Akwarium tarliskowe a rosnące ph.

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

marcinek230480
junior
junior

Akwarium tarliskowe a rosnące ph.

Post autor: marcinek230480 » 11 maja 2007, 12:36

Czytałem już kilka postów z tym związanych. Wiem, że w tarliskowym ni jest konieczny filtr zew. (biologiczny). mój problem polega na tym iż nie mogę ustabilizować parametrów wody. Woda wlewana jest o parametrach tww 2, two 6 i ph ok 6,5, po czym ph strasznie wzrasta. Wodę zakwaszam kwasem solnym i mieszam kranówkę z RO.

Wyczytałem w jednym z postów że można wlewać wodę z akwarium ogólnego? Oczywiście przepuszczoną przez jakiś filtr np pończocha, żeby była bez żadnych syfów. W akwarium ogólnym parametry są stabilne i nie ulegają zmianie. Wodę w ogólnym mam chyba dobra bo w tygodniu poytrafią wytrzec mi sie nawet 3 pary.

Proszę o jakieś wskazówki.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Re: Akwarium tarliskowe a rosnące ph.

Post autor: cocoloco » 11 maja 2007, 13:01

marcinek230480 pisze:Oczywiście przepuszczoną przez jakiś filtr np pończocha, żeby była bez żadnych syfów.

Proszę o jakieś wskazówki.
Na temat pończochy mam podobne zdanie - rzadko się zdarza że można złapać syfa kiedy pończochy blokują .

Myślę że problem z niestałym pH wynika z tego że mierząc wodę masz ja z CO2 i jego obecność zmienia wynik. Spróbuj pomiarów z odstaną wodą .

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 11 maja 2007, 13:04

Dziwna sprawa bo wodę do akwarium ogólnego robie tak samo tzn w takich samych proporcjach co do tarliskowego a tam parametry sa stałe.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 maja 2007, 13:07

Dokładnie odwrotnie, w tarliskowym potrzebny jest przede wszystkim filtr biologiczny wolno działający, tak aby nie powodował dużego ruchu wody. Natomiast za mechaniczny robisz Ty z rurką do zciągania syfu i wiaderkiem.
Jeżeli chodzi o parametry wody, to ja robię tak. Wlewam do tarliskowego wodę o takiej twardości jaką planuję i zostawiam na 2-3 dni. W tym czasie badam twardość i pH. Jeżeli ustabilizuje się to przystępuję do ewentualnej korekcji pH. Przeważnie zakwaszam wodę roztworem kwasu solnego CZDA. Zakwaszam, po kilku godzinach mierzę pH, czekam dobę i mierzę ponownie, jeżeli nie jest OK i trzeba jeszcze zakwasić ponawiam procedurę. Jeżeli trzeba podnieść pH (co na początku z powodu braku wprawy i doświadczenia czasami się zdarza) to analogicznie postępuję, ale dolewam tym razem nie kwasu tylko roztworu zasadowego. Jeżeli mam parametry jakie chcę (moim zdaniem właściwe są TwO ok 8 i pH 5.0-5.5, proponuję bliżej 5.0) zostawiam baniak w spokoju na 3 tygodnie, cały czas ogrzewając go tak jakby były ryby, oświetlając i filtrując. Oczywiście codziennie badam parametry twardości a przede wszystkim pH. Jeżeli jest przez te 3 tyg jak trzeba wpuszczam ryby. Jedna uwaga, jeżeli zakwaszasz wodę a później musisz podnieść pH to OK, ale jeżeli zakwasisz, potem podniesiesz, znowu zakwasisz i miałbyś ponownie podnieść to moim zdaniem powinieneś sobie już dać spokój wylać wodę i zacząć od nowa. Szybko dojdziesz do wprawy. Jeżeli będziesz na zmianę obniżał i podnosił pH to grozi Ci to wytrącaniem substancji i powstawaniem filtra na powierzchni wody skutecznie utrudniającego natlenianie. Tak samo jak byś chciał obniżyć pH bardzo twardej wody np. powyżej TwO 20. To z moich doświadczeń, nie książek.

