Jak daleko zejdę?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- jociak
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Jak daleko zejdę?
Witam
Pokopałem, pokopałem i się nie dokopałem wyczerpującej odpowiedzi na takie zagadnienie. Mianowicie. Jestem już zmęczony ciągłym badaniem ph. Jak pewnie wielu, mam w zbiorniku przerybienie. Mój zbiornik to 240 l, sterylny, z obsadą 12 12-15-sto centymetrowych palet. Przez to podmieniam sporo wody (sama RO), ok 100%/tydz. Parametry to: ph 6-6,2 (zakwaszam kwasem solnym), tww 0-1, two 2-4, NO2 i NO3 po podmianie =0 a po kilku dniach nieznacznie wzrasta (ale bez alarmu). Filtracja 2 x tetra tec ex 1200 na jeden biologia a następny mechanika, oświetlenie 2x 36 watt philips (ale ono tu nieistotne). , temp. 30 C. No, i teraz sedno. Ph stabilizuje mi się dopiero po kilku dniach po podmianie. Biegam z testem i z reguły kwasem i obniżam do normy jaką napisałem wyżej. Ryby na pewno nie są 100% happy. Wymyśliłem sobie jednak coś innego. Mam zamiar połączyć lajona 112 z elektrozaworem połączonym z całym systemem Co2. Tylko, że nie mam pojęcia czy CO2 będzie w stanie obniżyć mi ph do 6 i może deko poniżej. Jak daleko mogę tym sposobem zejść z ph nie robiąc tym samym rybom szkody. Mam już zawór i całość sprzętu do nawożenia dwutlenkiem i stoję u progu zakupu lajona. Nie chciałbym dać plamy i wyrzucić pieniążki do śmietnika. Czy ktoś z Was ma podobny system i czy działa poprawnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pokopałem, pokopałem i się nie dokopałem wyczerpującej odpowiedzi na takie zagadnienie. Mianowicie. Jestem już zmęczony ciągłym badaniem ph. Jak pewnie wielu, mam w zbiorniku przerybienie. Mój zbiornik to 240 l, sterylny, z obsadą 12 12-15-sto centymetrowych palet. Przez to podmieniam sporo wody (sama RO), ok 100%/tydz. Parametry to: ph 6-6,2 (zakwaszam kwasem solnym), tww 0-1, two 2-4, NO2 i NO3 po podmianie =0 a po kilku dniach nieznacznie wzrasta (ale bez alarmu). Filtracja 2 x tetra tec ex 1200 na jeden biologia a następny mechanika, oświetlenie 2x 36 watt philips (ale ono tu nieistotne). , temp. 30 C. No, i teraz sedno. Ph stabilizuje mi się dopiero po kilku dniach po podmianie. Biegam z testem i z reguły kwasem i obniżam do normy jaką napisałem wyżej. Ryby na pewno nie są 100% happy. Wymyśliłem sobie jednak coś innego. Mam zamiar połączyć lajona 112 z elektrozaworem połączonym z całym systemem Co2. Tylko, że nie mam pojęcia czy CO2 będzie w stanie obniżyć mi ph do 6 i może deko poniżej. Jak daleko mogę tym sposobem zejść z ph nie robiąc tym samym rybom szkody. Mam już zawór i całość sprzętu do nawożenia dwutlenkiem i stoję u progu zakupu lajona. Nie chciałbym dać plamy i wyrzucić pieniążki do śmietnika. Czy ktoś z Was ma podobny system i czy działa poprawnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- jociak
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Powiem Ci że cały czas o tym myślę i wątroba mi gnije że tyle ich jest i się mogą z tym męczyć, ale mam w planach w niedługim czasie powiększyć im mieszkanko a już mam je w miarę odchowane i szkoda mi. Ale motto popieram i brnę w stronę stabilności.Żaden rodzaj filtracji nie daje akwaryście podstaw do zwiększania obsady ryb w zbiorniku ponad normę!
Ostatnio zmieniony 07 paź 2007, 15:12 przez jociak, łącznie zmieniany 1 raz.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Mam taki sam litraż, z taką sama filtracją, no małe co nieco pod piachem jeszcze, ale pływają tam tylko 2 dorosłe pary i nie jest to sterylniak, dla poórwnania Ci podaję, bo ja tam już nic nie upchnę, nie ma miejsca, a Ty masz 12sztuk?
