zamiana akwarium na większe

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 10 lip 2007, 11:25

Każdy ma swój sposób ale proszę nie piszcie że tyle czy tyle to za dużo. Dla ciekawostki dodam że ryby u mnie pływają w czystym RO niczym nie doprawianym a czują się wyśmienicie...
Zgadzam się z tobą Sławku w 100%. Kiedyś po kwarantannie podmieniałem całość wody dziennie przez tydzień. Ryby (po pasożytach) doszły do siebie w trimiga, i jeszcze w tym samym tygodniu składały ikrę. Mogę tylko powiedzieć że u mnie RO chodzi 24/h 7 dni/tyg. Pozytywnym skutkiem takiego postępowania jest szybki wzrost ryb (należy pamiętać jesszcze o napowitrzaniu). Ktoś powiedział mi że biologia nie wydoli na samym RO. Przemilczę to, biologia niech nie wydala ...

QBA77

Post autor: QBA77 » 11 lip 2007, 08:39

dzieki wielkie za wszelakie info, wezme sobie do serca. Do jesieni jeszcze troche czasu wiec mam czas jeszcze na przemyślenia

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 13 lip 2007, 19:07

Nie miałem ostatnio czasu aby zabrać głos w interesujących mnie kwestiach, ale teraz nadrabiam:

Jociak napisał:
Kilka miesięcy intensywnej pracy nad wiedzą i stabilizacją wody i zaczniesz się tym nudzić. Nad swoim zniornikiem panuję już w 100% i to od dawna. Parametry mam niezmienne bo właśnie każda procja podmienianej wody jest taka samo pod kątem wartości.
Od kwietnia, to faktycznie już mogłeś się zanudzić wiadomościami na temat wody. Ja to wałkuję od 8 miesięcy i ciągle mnie coś zadziwia, niepokoi, itp, itd (zresztą już kiedyś poruszano na tym Forum kwestię Twojego "dziwnego" poczucia czasu).
Co Twoich parametrów (N0 3 - "80 i więcej", przy podmianie wody 100%, to faktycznie, nic Ciebie już nie zaskoczy :) Jesteś mistrzem !!! Ciekawe co o tym sądzą Koledzy, którzy nie podmieniają wody tygodniami, oni pewnie nie mogą mówić o panowaniu w 100% nad swoim akwa (i to od dawna). Parametry masz niezmienne, bo taką wodę lejesz i tej nie zmieniasz :!:
Z powodzeniem rozmnażam ryby itd.
Czy mówisz o "tych" rybach (złotkach) :(
Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia, często odmienne, pochwal się swoimi, chętnie poczytam
Ja doświadczenia mam marne, nie mam jeszcze czym się chwalić, od dopiero ośmiu miesięcy (prawie) jestem na tym forum i uczę się ciągle, czytam i cenię bardzo uwagi doświadczonych kolegów. Nie podmieniam wody nawet w ilości 50% tygodniowo (wiem, nie ma czym się chwalić), ale obecnie NO3 nie podchodzi u mnie powyżej 25. Tyczy się to zarówno akwarii sterylnych, jak i roślinnego, tak więc definicja "panowania" nad zbiornikiem, wydaje mi się mocno kontrowersyjna (z tym mim NO3 wcale nie ma się co chwalić - jestem tego świadomym).
Jeśli zaś chodzi ogólnie o doświadczenia akwarystyczne, to przepraszam za stwierdzenie, ale taka jest prawda; jescze nie było Ciebie na tym pięknym świecie, kiedy chodowałem z powodzeniem rybki akwariowe. Przepraszam za powyższe, wiem, że jest to objaw wieku "średniego", ale tak to już jest :?

a zresztą:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 7323#37323

o czym my tu cienkie "bolki" rozmawiamy...
brawo Adam

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 14 lip 2007, 11:32

[iwek zawarł]
Od kwietnia, to faktycznie już mogłeś się zanudzić wiadomościami na temat wody
[/quote]
Od którego kwietnia? 1994 r.?
Co Twoich parametrów (N0 3 - "80 i więcej", przy podmianie wody 100%, to faktycznie, nic Ciebie już nie zaskoczy Jesteś mistrzem !!!
Takie były konsekwencje przerybienia, którego dopuściłem się pierwszy raz w życiu. Podmiany 100 - 200% tygodniowo niewiele tu pomagały. A co do mistrza ... to senju.
Jeśli zaś chodzi ogólnie o doświadczenia akwarystyczne, to przepraszam za stwierdzenie, ale taka jest prawda; jeszcze nie było Ciebie na tym pięknym świecie, kiedy chodowałem z powodzeniem rybki akwariowe. Przepraszam za powyższe, wiem, że jest to objaw wieku "średniego", ale tak to już jest
Względnie powiedziane zagadnienie. Siedzę w rybach już ze 20lat (od szczeniaka). Spotkałem się z ludźmi, których doświadczenie nie wychodziło poza 2-3 lata, a wiedzę posiadają 10 razy większą niż ja (i Ty, pewnie razem wzięci), więc nie ma o czym rozmawiać jeżeli siedzisz w tym 25-30 lat i jeszcze pocisz się z ustaleniem i ustabilizowaniem podstawowych parametrów wody.
Ja doświadczenia mam marne
... ładnie ujęte, za to tupet spory ... a poziom wywoływania zamieszanie adekwatny do wypowiedzi forumowiczów z Wirtualnej Polski.
Czy mówisz o "tych" rybach (złotkach)
Moje parametry wody aktualnie:
ph - 6,0
tww - 0
two - 4
NO2 - 0
NO3 - 0
Oba zbiorniki sterylne, oba (aktualnie) całkowicie pod przykryciem styropianem pomalowanym na czarno (nie mam narazie, co pokazywać), w obu siedzą kwoki na jajkach. Może w najbliższym czasie będzie się czym pochwalić...nieomieszkam.

Te "słoneczka" też były mojego chowu i mimo że były "popieprzone" :D , byłem dumny że ... były. Pamiętam z 5 lat temu takie ryby (przynajmniej u nas) były rozchwytywane, dziś daleki wschód wziął w łapki wiele rzeczy i zrobiło się kolorowo w akwariach. Dla jednych od ryb a dla innych od marzeń.

Dziwi mnie, że zamiast wychwytywać problemy i raczej wspierać np mnie, ale i innych forumowiczów, za wszelką cenę chcesz nadymić i wywołać coś takiego jak teraz czytasz. PO Co? Miałeś w życiu pod górkę? Na mnie możesz liczć. Stanę za tobą i jak tylko będę mógł to Cię wesprę. Pytanie tylko czy Ciebie będzie na to stać?

Nie wstydzę się mówić tu na forum o moich problemach z rybami. Wiem, że w razie czego znajdę tu wielu takich co mi pomogą. Zawsze zaryzykuję pytanie, mając 100 % pewność, że to przeczytasz i wyśmiejesz …bo kryzys wieku … pomimo pozdrawiam

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 14 lip 2007, 14:39

Widzę, że po prostu robisz się niegrzeczny, przekręcasz fakty i starasz się za wszelką cenę mnie obrazić.
W przyszłości postaraj się dawać porady ze swoich doświadczeń, a widać, że są one marne (nabijasz licznik?, nie tędy droga).
Tak więc ucinam tę bezprzedmiotową "dyskusję", zdanie o Tobie sobie wyrobiłem i nie odpowiem już ani jednym słowem w tym temacie.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”