Inwazja czegoś...
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Już widać że nie wystarczająca. Nie było ich jeden dzień.Dziś rano znowu inwazja w ilości co najmniej kilku tysięcy. CLOUT nie pomógł. Chyba faktycznie będzie z tym problem.Rybaczki pisze:Trzymam kciuki może akurat metoda okaże się wystarczająca
Po zakończeniu trucia obserwuj wodę z odmulania tam pokazują się najpierw
- vega1
- entuzjasta
Z listy adama:
ph5-5,1 mam stałe a twardości zerowe (na testach),woda w akwarium czysta z ro
Jestem otwarty na wszelką pomoc bo moje doświadczenie w leczeniu ryb jest bardzo małłłłeeeeeee
jak mam to rozumieć?Wszystko razem czy każdy sposób osobno?adamn pisze:Gdybym ja miał takie coś to bym zrobił testy w litrowych słojach i do każdego dodał co innego:
- sól 1/100 dawki na 100 litrów;
- FMC jw.
- neguvon czysty jw.
- pracikwantel jw.
- zakwasił wodę do 5 pH;
- zobaczył co się dzieje jak twardość spadnie do 0
- może jakiś antybiotyk do akwa bez ryb![]()
Albooooooooooooo ... akwa bez ryb i dodawać przez 3 dni po 1 gramie NEGUVONU![]()
Adam
ph5-5,1 mam stałe a twardości zerowe (na testach),woda w akwarium czysta z ro
Jestem otwarty na wszelką pomoc bo moje doświadczenie w leczeniu ryb jest bardzo małłłłeeeeeee

- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Sławek
Napisał Adam, że do testów w słoikach dodałby co innego do każdego ze nich.
Ja przełożyłabym ryby do osobnego akwa, a do "zaatakowanego" zapodałabym chloraminę T w ilości 800-1000 gr. Pozostawiłabym chloraminę z pracującymi filtrami przez 2 dni (łącznie z siatkami itp) i potem totalne płukanie, a nawet wygotowanie wszystkiego co znajdowało sie w tym zbiorniku
Ja przełożyłabym ryby do osobnego akwa, a do "zaatakowanego" zapodałabym chloraminę T w ilości 800-1000 gr. Pozostawiłabym chloraminę z pracującymi filtrami przez 2 dni (łącznie z siatkami itp) i potem totalne płukanie, a nawet wygotowanie wszystkiego co znajdowało sie w tym zbiorniku
- vega1
- entuzjasta
Faktycznie.Przepraszam za nieuwagę.Gajowa pisze:Sławek
To teraz pozostaje zdobyć Neguvon i Prazikwantel.
Może to będzie ostateczne rozwiązanie.Ale nie chce póki co tak drastycznie działać. Jak już nic nie pomoże to przemyślę to.Gajowa pisze: Ja przełożyłabym ryby do osobnego akwa, a do "zaatakowanego" zapodałabym chloraminę T w ilości 800-1000 gr. Pozostawiłabym chloraminę z pracującymi filtrami przez 2 dni (łącznie z siatkami itp) i potem totalne płukanie, a nawet wygotowanie wszystkiego co znajdowało sie w tym zbiorniku
Jeśli 36-37 to wysoka temp to niestety nie pomoże
Testowałem na swojej "skórze"
Napiszę jeszcze raz prawdopodobnie nie ma środka który wykończy te stwory i nie zabije ryb
Ryby izolacja i atak
Korzenie podłoże a w szczególności rośliny będą przyczyną infekcji wtórnej
Na tym badziewiu można przekonac się czy i jak nie łatwo jest wykonac totalną sterylizacje akwa
Odkażanie nadmanganianem niewiele pomoże bo zabije jedynie robaki nie szkodząc jednak jajom
Podłoże można jedynie wygotowac lub upiec w piekarniku zależy od fantazji
Korzenie gotowanie lub kocioł parowy
Filtr i inny osprzęt demontaż na detale i szorowanie
Materiały porowate (gabki ceramika itp) raczej śmietnik chyba że będzie się miec pewnośc co do wymycia ich
Na pierwszy atak proponował bym ostre ph czyli środek mierzony szklanka a nie kroplami
Powodzenia
Testowałem na swojej "skórze"
Napiszę jeszcze raz prawdopodobnie nie ma środka który wykończy te stwory i nie zabije ryb
Ryby izolacja i atak
Korzenie podłoże a w szczególności rośliny będą przyczyną infekcji wtórnej
Na tym badziewiu można przekonac się czy i jak nie łatwo jest wykonac totalną sterylizacje akwa
Odkażanie nadmanganianem niewiele pomoże bo zabije jedynie robaki nie szkodząc jednak jajom
Podłoże można jedynie wygotowac lub upiec w piekarniku zależy od fantazji
Korzenie gotowanie lub kocioł parowy
Filtr i inny osprzęt demontaż na detale i szorowanie
Materiały porowate (gabki ceramika itp) raczej śmietnik chyba że będzie się miec pewnośc co do wymycia ich
Na pierwszy atak proponował bym ostre ph czyli środek mierzony szklanka a nie kroplami
Powodzenia
Jedyne co moje ryby dostawały żywe to były gupiki i siekane rosówki
Moja teoria jest taka że dostałem to w prezencie ze sklepu tescco na al.kraśnickich Kupiłem tam dwie rośliny standardowy nadmanganian i...
Teraz wiem że rośliny należy poddawac kwarantannie
Początek inwzji zaczyna się skrycie trwa to dwa trzy miesiące
Te poczwary pojawiają się w wodzie z dna jedna dwie sztuki w wiadrze a póznniej ni z tąd ni z owąt trach jak na Twoich zdjęciach
Pozdr
Moja teoria jest taka że dostałem to w prezencie ze sklepu tescco na al.kraśnickich Kupiłem tam dwie rośliny standardowy nadmanganian i...
Początek inwzji zaczyna się skrycie trwa to dwa trzy miesiące
Te poczwary pojawiają się w wodzie z dna jedna dwie sztuki w wiadrze a póznniej ni z tąd ni z owąt trach jak na Twoich zdjęciach
Pozdr
Ilona NEGUVON ma 97 % czystego składnika tri..... a capifos ilelara pisze:Do tego dolozylabym jeszcze Capifos.

Tak właśnie mylnie myśli duża grupa akwarystów, że roślina to na sobie NIC nie ma.Rybaczki pisze:Kupiłem tam dwie rośliny standardowy nadmanganian i...
Czas kwarantanny taki sam jak ryb 3-4 tygodnie.
Adam
Skoro to są skorupiaki to skuteczne (a jednocześnie mało szkodliwe dla bakterii i roślin) mogą być sole miedzi. Niestety nie mam tych zwierzątek u siebie a z chęcią wypróbowałbym parę pomysłów na ich eksterminację.
Btw. cały czas nie rozumiem dlaczego za wszelka cenę chcesz się ich pozbyć.
Ja bym się (chyba) cieszył ze mam kolejne pożyteczne żyjątka w akwa.
J-23
Btw. cały czas nie rozumiem dlaczego za wszelka cenę chcesz się ich pozbyć.
J-23
- vega1
- entuzjasta
Gdzie tu pożytek?? Siadają na rybach,te wydzielają śluz,ewidentnie są rozdrażnione,to paskudztwo potrafi nawet wejść im na oko (rybkom).J-23 pisze: Btw. cały czas nie rozumiem dlaczego za wszelka cenę chcesz się ich pozbyć.
J-23
A co z tymi solami miedzi??