Gines dla Discus DT

czyli wszystko inne.....

Moderatorzy: przynenta, krisaczek

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 18 lip 2007, 18:09

Ambra napisał

Mało, jeśli prawdziwą jest cała opisana sytuacja, to raczej Lelon jest winny - pomówienia :twisted: To już jednak całkiem inna historia ..........
[/quote]

No i chyba to nie Lelon jest winny na razie, tym bardziej że złożył zawiadomienie o przestępstwie i został przesłuchany jako świadek z pouczeniem o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

Chyba mleko się rozlało i to mocno

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 18 lip 2007, 18:11

Uwierz mi że w takim wypadku na miejscu każdego handlowca zachowałbym się tak samo. Prawnie wina oczywiście była by po mojej stronie,ale jakieś zasady obowiązują.
Nie wierzę że przez rok Darek nie miał żadnych ładnych ryb.
Wydajesz się jak dla mnie mało konkretny ot co.

Lelon
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Lelon » 18 lip 2007, 18:16

Zamawiałem ryby z Malezji a nie z Czech.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 18 lip 2007, 18:16

No i chyba zaczyna się stara gadka w tym temacie- winny ale kupujący.

No w końcu jeżeli zawiera się umowę to chyba się do czegoś zobowiązuje sprzedający, jeżeli wysyła zdjęcie jako ofertę to chyba wie co robi po to jest coś takiego jak prawo cywilne - zobowiązania i stara zasada " pacta sun servanta"- umów się dotrzymuje. No chyba że to hodowców palet (z ....) nie dotyczy ale by było to nowe prawo.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2007, 19:39 przez criment76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 18 lip 2007, 18:44

criment76 pisze:... uważam że sprawa jest poważna i powinna zostać załatwiona na forum a nie na żadnym privie. Takie jest moje zdanie, ale PKMD zrobi jak będzie uważało.
Pozdrawiam
Mam inne zdanie, uważam że NASZE forum nie jest przeznaczone do takich spraw.
'Opluwania' i żalenia się 2 stron na siebie wzajemnie, bez względu kto ma rację, kto jest winny, nie będą służyły dobrze forum.

Jak dotąd taki dział tu nie powstał, no i pewnie dobrze, bo powstała by raczej lista gdzie nie kupować, niż gdzie warto kupować.
Do tego jak zweryfikować na forum i kto nmiałby to robić, co jest prawdą, a co szkalowaniem i złośliwym zarzutem wyssanym z palca, albo celowym działaniem konkurencji? Kolejna rada do tego ma powstać?
A co będzie jak zachwalany hodowca, sprzedawca czy pośrednik przez wielu, po 2 latach super działania i samych superlatyw na forum przywlecze do baniaków chorobę i będzie sprzedawał chore ryby przez jakiś czas? A co z odwrotną sytuacją? Kto to będzie tutaj weryfikował i sprawdzał? Pomijam już sytuacje, jak po zakupie ładnych palet, ktoś ryby wpuści do fatalnego baniaka i fatalnej wody, z innymi rybami nosicielami 'różności' a na forum napisze po 2 tygodniach i 'zajeżdżeniu' ryb: zobaczcie fotkę co kupiłem od X? Chore ryby sprzedaje X!
Nie kupujcie od niego!

To nie PKMD zadecyduje co z tym wątkiem na forum zrobić, a raczej Rada Forum jest od tego, jakie treści są tutaj zamieszczane, nie mieszajmy klubu z forum, prywatnych spraw z klubowymi.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2007, 18:54 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 18 lip 2007, 18:53

Moje zdanie do tego co napisał TOM

Jeden z waszych członków jest osobą podejrzaną o oszustwo. ( bo nie wiemy czy zostały postawione zarzuty.)To nie jest jakieś tam pomówienie przez nie wiadomo kogo bo Policja prowadzi dochodzenie więc nie widzę tutaj opluwania. Prowadzi hodowlę i sprzedaje ryby jednocześnie jest członkiem PKMD i firmuje tym swoją hodowlę nie da rady powiedzieć że tak nie jest.
Co zlikwidujecie wątek żeby nikt nie daj boże nie przeczytał że członek PKMD wyciął taki numer -to najłatwiej.
Tylko czy oto chodzi.

Oczywiście forum jest wasze i wasze są zasady.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 18 lip 2007, 18:56

criment76 pisze:... uważam że sprawa jest poważna i powinna zostać załatwiona na forum a nie na żadnym privie. Takie jest moje zdanie, ale PKMD zrobi jak będzie uważało.
Pozdrawiam
_TOM_ pisze: Mam inne zdanie, uważam że NASZE forum nie jest przeznaczone do takich spraw.
'Opluwania' i żalenia się 2 stron na siebie wzajemnie, bez względu kto ma rację, kto jest winny, nie będą służyły dobrze forum.

