"Discus Mediterranea 2007 ”, 4th Italian Cont

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 04 sie 2007, 21:05

bqa pisze:Witam równie serdecznie ;)

Rozmowy są w mocno zaawansowanej fazie - o efektach dowiecie sie wkrótce, na razie nie czas jeszcze, aby przekazywać nie do końca potwierdzone ustalenia
Każdy zdąży przygotować swoje ryby...nawet te zagraniczne ;)
Maciek wszystko rezumiem tylko po co to zdanie powyżej.

Skoro Ci nic do tego to prosze uważaj co piszesz bo rózni ludzie, różnie to odbierają.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 04 sie 2007, 21:13

Może i masz trochę racji : "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" - ale z drugiej strony: nie musisz wszystkiego brać osobiście ;) - tym bardziej, ze osobiście do Ciebie nie było...

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 04 sie 2007, 23:18

haki napisał
Chciałbym zapytać jakie są ustalenia co do wystawy? Ponoć klub rozmawia z Włochami. Chodzi o to czy nasze zgłoszenia zostały przyjęte. Nie może być tak że dowiemy się tydzień przed o wszystkich ustaleniach. Ryby trzeba przygotować, odpowiednio karmić i nie wycierać, przyzwyczaić do odpowiednich parametrów, a czas ucieka. Jak wyciągniemy ryby ze zbiorników i od tak pojedziemy w taką podróż to albo nie wstaną albo będą wyglądać jak te co na I MISTRZOSTWACH przyjechały do nas z zagranicy zachodniej. Trzeba sie liczyć z tym że te ryby raczej nie wrócą i najlepiej by było jak po wystawie znalazły by nabywcę a jak ich kondycja będzie marna to wiadomo jak będzie.
dokładnie,wielu z nas ma ryby wystawowe na parach i MUSI wiedzieć o wiele wcześniej czy szykować je na konkurs !!!-dlaczego-nie będę pisał bo szkoda czasu....

haki napisał
Chcemy aby Włosi jasno i klarownie to powiedzieli, określili się już teraz. Trzeba przejechać pół EUROPY i jak się pokazać to na maksa a nie coś tam zaistnieć.
myślę że powinniśmy napisać do nich wprost że albo wystawiamy taką ilość albo wogóle,im też zależy na zagranicznych wystawcach to niech liczą się z tym że nikt nie będzie jechał przez całą europe z kilkoma rybami !!!

haki napisał
Można moim zdaniem podczas wystawy we Włoszech namówić Włochów do członkostwa w EFD pod naszym patronatem.

W Pradze nie zawieszać naszego członkostwa w EFD tylko zgłosić wniosek o zawieszenie Czechów !!!
A Włochom zaproponować członkostwo i wspólne organizowanie mistrzostw europy na przemian,oni,my.
Myśle że mamy na tyle silną pozycję w europie żebyśmy to my dyktowali warunki a nie pisali dlaczego tak a nie inaczej.......

pozdrawiam i czekam na odpowiedz....hej

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 05 sie 2007, 07:01

stachu pisze:
W Pradze nie zawieszać naszego członkostwa w EFD tylko zgłosić wniosek o zawieszenie Czechów !!!
A Włochom zaproponować członkostwo i wspólne organizowanie mistrzostw europy na przemian,oni,my.
Myśle że mamy na tyle silną pozycję w europie żebyśmy to my dyktowali warunki a nie pisali dlaczego tak a nie inaczej.......

pozdrawiam i czekam na odpowiedz....hej

Dobry pomysł, trzeba sie nad nim zastanowić. Ale chyba już jest późno.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 05 sie 2007, 08:07

Haki pisze:Witam serdecznie :wink:

........ Wspólnie z MIKO, KRISIACZKIEM i STACHEM zastanawiamy się czy jak nie dostaniemy tyle zbiorników ile chcemy czy jest sens jechać tylko z dwoma rybami każdy. ..............
............ Można moim zdaniem podczas wystawy we Włoszech namówić Włochów do członkostwa w EFD pod naszym patronatem.

Drugą sprawą jest w jakim stopniu możemy liczyć na pomoc klubu. Niezaprzeczalne jest że chcemy tam jechać w jego barwach i godnie go reprezentować, .............. Chcemy żeby te sprawy zostały czysto i jasno wyjaśnione w 32 tygodniu. ........... Radek
Wyjaśniam w oparciu o post Radka:

1. Włosi dysponuja 101 zbiornikami, przy czym udział biorą (dane w oparciu o poprzednie imprezy) akwaryści z: Włoch, Singapuru, Niemiec, Bułgarii, Francji i Hiszpanii. Teraz dołączają Polacy. Łatwo policzyć, że 7 narodowości, to statystycznie 14,43 zbiornika na kraj. Sądzę, że Włosi zabezbieczą dla siebie przynajmniej 30% zbiorników. Takie prawo gospodarza i trudno się temu dziwić. W Polsce też tak zrobiliśmy, tylko % był jeszcze większy. Na przyjezdnych czeka więc statystycznie 11,83 zbiornika.
Tyle fakty !!!!!!!!!

