W czym przechowywać wodę z RO ??

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
kamillo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamillo » 17 lut 2007, 19:35

Dobrze kombinujesz!POMPA(i byc moze bedziesz mial podobne wyniki) :lol:

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 19 lut 2007, 10:43

Z drugiej strony będziesz lał do akwa 100% wody z RO ?
mam wode mieszaną 50%RO i 50% miejskiej

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 25 kwie 2007, 20:47

beczki sa czyste w nich jeszcze nic nie bylo
Doczytałem się kiedyś że woda RO o parametrach zerowych ma silne możliwości ługowania innych materiałów (rozpuszczania). Nie powiem że te beczki mogą w jakiś sposób oddawać inne składniki, ale nie możesz powiedzieć że tak nie jest. TOM używa butelek po wodzie(też plastikowych) mineralnej dla której są one przeznaczone do przechowywania więc tu nie ma problemu. Materiał materiałowi nie równy. Najlepiej wodę przedszymywać w szkle, wtedy nie będzie takiego problemu.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 25 kwie 2007, 21:02

jociak pisze: Najlepiej wodę przedszymywać w szkle, wtedy nie będzie takiego problemu.
A właśnie, że problemy będą bo przedszymywanie wody w szkle wpływa na zmiane jej do postaci przetrzymywania wody ...
Jak widać zmiana jakościowa jest widoczna.
Adam

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 25 kwie 2007, 21:59

F@rmer pisze:to co moze byc z moja OSMOZA moja w zyciu 100 l nie da w ciagu doby moze slabe cisnienie?
Ja zamontowałem prymitywny manometr ZA filtrem mechanicznym. Wskazuje on (w zależności od ciśnienia w wodociągach i stopnia zasyfienia filtra) od 2 do 3.5 atmosfery. To wystarczy żeby z mojej osmozy 100gpd uzyskac 100-150 litrów wody na dobę. Jak ciśnienie spada poniżej 2 atmosfer czyszczę filtr (spiek ceramiczny 0.3 mikrona).
J-23
PS. A w celu zebrania 400 litrów wody osmotycznej używam 400-litrowego akwarium. Sprawdza się w tej roli doskonale ;). Dobowy urobek zbieram do 120l beczki, pewnie takiej samej jaka stoi u Gajowych.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 26 kwie 2007, 15:40

jociak pisze:
beczki sa czyste w nich jeszcze nic nie bylo
Doczytałem się kiedyś że woda RO o parametrach zerowych ma silne możliwości ługowania innych materiałów (rozpuszczania). Nie powiem że te beczki mogą w jakiś sposób oddawać inne składniki, ale nie możesz powiedzieć że tak nie jest. TOM używa butelek po wodzie(też plastikowych) mineralnej dla której są one przeznaczone do przechowywania więc tu nie ma problemu. Materiał materiałowi nie równy. Najlepiej wodę przedszymywać w szkle, wtedy nie będzie takiego problemu.
To ja powiem, że do tych dwóch pojemników zawsze była wlewana taka sama woda, zawsze stała tyle samo w tym samym miejscu.
Na oko materiał jest ten sam, przezroczystość i kolor również, a jednak w jednej glony rosną, a druga czysta jak łza...
Więc co z tym składem plastiku?
Załączniki
Zdjęcie002.jpg
Zdjęcie002.jpg (15.66 KiB) Przejrzano 6655 razy

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 26 kwie 2007, 16:14

Jeden baniak masz zakażony glonami-drugi nie. Być może w jednym z nich do dna przykleiło się "coś" co rozkłada się i dostarcza glonom pożywienia- im naprawdę niewiele trzeba. Wypłucz zagloniony baniak porządnie gorącą wodą i do następnej porcji wody RO wrzuć kawałek miedzianego drutu. Rybom nie zaszkodzi a krewetek mam nadzieje nie masz. Na ogol taka operacja wystarczy żeby glonów się pozbyć.
J-23

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 26 kwie 2007, 17:42

Nie chodzi mi o likwidowanie glonów w butelce, tylko o pokazanie, że w identycznych warunkach różny plastik różnie działa z wodą. Tą zieloną od glonów butelkę mogę nawet w ognisku spalić i lać ponownie wodę, a na pewno zaglonieje, ta druga nie chce...
Dziś zamienię zawartości butelek aby "zarazić" glonami drugą butelkę. Przypomnij mi o fotce butelek za miesiąc albo rok... ale jestem pewien, że to kwestia tworzywa, a nie zarazy...

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 26 kwie 2007, 18:11

IMO raczej osadu przylepionego do ścianek/dna gloniejącej flaszki. Miałem kiedyś 2 10-litrowe szklane pojemniki na wodę destylowaną. Stały obok siebie i działo się w nich to samo o czym piszesz. Nikt mi nie wmówi ze zależało to od rodzaju szkła.
J-23

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 28 kwie 2007, 14:14

Nie są to glony żywiące się plastikiem, do jednej butli coś ci wpadło i zostało na ściankach jako pożywienie dl aglonów, do drugiej nie.
Plastik i szkło jest glonobezpieczne, jeśli jest dobrze umyte.
Moje 60 litrów jest zawsze gotowe i wygląda tak, nigdy się nie zagloniło, nawet tydzień stojąc na słońcu, ale jak raz tam trochę granulatu by wpadło, trochę słoneczka i mam zielono jak na fotkach powyżej.
Załączniki
DSC00445.JPG
DSC00445.JPG (27.63 KiB) Przejrzano 6595 razy

smario
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: smario » 28 kwie 2007, 17:56

witam !!!! nie czytałem wszystkich postów!!!!!! soorrki!!! nie mam czasu!!!! napiszę po prostu jak ja to robię!!!!!!! (11 akwa mam w piwnicy) więc się nie muszę ....... z ..... 2 ...połową ..............walczyć(CZYLI żONą!!!!!) ja to robię tak !!!! na filtr wstępny zamontowałem 2 kufle. 1pierwiszy 1 mikron , drugi węgiel. z tego idzie na rozdzielacz...... pierwszy to filtr RO, drugi to kranówka!!!!mieszam wedle zasad!!!! jest GIT!!!!!! POZDRAWIAM MARIO

smario
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: smario » 28 kwie 2007, 17:59

SOOORKI!!! NIC NIE NAPOMNIAłEM ODNOśNIE WODY DO PODNIAN!!!!! 3 ZBIORNIKI PO 100 L KAżDY. SZYSZKI. KETAPANG. TERF. PO 2 DOBACH DO UżYTKU!!!!!!

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 28 kwie 2007, 19:30

Następnym razem zadaj sobie odrobinę trudu żeby przeczytać wątek, żeby przeczytać co nabazgrałeś (bo inaczej tego nazwać nie można) i spróbować chociaż zastanowić się czy to ma sens.

smario
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: smario » 28 kwie 2007, 19:42

SOORKI!!! BIRDAS!!! NIE MAM CZASU CZYTAć WSZYSTKIEGO!!!!!!( INTERNET TYLKO W PRACY...)) NO CHYBA , żE........???? PRZEPRASZAM!!!!!!!!!!! BęDę CZYTAł LEPIEJ!!!! POZDRA MARIO
P.S. TERAZ WEEKEED !!!! MOGę !!!!!!!!!!!!!!!!

smario
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: smario » 28 kwie 2007, 19:43

SORKI BUZIEK MUSZę SIę NAUCZYć PUSZCZSć!!!

Odpowiedz

Wróć do „Woda”