Mętna woda

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Iwek_22

Mętna woda

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 09:52

Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić i nie mogę znaleźć przyczyny, może ktoś już to przerabiał i mi pomoże :D
Muszę jednak pokrótce opisać całą sytuację:
Mam 2 akwaria 200 l., oczywiście trochę przerybione (obydwa), ale niedługo będzie trzecie większe, stąd ten tymczasowy dyskomfort lokalowy. W obydwu akwariach stosuję te same zabiegi, prawie jednocześnie (podmiany wody, czyszczeni, kuracje itd.). Niedawno musiałem rybki podleczyć MFC, po kuracji do filtrów wsypałem węgiel, po dwóch tygodniach węgiel wyrzuciłem i zapełniłem bio kulkami z dawką bio kultur nitrivec. Od ok. trzech tygodni stosuję co tygodniowe nawożenie przy podmianie wody Planta Gainer classic, macro i ferro, dawkami 50% w stosunku do tego co zaleca producent. W obydwu akwariach rybki czują się świetnie, tylko w jednym woda jest bardzo mętna a w drugim czyściutka. Parametry wody są w obydwu akwariach identyczne:
PH- 6,2, GH – 4, H – 0, NO2 – 0,3, NO3 – 50
Jedyna różnica między akwariami to taka, że to "mętne" jest sterylne z roślinkami w doniczkach, a drugie jest z podłożem z żwirku kwarcowego. Ostatnio zastosowałem 50 % podmianę wody, ale niewiele to pomogło, a po dobie wróciło do "normalnego" zmętnienia. Wodę do podmian mam z RO, plus dodaję 20-25% przegotowanej kranówy.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 09:58

Nasunęła mi się jeszcze jedna różnica między akwariami:
w "czystym" stosuję CO2 z butli, a w "mętnym" z dozownika pod ciśnieniem do prymitywnego dzwona, może coś z tym CO2 jest nie tak?

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 02 maja 2007, 10:01

jeśli woda jest mleczna to pewnie załatwiłeś bakterie FMC jest odkażalnikiem i wszystko wybiłeś, dałeś nowe wkłady bez bakterii, są 2 wyjścia albo zaszczepisz bakterie z innego filtra albo daj sera nitrivitec, proponuje dać wody z innego akwarium, ja kiedyś miałem taki problem jak po leczeniu wymieniłem 80% wody, przez 2 tygodnie miałem mleko a pozbyłem się go go stopniowo zmieniając wodę tzn. każdego dnia ok 10 litrów a akwa było zaciemnione

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 10:06

Ale właśnie do obydwu dałem nitrivec jednocześnie

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 02 maja 2007, 10:40

Krzysiu zwróć uwagę na wzmienkę w instrukcji Nitriveku:" W ciągu 10dni dodawać codziennie 10ml na 100ml wody, także w przypadku nie wykrywania od siódmego dnia azotynu". Jeżeli stosowałeś FMC wybiłeś florę bakteryjną zarówno w zbiorniku jak i w filtrach jak pisali przedmówcy i powinienieś zastosować się do tej regółki którą podałem dodając Nitrivec, jednorazowe dodanie tyczy się tylko podmiany części wody, a nie degradacji bioflory.
takie jest moje zdanie.
Rafał

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 maja 2007, 13:10

Krzychu, prawdopodobnie padła Ci biologia w filtrach po leczeniach.
Nie jest dobrze w biologicznym filtrze stosować węgiel przez tak długo.
Dobrze jest mieć 2 filtry, w jednym się bawisz i zmieniasz wkłady, drugi chodzi zawsze nie tykany bez ingerencji.
W tym ozdobnym baniaku się szybko odbudowywuje Ci biologia, bo w żwirku pełno bakterii przetrwało.
W tym sterylnym będzie trwało to dłużej.
Biologia nie działa bo masz NO2, jak masz NO2 podwyższone to nie ma co sprawdzać NO3 bo jest wtedy wynik testów przekłamany.
Ja bym z tego 'przeźroczysteggo' baniaka gąbki z filtra przeniósł do tego mętnego.
Nitrivec podawał przez tydzień.
Podmiany robił codzienne, ale małej ilości wody, góra 20 literków.
Zastosował filtr wewnętrzny z gęstym wkładem dodatkowo do obecnej filtracji (filce i wata akwarystyczna z jakimiś glinkami pochłaniającymi azotany, np. Filtusa).
Jeśli to biologia woda się wyklaruje szybko.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 14:48

Dzięki Rafał i Tomek. Co ja bym zrobił bez Was.
Już przekładam gąbki z "przeźroczystego" i podaję Nitrivec. Jak długo może się to odbudowywać?
Czy nie myślicie, że nawozy do roślin mogły też mieć wpływ na tą sytuaję? Może chwilowo zaniechać ich podawania?

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 15:04

Krzysztof - z tym nawożeniem troszkę przesadziłeś. Dawkę PGC 50% zalecanej, to się podaje do dojrzałego akwa ze sporą ilością roślin jako normalną ;). Przy azotynach właśnie słabo rośliny dają radę i zmętnienie może być posrednio spowodowane nadwyżką nawozu - nie tylko pierwotniaki, ale i glony pływające sobie podjadły. W sterylnym, jak już koledzy napisali, dodatkowo właśnie z powodu braku podłoża jest taka sytuacja.
Koniecznie sprawdzaj NO2 - jeśli masz test Zooleka na NO3, to NO2 sprawdzisz przeprowadzając test bez użycia proszku(w skrócie: test na NO2 Zooleka jest testem na NO3 bez fiolki z proszkiem). Nitrivec codziennie, tak jak zaleca producent.
Z nawożeniem ostrożnie do czasu zniknięcia NO2.

