwę na "Z życia PKMD" lub inny - byłby to dział do prezentacji imprez na których pojawili się członkowie klubu

Jeżeli osoby zostaną zaakceptowane do rady forum będą one wybierać moderatorów oraz czuwać nad ich pracą - będą też rozstrzygać spory które mogą się pojawić na forum.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 19 kwie 2007, 13:27

Ambra pisze:Ponieważ Forum jest przekładane, więc pisane obecnie posty i tak znikną po pewnym czasie.

Widać jednak jak tematy rozmywają się nad podtematy.
Dołożę swoją cegiełkę.
Też napiszę o czym innym .........
"Jeszcze się taki nie urodził, by wszystkim dogodził", mówi przysłowie ....

Ot, choćby taki Kafarski.......................

popieram w całości to co napisał cocoloco z wyjątkiem ''bezczelnego'' wchodzenia na post - to jest całkiem normalne i nie widzę w tym nic złego. od tego w końcu są moderatorzy. oby tylko obeszło się bez modemowych ''wycieczek'' :wink:

co do Ambry -
ano taki już jestem nonkonformista. wszystkim ,owszem nie dogodzę.

- ''siedzę sobie'' w Belgii od 14 lat i liznąłem trochę języka. polonii legalnej jest tu ok 75 000, a tej nielegalnej lub ''bojącej się'' szacunkowo ok 400 000 na 10mln obywateli.
- nie mam dostępu do części forum dla członków PKMD i nigdy nie napisałem że mam - jedynie do ''utajnionych artykułów'', skąd zresztą wziąłem ideę informacji dla ''plebsu'' . w tym oczywiście dla mnie, bo też NALEŻĘ do niego. choć lektura artykułów trochę mnie zawiodła BTW.
- o planach mistrzostw w Krakowie 2008 wiem z przesłanej mi przez Ambrę ramówki, którą się podjąłem przetłumaczyć na język HOLENDERSKI. chyba że ktoś mnie już uprzedził i jestem z tego zwolniony. chyba że Ambra o czymś zapomniał.
trochę wyjaśnienia - nie ma czegoś takiego jak język belgijski. we Flandrii używa się języka holenderskiego (nederlands) . flamandzki (vlaams) jest gwarą i wątpię żeby ktoś był zainteresowany stroną w tym języku tym bardziej o rybach.
dla wyżej wymienionego plebsu robię tyle na ile mi czas pozwala. wybrałem polskie fora, bo:
- szlag mnie trafia gdy widzę na anglojęzycznych forach fotki zbiorników paletek z welonami i podpisami modów -''jaki piękny zbiornik!!!''
- robię się zielony gdy widzę na wystawie w Antwerpii akwarium z czerwonymi jak rubiny dyskami z odchówkiem i stadem szarych skalarów. no może się czepiam ,a takie zestawienia to kwestia smaku.
- krew mnie zalewa jak przeglądam holenderskie fora z akwariami z nurkiem puszczającym bańki i gipsowym butem w scenerii Atlantydy...
- cenię sobie na tym forum fachowość i żyłkę Adama Słodowego, choć czasem jednocześnie zaskakują mnie braki w podstawowej wiedzy akwarystycznej i powielanie swoistych dogmatów. najgorsze że nawet ze strony tych najbardziej ''doświadczonych''. gazeta klubowa jest dobrym rozwiązaniem, naprawdę nie jest mi potrzebna - mogłaby przyciągnąć trochę członków, co raczej by klubowi nie zaszkodziło.

staram się na każdym forum pomagać na tyle na ile mnie stać, ba nawet tutaj komuś pomógł mój post :wink: i myślę czasem że za dużo spędzam czasu przy monitorze.
Sławomir Grygorczuk
Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 21:53 przez kafarski, łącznie zmieniany 1 raz.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 19 kwie 2007, 18:17

kafarski pisze: gdzie ja napisałem że zaliczyłem siebie do plebsu?
M E T A M O R F O Z A
kafarski pisze:
wziąłem ideę informacji dla ''plebsu'' . w tym oczywiście dla mnie, bo też NALEŻĘ do niego. .... Sławomir Grygorczuk
Sławek proponuję byś został prezesem KLUBU plebsiu. Tylko ilu będziesz miał plebejuszy :?:

Pozdrawiam - wolny elektron :twisted:
Adam

Awatar użytkownika
JacekC
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: JacekC » 22 kwie 2007, 20:08

jeśli można wrócić do tematu i nie jest jeszcze za późno oddaję swój głos na C

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 23 kwie 2007, 07:55

adamn pisze:Pozdrawiam - wolny elektron :twisted:
Adam

ten elektron kojarzy mi się z Elektrą. pozostanie tajemnicą dlaczego adamn tak napisał.

Odpowiedz

Wróć do „Tylko ryby głosu nie mają”