Do rzeczy:
1. Po co Co2 w sterylniaku skoro nie masz tam roślin ? Absolutnie tego nie rób! Odradzam.
2. Przy takim zarybieniu Co2 w wodzie masz aż natto, raczej dotleniaj niż dodawaj Co2.
3. Przy takich filtrach podnosi Ci się No2 po kilku dniach? Chyba niejasno napisałeś, bo to dziwne by było.
Mam nadzieję o No3 myślałeś pisząc. Inaczej filtry do czyszczenia.
4. Po co zakwaszasz wodę z RO przy takiej obsadzie i tak dużych podmianach? Jakie masz parametry z RO i czemu Cie nie zadawalają?
5. Właśnie zakwaszaniem wody z RO rozregulowywujesz sobie PH, które przy takiej obsadzie jak masz i 100% wodzie z RO i tak bedzie spadać Ci bez kwasu co dzień, góra dwa. Nie zakwaszaj.
6. Koniecznie zmniejsz obsadę, na dłuższą metę nie dasz rady i zmarnujesz ryby, zaufaj mi, testowałem 8 sztuk 12-14cm miałem również w takim litrażu i roboty pełne ręce.
Do rzeczy:
1. Po co Co2 w sterylniaku skoro nie masz tam roślin ? Absolutnie tego nie rób! Odradzam.
2. Przy takim zarybieniu Co2 w wodzie masz aż natto, raczej dotleniaj niż dodawaj Co2.
3. Przy takich filtrach podnosi Ci się No2 po kilku dniach? Chyba niejasno napisałeś, bo to dziwne by było.
4. Po co zakwaszasz wodę z RO przy takiej obsadzie i tak dużych podmianach? Jakie masz parametry z RO i czemu Cie nie zadawalają?
5. Właśnie zakwaszaniem wody z RO rozregulowywujesz sobie PH, które przy takiej obsadzie jak masz i 100% wodzie z RO i tak bedzie spadać Ci bez kwasu co dzień, góra dwa. Nie zakwaszaj.
6. Koniecznie zmniejsz obsadę, na dłuższą metę nie dasz rady i zmarnujesz ryby, zaufaj mi, testowałem 8 sztuk 12-14cm miałem również w takim litrażu i roboty pełne ręce.
- jociak
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
BIRDAS kiedyś napisał, że ma lajona który w takim systemie jak napisałem podtrzymuje mu ph na wybranym poziomie i ztego wziął się pomysł wprowadzenia tego u mnie.1. Po co Co2 w sterylniaku skoro nie masz tam roślin ? Absolutnie tego nie rób! Odradzam
Napowietrzanie chodzi 24 godz z metrowego kamienia, tu nie ma problemu2. Przy takim zarybieniu Co2 w wodzie masz aż natto, raczej dotleniaj niż dodawaj Co2.
Chyba jednak to drugie. Wiem że powinienem myć gąbki co tydzień czy dwa, ale ... Ostatnie to robiłem dwa miesiące temu, będę musiał się zmobilizować do częstszych myć. Biologiczny był płukany 5 miesięcy temu, ale ciągnie jak smok i nie widzę tu jakiegoś przypchania.3. Przy takich filtrach podnosi Ci się No2 po kilku dniach? Chyba niejasno napisałeś, bo to dziwne by było.
Woda RO ma wartości (u mnie) ph 7, tww 0, two 0, NO2 i NO3 O. Tu mi wszystko pasuje oprócz ph. Zawsze trzymałem ryby w ph 6-6,2 i tego się chcę trzymać. 7 to jest 10 x bardziej zasadowa niż 6. I właśnie z tym ph chcę powalczyć za pomocą co2. A jakie Ty u siebie masz ph?4. Po co zakwaszasz wodę z RO przy takiej obsadzie i tak dużych podmianach? Jakie masz parametry z RO i czemu Cie nie zadawalają?
