Tubifex

Diety naszych ryb

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Tubifex

Post autor: eugen » 23 gru 2004, 13:03

Prawdy i mity. Azjaci karmia tylko tym a u nas stanowczo sie go odradza. Co wy myslicie, jakie macie doswiadczenia?

Awatar użytkownika
grzegorz
junior
junior
Imie i Nazwisko: Grzegorz Gębski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Radom
Kontaktowanie:

Post autor: grzegorz » 23 gru 2004, 14:07

Ja mam takie doswiadczenie że tym Tubifexem wybiłem kiedys 5 paletek jadły oczywiscie ładnie ale jak zchorowały to już ich nie wyleczyłem i ja też się wyleczyłem z podawania go paletkom

Gość

Post autor: Gość » 23 gru 2004, 15:06

Wątpie aby azjatyckie hodowle tym karmiły - mają większy wybór niż my a tej ikry krewetek to aż im zazdroszczę .
Na stronach słynnych hodowli podają przepisy na serce po azjatycku - brak w nim przyprawy "pięć smaków" ale pewnie nie ustępiuje innym przysmakom z azji :D

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 23 gru 2004, 18:54

Moim zdaniem i zresztą nie tylko tubifex to jeden z lepszych pokarmów dla naszych rybek.
Jedynym problemem jest tylko to z jakich wód jest pozyskiwany.

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 23 gru 2004, 22:45

U mnie karmie tubifeksem od 5 miesiecy i w tym czasie nie miałem zejscia z powodu karmienia tym kostkowanym suchyb nielubianym pokarmem :)

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 23 sty 2005, 23:51

Sądzę ,że masz na myśli liofilizowanego tubifeksa w kostkach. Mikrobiologicznie powinen
być bezpieczny,ale niestety słabo tonie. Ja też karmię nim moje ryby .Ostatnio jest to
ulubiony ich pokarm. Namaczam go wcześniej w Preis Coly albo w witaminach.W czasie
karmienia muszę co jakiś zatapiać pływające po powierzchni wody robaczki. Bardzo
lubię to robić ,ponieważ jednocześnie dotykam moich ryb .Wszystkie jesteśmy zadowolone.
Pozdrowienia.Beata Jarka.

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 24 sty 2005, 20:46

Moje go pobieraja z tafli wody i to jedyny pokar po któy chca sie podnieść niezo wyzej :)

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 29 sty 2005, 11:44

Pokarm bardzo kontrowersyjny, jednak jak to mówią ; trzeba pomacać żeby sprawdzić :D. Od trzech miesięcy karmie żywym tybifeksem kupowanym na giełdzie w Krakowie. Jak narazie nie widzę jakichkolwiek złych oznak. Nie polecam nikomu tego robić !!!!!!!!! Robię to w formie eksprermentu na rybach które nie bardzo chciały rosnąć. Akawrium 200l 6 szt. paletek ok 7-9 cm. Niedawno dołączyły jeszcze 2 szt. więc w sumie 8 szt. Wiem czym ryzykuje, ale cóż ....... Będę informował o ew. kłopotach.

j24
junior
junior

Post autor: j24 » 15 wrz 2006, 14:42

Mirek pisze: Będę informował o ew. kłopotach.
Może jakieś świerze wieści :?:

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 15 wrz 2006, 19:32

Mirku ,a czy karmiles tubifexem tez Twoje dzikuski?

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 15 wrz 2006, 22:05

Pokarm bardzo kontrowersyjny, jednak jak to mówią ; trzeba pomacać żeby sprawdzić
Moich paletek nie karmiłem i nie karmię tubifexem wcale .Ale kiedyś skarmiałem go na innych rybach , oczywiśćie nie miałem problemów z ich zdrowiem .Jednak inne ryby to nie paletki .Zwykle kupując rureczniki w jednym miejscu zauważyłem pewną prawidłowość . Jedne były bardzo zanieczyszczone ,i skarmianie w tym samym dniu było raczej nie możliwe , natomiast trafiały się dostawy bardzo "czyste" , kilka przepłukań i do akwa .I jak tu nie mieć wątpliwośći :karmić ,czy nie karmić .Myślę że ryzyko jest zbyt duże
Mirku ,a czy karmiles tubifexem tez Twoje dzikuski?
Laro nie irytuj Mirka :wink: .Po tym co przeczytałem w jego pośćie odnośnie jego dzikusków bardzo Mu współczuję :(
niki28

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 17 wrz 2006, 12:14

Mam w lodówce jeszcze troche tego " świństwa" , ale nie daje tego od dłuższego czasu. Dzikusów, które miałem też nie karmiłem, ale handlarz od którego brałem dawał im wodzienia ( zresztą ja też ). Nie będę komentował co i dlaczego, ale jedno wiem nie będę tego podawał moim pupilom.

Jak na razie moje dzikusy (te które przeżyły oczywiście) mają się dobrze i pływają z innymi akwarium roślinnym. Może tego im właśnie brakowało ? nie wiem………. tutaj nie ma logiki.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 17 wrz 2006, 12:18

A jeśli chodzi o te rybki z doświadczenia ......... odrobaczyłem flubenolem i moneolem i w tej chwili pływają w tym zbiorniku 820l. Ale i tak nie podrosły :wink:

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 17 wrz 2006, 13:39

Ostatnio chyba Andrzej pisał o "czystych hodowlach" tego pokarmu w USA. O co z tym chodzi?Jak wygląda taka hodowla?Czy taki tubifex jest bezpieczny?

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”