Po części obie strony mają rację. Trzeba jednak określić to dokładnie w regulaminie.
Temat teoretycznie został założony we właściwym miejscu "Tylko ryby głosu nie mają " gdzie nie ma jasno napisane co można a co nie.
Jest coś takiego:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=404

odnośnie wytycznych do tego działu. Jako że zarzut dotyczył członka PKMD temat nie został usunięty aby potem nikt nie mówił że staramy się kogoś wybielić.
Gdyby owe kłopoty dotyczyły kogoś z poza klubu taki temat usunął bym natychmiast bez wahania.

Tak czy inaczej uważam iż należy się zastanowić nad faktem owym i odpowiednie zmiany lub punkty w regulaminie ewentualnie dodać.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 lip 2007, 19:21

criment76 pisze:.... No chyba że to hodowców palet (z ....) nie dotyczy ale by było to nowe prawo.
Proszę nie mieszaj jednego pośrednika, importera z wszystkimi hodowcami, to nie na miejscu szkalowanie. Chyba nie wiesz co to hodowca, a pośrednik czy importer. Nie zauważyłem w całym wątku by była mowa o jakiś rybach z własnej hodowli i hodowcy.
criment76 pisze: Jeden z waszych członków jest osobą podejrzaną o oszustwo. ( bo nie wiemy czy zostały postawione zarzuty.)To nie jest jakieś tam pomówienie przez nie wiadomo kogo bo Policja prowadzi dochodzenie więc nie widzę tutaj opluwania. Prowadzi hodowlę i sprzedaje ryby jednocześnie jest członkiem PKMD i firmuje tym swoją hodowlę nie da rady powiedzieć że tak nie jest.
Co zlikwidujecie wątek żeby nikt nie daj boże nie przeczytał że członek PKMD wyciął taki numer -to najłatwiej.
Tylko czy oto chodzi.
Oczywiście forum jest wasze i wasze są zasady.
Pozdrawiam
A co zrobisz gdy policja umorzy dochodzenie z braku winy lub dowodów?
Pohamuj się, znasz już wyrok?
Ja nie daję wiary jakoś, że Ty jesteś prawnikiem po tym co wypisujesz, to zdecydowanie nie prawnicze postpowanie i z palestry byś mogl wyleciec.
Jesteś zranionym klientem Darka lub kogoś innego raczej, niż prawnikiem i obrońcą Sylwka, tak sobie myślę.
Dowodziłoby to, że takie wątki nie mają nic wspólnego z bezstronnym osądem, tylko są subiektywnymi praniami brudów.
Jeszcze raz podkreślę, członkiem PKMD zajmuje się klub, owszem, ale tym co jest na forum zajmuje się Rada Forum.
Gdzie ty tę hodowlę widziałeś, ile par, ile narybku miesięcznie? I to firmowanie PKMD tam gdzie dokładnie jest? Jakieś szczegóły tego zarzutu może podasz, bo nie są mi znane takie fakty jak przedstawiłeś?
Nie odważyłbym się powiedzieć kto ma rację i kto jest winny, nie wykluczam, że zawiniła tylko jedna ze stron, albo obie na raz nie były bez winy, nikogo też bronić nie chcę, ale nie podoba mi się ten cały wątek i taki sposób rozwiązania tego problemu.
Są odpowiednie organy w kraju i tu na forum gdzie można to było załatwić.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 18 lip 2007, 19:35

Nie będę się sprzeczał, powiem tak jeżeli podejrzanym jest osoba organu czy to sędzia, adwokat, policjant itd. to w przypadku przedstawienia zarzutu osoba taka zostaje zawieszona aż do zakończenia postępowania karnego. Jeżeli jest niewinna może dochodzić o odszkodowanie w procesie cywilnym.
Przecież Darek tez będzie mógł w przypadku uniewinnienia dochodzić zadość uczynienia od Lelona.
Ja nie jestem niczyim obrońcą czy prokuratorem chcący wykazać winę Darka w żadnym poście nie napisałem, że on jest winny. Czytaj uważnie moje posty a nie wyrywkowo!

TOM napisał
Proszę nie mieszaj jednego pośrednika, importera z wszystkimi hodowcami, to nie na miejscu szkalowanie. Chyba nie wiesz co to hodowca, a pośrednik czy importer. Nie zauważyłem w całym wątku by była mowa o jakiś rybach z własnej hodowli i hodowcy.
Polecam ten link w tej sprawie

http://www.discusdt.republika.pl/

kiedyś to kwestię określenia hodowca poruszałem.

Pozdrawiam

I jeszcze stara złota myśl.