No tak i właśnie tak się dzieje, że przez cały tydzień spada powoli (powoli) jeżeli ja nie ingeruję z kwasem i co dzień mam coś innego (w fiolce). Gdybym miał lajona to ph byłoby stabilne. Kwas też nie jest dobrym rozwiązaniem. Generalnie ph mi lata i chcę się tego pozbyć.5. Właśnie zakwaszaniem wody z RO rozregulowywujesz sobie PH, które przy takiej obsadzie jak masz i 100% wodzie z RO i tak bedzie spadać Ci bez kwasu co dzień, góra dwa. Nie zakwaszaj
Wiem o tym. Wiem też że to latanie i skoki ph są ściśle związane z przerybieniem.6. Koniecznie zmniejsz obsadę, na dłuższą metę nie dasz rady i zmarnujesz ryby, zaufaj mi, testowałem 8 sztuk 12-14cm miałem również w takim litrażu i roboty pełne ręce.
Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź
Re: Jak daleko zejdę?
Co do zakwaszania wody oraz "gęstości" zarybienia, to przedmówcy mają rację.jociak pisze:.... Mój zbiornik to 240 l, sterylny, z obsadą 12 12-15-sto centymetrowych palet. Przez to podmieniam sporo wody (sama RO), ok 100%/tydz. Parametry to: ph 6-6,2 (zakwaszam kwasem solnym), tww 0-1, two 2-4, .....
Już wiele razy na Forum pisano o sposobach zakwaszania wody HCl-em, ale zawsze dotyczyło to wody do podmiany i to odstałej min. kilka dni.
Patrząc zaś na Twoje słowa (pogrubione) zastanawiam się, czy masz jeszcze dobrą membranę w filtrze RO lub czy masz dobre testy..... Kiedyś Cocoloco jednemu z forumowiczów napisał :
(Wysłany: Lut 14, 2007 - 04:57 PM) "......hmm - to nie jest to co powinna dać osmoza . Moja mimo że lata miała na karku dawała zdecydowanie lepszą wodę . ......... Dla mnie to dziwne że akurat węglanowe potrafią się przebić .
Kup w aptece wodę destylowaną - mają takie ampułki -50 ml . Sprawdż na nich testy bo może w/g tych testów też woda destylowana jest nie za czysta .
Przed pomiarem dobrze przepłukaj probówkę w wodzie z RO i zwiększ ilość wody do pomiaru o 100% - wynik podziel przez 2 . Pomiar jest zdecydowanie dokładniejszy .
W testach martwiło mnie zawsze jedno że kropla kropli nie jest równa ...."
- _TOM_
- członek PKMD
Birdas nie ma sterylniaka, ma masę roślin.Cytat:
1. Po co Co2 w sterylniaku skoro nie masz tam roślin ? Absolutnie tego nie rób! Odradzam
BIRDAS kiedyś napisał, że ma lajona który w takim systemie jak napisałem podtrzymuje mu ph na wybranym poziomie i ztego wziął się pomysł wprowadzenia tego u mnie.
- _TOM_
- członek PKMD
1. Gąbki czyścić możesz tak często, nawet każdego dnia, ale na wlocie tylko, jeśli je tam dałeś.Chyba jednak to drugie. Wiem że powinienem myć gąbki co tydzień czy dwa, ale ... Ostatnie to robiłem dwa miesiące temu, będę musiał się zmobilizować do częstszych myć. Biologiczny był płukany 5 miesięcy temu, ale ciągnie jak smok i nie widzę tu jakiegoś przypchania.
2. W środku kubełka często to tylko w mechanicznym czyść, biologiczny ma chodzić nie ruszany przez dłuższe okresy.
3. Biologicznego można nie ruszać nawet miesiącami, ale pod warunkami że nie ma przerybienia i na wlocie jest często czyszczona gąbeczka.
4. 5 miesięcy nie płukany biologiczny w tak przerybionym baniaku bez gąbeczki na wlocie to źródło NO2 i NO3.
Ciągnie jak smok, a by ex1200 był dobrym biologicznym powinnien być skrecony na pół mocy, więc nie jak smok, a jak żółw powinien. Ten drugi ex1200 ma być jak smok i mechaniczny na full i non stop czyszczony.
- _TOM_
- członek PKMD
Wodę z RO masz dobrą, możesz jej tylko podnieść temperaturę, troszkę napowietrzyć i lać rybom.Woda RO ma wartości (u mnie) ph 7, tww 0, two 0, NO2 i NO3 O. Tu mi wszystko pasuje oprócz ph. Zawsze trzymałem ryby w ph 6-6,2 i tego się chcę trzymać. 7 to jest 10 x bardziej zasadowa niż 6. I właśnie z tym ph chcę powalczyć za pomocą co2. A jakie Ty u siebie masz ph?