ps. Skoro masz ryby, to w jakim celu podajesz PG macro i to w takiej ilości? Nie masz problemów z glonami? Monitorujesz fosforany?

pozdr

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 15:18

Koniecznie sprawdzaj NO2 - jeśli masz test Zooleka na NO3, to NO2 sprawdzisz przeprowadzając test bez użycia proszku(w skrócie: test na NO2 Zooleka jest testem na NO3 bez fiolki z proszkiem). Nitrivec codziennie, tak jak zaleca producent.
Z nawożeniem ostrożnie do czasu zniknięcia NO2.

ps. Skoro masz ryby, to w jakim celu podajesz PG macro i to w takiej ilości? Nie masz problemów z glonami? Monitorujesz fosforany?
Testy na NO2 i NO3 mam Sery, a w teście NO3 też jest fiolka z proszkiem. Ale skoro mam obydwa, to dlaczego mam sprawdzać tym jednym bez proszku? Może jest dokładniejszy?
Nawozy zacząłem stosować według wskazówek Birdasa, bo u mnie rośliny wogóle nie rosły, te które kupowałem, po prostu marniały. Akwaria stoją w pomieszczeniach "użytkowych" i nie chciałbym, aby były takie "gołe". Oczywiście nie chodzi mi o stworzenie holendra, ale żeby jakaś tam zielenina je przyozdabiała :) Z glonami póki co nie mam proglemów (odpukałem w niemalowane).

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 15:42

No, jak masz testy to spoko ;). Nie pisałeś wcześniej(albo przeoczyłem), więc na wszelki wypadek podałem od razu recepturę "zrób to sam" :).

FMC rozregulowało Ci baniaki i teraz po prostu cierpliwość jest potrzebna i rozwaga.
Rośliny mogły marnieć z pow. słabego oświetlenia. Wtedy CO2 i nawozy nie pomogą. Nie wiem jakie masz światło, ale w przypadku tzw. standardowego, to niektóre rośliny będą marnieć i już. Nawożąc zbyt dużo PG tylko pogorszysz sprawę.

Piszę na zapas ;): jesli masz standardowe oświetlenie, to:
1. musisz pogodzić się z tym, ze nie wszystko będzie rosło.
2. podawaj tylko PG classic w ilości IMHO max 1/4 dawki.
3. bądź cierpliwy - z czasem część ziela się przystosuje i będzie rosnąć.
4. jesli masz mocniejsze światło, to pkt 1,2 i 3 nie mają zastosowania ;)

pozdr

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 15:49

Oświetlenie mam standardowe w gotowej pokrywie. Normalnie było za małe, ale po dodaniu odbłyśników (podobno zwiększa ilość światła o 30%) to wychodzi 0,5W na litr.
A tak przy okazji; oświetlenie w akwarium ma działać ok. 12 godzin na dobę, czy ma to także zastosowanie przy takiej długości dnia jaki teraz mamy, czy w słoneczny dzień także powinno być włączone cały czas? Oczywiście światło z okien nie pada u mnie bezpośrednio na akwaria, ale w pokoju jest "normalnie" jasno?

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 16:08

Iwek_22 pisze:Oświetlenie mam standardowe w gotowej pokrywie. Normalnie było za małe, ale po dodaniu odbłyśników (podobno zwiększa ilość światła o 30%) to wychodzi 0,5W na litr.
Tak tego nie licz ;). Przyjmuj wyłącznie nominalne waty na litr(bez doliczania odbłysników, które być powinny ;)) - to bliższe prawdy, choć też bardzo na skróty, bo przecież każda świetlówka inaczej świeci. Tak więc z odbłyśnikami masz tyle "watów" na litr, ile mają świetlówki i tego bym się trzymał. Powinny być one niezużyte. BTW - masz pewność, że w obudowie były nowe, kiedy je tam sam zamontujesz..
Iwek_22 pisze: A tak przy okazji; oświetlenie w akwarium ma działać ok. 12 godzin na dobę, czy ma to także zastosowanie przy takiej długości dnia jaki teraz mamy, czy w słoneczny dzień także powinno być włączone cały czas? Oczywiście światło z okien nie pada u mnie bezpośrednio na akwaria, ale w pokoju jest "normalnie" jasno?
"Normalnie jasno", to za mało dla większości roślin, poza tym nad sobą mają pokrywę.. więc jak zgasisz światło, to nie mają "normalnie jasno" ;). Świecić można 10H na dobę i mniej, ale mocno. Przy Twoim światełku zaleciłbym cierpliwość i 11-12H.
Jeśli mają tylko kilka godzin światła, to nie pomoże święcona woda z Aqua-Artu, ani CO2. Fotosynteza to przede wszystkim światło, potem reszta ;).

pozdr

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 16:17

No to mi troszeczkę "namieszałeś" w moich teoriach ;) , ale wielkie dzięki. Zacznę teraz kombinować jak to światło zwiększyć, a nie będzie to proste, bo w pokrywie praktycznie nie ma miejsca na dołożenie czegokolwiek. Świetlówki mam nowe, założyłem ok miesiąca temu.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 02 maja 2007, 17:48

Iwek ja miałem ten sam problem w sterylnym zbiorniku i za cholere nie wiedziałem co jest przyczyną ,że woda robi się biała. Kupiłem UV i problem zniknął , na 100% jeśli wsadzisz UV zapomnisz o białej wodzie.
Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 02 maja 2007, 18:16

Fal pisze:(...)jeśli wsadzisz UV zapomnisz o białej wodzie.
Pozdrawiam
Fal
Usunie w ten sposób skutek i część nawozów(w sensie, że przestaną być przyswajalne dla roślin ). A co z przyczyną?

pozdr

Odpowiedz

Wróć do „Woda”