"prawda jest ja d...pa każdy ma swoją"

Pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 18 lip 2007, 19:44

vega1 pisze:Zanim zacznie się niepotrzebna dyskusja przypominam że Lelon zadał oskarżenie a Darek na nie odpowiedział. Proszę zostawić swoje sympatie i nie sympatie (Adamie) na boku i nie prowokować kolejnych dyskusji...
Sławeczku to chodziło u użyte słowa prze DARKA w pierwszym poście, gdzie padły słowa, które nie mieszczą się w granicach kultury wypowiedzi (chyba, ze tak przewiduje REGULAMIN). Napisałem tez, że jak coś było nie tak to nie za wszelką cenę kasa i kasa a zwrot pieniędzy a nie jak czytam teraz 14 miesięcy - a gdzie narosłe procenty :?: bo takie się nalicza jak się forsę ma z lombardu czy banku :?:
Iwek_22 pisze:Tak sobie myślę, czy wogóle takie sprawy powinny być tu poruszane?!
Przecież inne jest przesłanie tego Forum,...
Jestem tez za takim stwierdzeniem bo uważam, że każdy powinien się zaopatrywać w ryby wyglądające ja szczury, z brakami, nie ten kolor co zamawiany. Jeśli mu dostarczą takie to niech cicho siedzi by inni nie brali z niego przykładu w tej materii. Kupujący niech nie stroi fochów z jakością a bierze co jest i niech będzie wdzieczny co do tego, że ktos mu ryby sprowadził. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: wiecej nie moge wstawiac.

Na marginesie to jakie ktoś kiedyś ryby wciskał było juz tematem niejednego postu na poległym FORUM na polu walki. Tam to nawet zdjecia OKAZÓW załączano dla pokazania jakości ryb. To była lekcja przetrwania :!:

No ale jak chcecie by WAS dalej w trąbę robiono to juz WASZA sprawa.

Darkowi już dawałem radę co powinien zrobić na początku :!:
Teraz dam Sylwkowi :!:

miej nadzieję, że dzięki tym 14 miesiącom Twoja d... bardziej okrzepła w dziedzinie dyskowców i nie dasz się wpuścić w maliny na drugie 14 miesięcy. Bo wtedy nie widomo kto ile będzie żył. Po jakiego grzyba pisałeś post niech inni się na własnej d... przekonają co jak i kiedy. Na dyskowca trzeba sobie zapracować. 14 miesięcy to nie 28 miesięcy więc się ciesz z tego FAKTU :wink:

Adam

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 18 lip 2007, 20:12

adamn pisze:
Iwek_22 pisze:"]Tak sobie myślę, czy wogóle takie sprawy powinny być tu poruszane?!
Jestem tez za takim stwierdzeniem bo uważam, że każdy powinien się zaopatrywać w ryby wyglądające ja szczury, z brakami, nie ten kolor co zamawiany. Jeśli mu dostarczą takie to niech cicho siedzi by inni nie brali z niego przykładu w tej materii. Kupujący niech nie stroi fochów z jakością a bierze co jest i niech będzie wdzieczny co do tego, że ktos mu ryby sprowadził. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: wiecej nie moge wstawiac.

Adam
Adam jak zwykle przytacza zdanie wyrwane z kontekstu i czyni swoje wywody. Nie podejrzewam Cię o złośliwość :wink: , więc pozostaje mi tylko stwierdzić, że nic nie zrozumiałeś :!:

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 18 lip 2007, 20:32

Iwek_22 pisze:
adamn pisze:
Iwek_22 pisze:"]Tak sobie myślę, czy wogóle takie sprawy powinny być tu poruszane?!

Adam
Adam jak zwykle przytacza zdanie wyrwane z kontekstu i czyni swoje wywody. Nie podejrzewam Cię o złośliwość :wink: , więc pozostaje mi tylko stwierdzić, że nic nie zrozumiałeś :!:

Czy nie zauważyłeś, że w mym cytacie sa kropki :?: One oznaczają, że dalej jest wszystko z TWEGO postu :!:
Czy trzeba wszystko cytować by każdy zrozumiał co jest napisane :?:
Skoro tak to teraz masz bez kropek:

Iwek_22 pisze:Tak sobie myślę, czy wogóle takie sprawy powinny być tu poruszane?!
Przecież inne jest przesłanie tego Forum, a transakcje pomiędzy dwoma jego Uczestnikami (jeśli po 1 poście można kogoś tak nazwać) i są ich prywatną sprawą.
Poza tym całej prawdy nigdy nie poznamy i możemy tylko kogoś skrzywdzić wypowiedziami "a mi się wydaje". Uważam, że takie oskarżenia, powinny być z "urzędu",automatycznie kasowane, a w szczególności gdy wypisuje je anonim i po rzuceniu oskarżeń, nie pojawia się już więcej!