PH będzie wolno Ci spadło do 6 przy takiej obsadzie bez żadnego kwasu wolno i spokojnie dla ryb.
PH 7 to nie jest ani 10x razy bardziej zasadowa niż 6 ani nawet zasadowa woda.
Nie walcz Co2 w sterylnuym i przerybionym baniaku z PH poniżej 7, ostrzegam i odradzam,byś nie żałował.
Jakie ja mam PH? W sterylniaku 6.8, ale teraz nie ma tam ryb i jest zapuszczony od nowa.
W ogólnym waha się między 5.9 a 6.2 zależy jaką wodę dolewam. Obecnie wodę dolewam RO + kran 70-30%, wcześniej 90-10%, przy dolewkach 100% RO PH zejdzie mi do 5.2-5.5 bez kwasu i tam się ustabilizuje, sprawdzane i testowane wielokrotnie przez długie okresy.
Ja na Twoim miejscu, nie dodawałbym kwasu.
Zmniejszył obsadę.
Nawet nie myślał o aplikowaniu Co2.
Wyczyścił filtr mechaniczny. Odpalił na pełną moc i czyścił go co 2 tygodnie przy dużej obsadzie, co miesiąc przy mniejszej, co 2 miesiaće przy małej.
Po tygodniu od czyszczenia filtra mechanicznego wyczyściłbym filtr biologiczny, skręcił wylot na 50% i dał na wlot małą gąbeczkę, zamiast oryginalnego sitka. Czyściłbym ją tak czesto jak tylko mam czas. Filtra nie czyścił miesiącami w środku, chyba że pojawi się NO2, wtedy czyszczenie wskazane.
Opis powyższy dotyczy Twojego przypadku i mojego pomysłu jak sobie z tym poradzić.
Przy takich podmianach jak robisz wodą z RO, nie sparwdzałbym PH wcale.
- jociak
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
pomogłeś dziękiJa na Twoim miejscu, nie dodawałbym kwasu.
Zmniejszył obsadę.
Nawet nie myślał o aplikowaniu Co2.
Wyczyścił filtr mechaniczny. Odpalił na pełną moc i czyścił go co 2 tygodnie przy dużej obsadzie, co miesiąc przy mniejszej, co 2 miesiaće przy małej.
Po tygodniu od czyszczenia filtra mechanicznego wyczyściłbym filtr biologiczny, skręcił wylot na 50% i dał na wlot małą gąbeczkę, zamiast oryginalnego sitka. Czyściłbym ją tak czesto jak tylko mam czas. Filtra nie czyścił miesiącami w środku, chyba że pojawi się NO2, wtedy czyszczenie wskazane.
Opis powyższy dotyczy Twojego przypadku i mojego pomysłu jak sobie z tym poradzić.
Przy takich podmianach jak robisz wodą z RO, nie sparwdzałbym PH wcale.
PS w tamacie WODA zapytałem o cenę testu ph w pasku, który prezentowałeś jakiś czas temu. Gdybyś mógł to please o info na ten temat
- _TOM_
- członek PKMD
W tamtym temacie szybko Ci odpowiedziałem, że wpakowałeś się z butami innemu forumowiczowi w jego problem i jego wątek i odesłałem Ciebie do własnego wątku lub do tego mojego włąśnie o tym teści o jaki pytasz, byś tam pytał o Twój problem. Zobacz w moim wątku o tym teście, sporo tam napisałem wskazówek i cenie.
- jociak
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Tomek powiedz mi którą mam usunąć :-(
Ja na Twoim miejscu, nie dodawałbym kwasu.
Zmniejszył obsadę.
- Załączniki
-
- Zdjecie036.jpg (91.91 KiB) Przejrzano 6342 razy
- jociak
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
załączyłem fotę z moimi słoneczkami, może Ktoś z forumowiczów mi powie którą mam "wywalić".
Tomek i Inni mi mówią o przerybieniu a ja mam teraz dylemt. To jest dobra lekcja dla tych co zaczynają swoją przygodę z paletami. Czytać forum, czytać i czytać. Kiedyś jak zaczynałem "uprawę" palet to mi do głowy nie przyszło słowo przerybienie i konsekwencje jakie to za sobą niesie. Problem z wodą to problem dla rybek, ale i udręka dla mnie. Jeszcze raz dzięki za pomoc TOM. Coś z tym zrobię ...