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 11 maja 2007, 13:25

A można to troszkę przyspieszyć i wlewać wodę z ogólnego?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 maja 2007, 13:32

Można, zdecydowanie można. Tylko, że przeważnie w ogólnym masz wodę o większej twardości niż potrzeba w tarliskowym.

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 11 maja 2007, 13:44

w oglnym tww mam na poziomie 2 two ok 6

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 maja 2007, 14:31

Jeżeli chcesz używać wody z ogólnego do tarliskowego proponuję podnieść ciut twardość do poziomu około TwO 8. Pamiętaj tylko o tym, że jeżeli będziesz miał młode rybki to dla nich taka niska twardość dobra jest tylko w pierwszych właściwie 2 tygodniach licząc od wylęgu, potem powinna być delikatnie podnoszona razem z pH do wartości odpowiednio TwO ok 12 i pH 6,5-6,8. Czyli po 2-3 tygodniach zaczniesz powoli zwiększać parametry np. dolewając po sprzątaniu dna po kilka litrów (na zbiornik ok 100 l) wody o właśnie takich parametrach, tak aby po 2-3 kolejnych tygodniach uzyskać właśnie wodę o takich parametrach.

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 11 maja 2007, 19:22

Na temat pończochy mam podobne zdanie - rzadko się zdarza że można złapać syfa kiedy pończochy blokują .
Pończochy nic nie blokują, naprawdę skuteczne są rajstopy :D :D :D

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Akwarium tarliskowe a rosnące ph.

Post autor: adamn » 11 maja 2007, 20:57

marcinek230480 pisze: ph strasznie wzrasta.
A co masz w tym akwa tarliskowym :?:
Adam

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 11 maja 2007, 21:12

Pytanie powinno być, co ma być w tym akwa tarliskowym. chcę przełożyć jedną z trzech par, żeby spróbować odchowa potomstwa.

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 11 maja 2007, 21:22

Marcin ja mam po to akwa ogólne żebym miał skąd brać wodę do tareł. Specjalnie nie czyszczę tam filtra kubełkowego, fajnie zakwasza. Wodę do tarliskowego biorę jak ma 5,5-6 PH, 5 ogólna i 2 węglanowa, taką twardość mam w kranie. Na takim PH mam najlepsze wyniki, nie używam żadnych kwasów i RO, spróbuj tak zakwaszać wodę jak ja przy obfitym karmieniu to kwestia tygodnia [akwa samo szkło 450ltr. trzeba wybrać ładne ryby albo ładne akwarium]. Jak to są te ryby o których myślę to sukces gwarantowany. Wodę biorę to tarliskowych bez żadnych pączoch, przeszkadzają :-) wyfiltruj wodę zwykłym filtrem gąbkowym który jest w tarliskowym i dopiero wpuść ryby.

Pozdrawiam
Radek

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 11 maja 2007, 21:25

Pytanie Adama, co masz w akwarium jest jak najbardziej na miejscu. Ostatnio był wątek na temat kamienia napowietrzającego podnoszącego pH. Pomyśl o tym, co jeszcze może podnosić pH, a dopiero później mówmy o tym co będzie.

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 12 maja 2007, 09:04

W akwarium jest kamień hagena do napowietrzania (taki sam mam w ogólnym) i filtr fluval 305 z keramzytem (tego samego keramzytu używam w filtrach w ogólnym) i nic więcej nie mam.

Patrykfont
junior
junior

Post autor: Patrykfont » 12 maja 2007, 10:36

:shock: Kamień Hagena podnosi PH :evil: , jak najszybciej zmień kamień, albo daj napowietrzanie bez kamienia. Ja kamienie napowietrzające zawsze polewam HCl i wtedy mam pewność, czy podnoszą PH czy nie :lol:

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”