Tu dopisz Sobie wszystko o czy pisałem wcześniej po cytatem (NIC nie zmianiając :!:

Wtedy masz dwie wersje: takie SAME :wink:
Jedną wybierz :?:

Dalej twierdzisz to zdanie jest wyrwane z kontekstu :wink:
Niech tam: JA NIC NIE ROZUMIEM jak jeden drugiego robi w bambuko :cry:
Adam

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 18 lip 2007, 20:54

Jaką masz pewność, kto kogo robi w "BAMBUKO"? !!!
TYLKO O TO MI CHODZI !
Dla ścisłości i jasności nie znam żadnego z tych Panów ani osobiście, ani nie miałem z nimi żadnej styczności w necie. Nie ma po prostu dowodów na winę któregokolwiek i nie godzę się na oczernianie bez dowodów. Czy ktoś udowodnił, że Darek oszukał? Jeśli tak, to trzeba to opisać, ale puki co, nie widzę podstaw.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 lip 2007, 20:55

Sławeczku to chodziło u użyte słowa prze DARKA w pierwszym poście, gdzie padły słowa, które nie mieszczą się w granicach kultury wypowiedzi (chyba, ze tak przewiduje REGULAMIN).
Tak było, ale jest teraz inaczej. Darek swój post poprawił, zreflektował się.
Teraz jedyne niecenzuralne słowa pozostają w poście adamn z cytatem tego co było, ale już nie jest.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 18 lip 2007, 21:03

criment76 pisze:Witam.
Według mnie jeżeli zostało wszczęte postępowanie karne to policja musiała mieć uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa. W takim razie Darek pewnie otrzymał zarzut popełnienia przestępstwa i jest podejrzanym w sprawie.
Więc to chyba nie było tak że policja się śmiała ale sumiennie wykonała swoje obowiązki jak to napisał w swoim poście.

Oczywiście Ambra ma racje że dopóki nie zostanie skazany prawomocnym wyrokiem to należy uważać go za niewinnego tzw. domniemanie niewinności.

Nie jestem członkiem PKMD więc nie będę się wypowiadał co PKMD powinno zrobić w tej sprawie. Zobaczymy pożyjemy mam nadzieję ze nie ten wątek nie zostanie usunięty lub zblokowany.

Pozdrawiam
Mosci prokuratorze byłem przesłuchiwane w charkterze świadka ,nie podejrzanego,nie musiałem nawet przesyłac potwierdzenie przelewu .

Uprzejmy policjant z Łowicza zostawił nr telefonu ,zadzwoniłem z informacją o przelewie i na tym sprawa sie skonczyła ,dostane niedługo postanowienie o umorzeniu sprawy.

Drogi Adamie ,nie znasz moich mozliwości sprzedazowych więc nie wypowiadaj sie na temat ryb i dostaw ,od roku czasu z Azji było conajmniej 10 dostaw i 8 było z Malezji więc wybór dla Szanownego Sylwestra był niejednokrotnie .
Conajmniej kilkoro z was zamawiało lub kupowało u mnie ryby ,czasem na duże odległosci ,czasem wysyłki były z błedem ,niektórzy wiedza o co chodzi ,ale nikt nigdy nie czekał dłuzej niż 2 tygodnie na realizacje zamówienia,chyba ,ze to była Azja to czasem dłużej.

Watek stał sie popularny ,nie wiem czemu i co ma na celu,było dokładnie tak jak opisałem ,mało tego Szanowny Pan Sywester upatrzył sobie czesto godziny pózno wieczorne i czasem rozmowa z nim była udreką .

Pyta ktos o odsetki ,może ja zapytam o zwrot moich kosztów ,zamawianie ryb pod klienta ,jego widzimisie i spore koszta moich telefonów.

Problem ryb był tak błachy do rozwiązania ,ze az smieszny ,wystarczyłoby przyjechać po dostawie i wybrać ryby .gdybym wysłał ryby do Szanownego Sylwestra ,teraz nie czytalibyscie o tym temacie ,ale o szczurach jakich mu niby sprzedałem.

Kij zawsze ma dwa końce ,wiec zbieram zniwo moich niektórych posunięc ,ale pisze uczciwie gdyby sytuacja się miała powtórzyc ,olałbym temat duzo szybciej,i tak byłem cierpliwy.

Sprawa ucichnie po miesiącu a smród pozostaje na długo,ale co mnie nie zabije to mnie wzmocni.
Tak się czasem zastanawiam ,to kto u mnie kupuję te paletki :D

Pozdrawiam DAREK

Zablokowany

Wróć do „Tylko ryby głosu nie mają”