2. Decyzja o uczestnictwie Polski w Śródziemnomorskich Mistrzostwach zapadła tydzień temu. Natychmiast też zaczęły się rozmowy. Jeśli ktokolwiek myśli, że negocjajcje co do ilości ryb i sprawy organizacyjne omówi się w tak krótkim czasie, to nie ma o takich sprawach pojęcia lub rozsadza go megalomania. To że we Włoszech pojawią się Polacy nikogo w Europie nie powali na kolana.
Nie zaszkodzi nieco pokory i wyważenia w rozmowach, bo PKMD to nie Kaczyński w Brukseli :P

3. W sumie Włosi chcą nam wstępnie przyznać 13 zbiorników, My walczymy o 18. Chcemy więc więcej jak pozwala na to statystyka, ale myślę, że tyle otrzymamy.

4. W Klubie wszyscy traktowani są równo. To chyba oczywiste. Biorąc pod uwagę ilość zgłoszeń, jeden akwarysta lub jedno małżeństwo klubowe nie może zgłosić na konkurs więcej jak 2 ryby, pod warunkiem, że otrzymamy negocjowane 18 akwariów.
Takie są realia !!!!!!!
Jeśli komuś taki układ nie odpowiada, może jedynie wycofać natychmiast swoją kandydaturę i nie blokować miejsca innym, bo chętnych jest więcej jak nasze możliwości, a liczy się kolejność zgłoszenia.
Nadmieniam, że niektórzy członkowie, zamiast na Forum wysłali do mnie bezpośrednio zgłoszenia. Jedne i drugie w kolejności nadchodzenia zostały zarejestrowane.

5. Coraz bardziej jest prawdopodobne, że ryby pojadą samochodem. Czas przejazdu to około 23 godziny.
Dokonana sumulacja wskazuje, że transport lotniczy nie będzie wiele szybszy, bo przy dodatkowych niezbędnych operacjach, zamknie się w około 20 - 21 godzinach. Tu nie rozwodzę się dalej nad tym tematem i jeśli ktoś uważa inaczej, proszę by przedstawił rozwiązanie trasowe krótsze od podanego z uwzględnieniem przesiadek i zmian środków transportu od miejsca załadunku w Polsce do czasu dotarcia do Lecce, krótszy niż 21 godzin.

6. Skład ekipy wyjazdowej musi być ograniczony do maksymalnie 8 osób, chyba że wynajmiemy autobus i pojedzie przynajmniej 15 - 16 osób. Włoska impreza to nie wycieczka ale ciężka praca. W Lecce finalizujemy podpisanie umowy o współpracy PKMD z Klubem Włoskim i Klubem Singapurskim. Będą też prowadzone inne rozmowy pod kątem udziału ekip zagranicznych w przyszłorocznych Mistrzostwach w Polsce.
W naszej grupie wyjazdowej muszą się więc pojawić przynajmniej 2 osoby mówiące biegle po angielsku, jedna po niemiecku, przedstawiciele Zarządu, upoważnieni do podejmowania decyzji w imieniu PKMD oraz przynajmniej dwóch sędziów z uprawnieniami PKMD.

7. Ryby pojadą pod nadzorem grupy polskiej, co omówiłem w pkt. 6.

8. Każdy uczestnik konkursu ponosi opłatę za wystawioną rybę i będzie musiał partycypować w kosztach jej wysłania. Ile - zostanie ustalone po dokonaniu symulacji wyjazdowej.
PKMD jedynie w niewielkim stopniu może dofinansować wyjazd i dotyczy to jedynie zakresu promocji PKMD.
Wyjeżdżająca grupa swój przejazd i pobyt finansuje z własnej kieszeni. Jest to koszt w granicach 1900 - 2200 zł od łebka.

9. Co do EDF, zawieszenie członkowstwa PKMD na obecnym etapie jest niezbędne. Tematu nie rozwijam, bo w tym wypadku za politykę międzynarodopwą odpowiada Zarząd a ponadto decyzją ta została przegłosowana w trakcie zjazdów członków.

Tyle wyjaśnień z mojej strony i mogę obiecać, że każde dokonane uzgodnienie ze stroną Włoską natychmiast w tym temacie opublikuję.

Co mogę radzić - starajmy się obsadzić rybami jak najwięcej klas. Jasne jest też, że każdy uczestnik nie wystawi więcej jak 2 ryby, więc tyle ich musi przygotowywać.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 05 sie 2007, 14:36

Ambra napisał :
Proszę wpisywać informacje, kto chce wysłać ryby, gdyż pojadą na konkurs zbiorczo.
Nadmieniam, że niektórzy członkowie, zamiast na Forum wysłali do mnie bezpośrednio zgłoszenia. Jedne i drugie w kolejności nadchodzenia zostały zarejestrowane.
czegoś tutaj nie rozumiem......

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 06 sie 2007, 06:13

stachu pisze:

czegoś tutaj nie rozumiem......
Jak nie rozumiesz, to napisz wprost, bo tak to i ja nie rozumiem, czego Ty nie rozumiesz. :D
Starałem się jasno przedstawić sytuację jak istnieje na chwilę obecną.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 06 sie 2007, 07:45

Jak nie rozumiesz, to napisz wprost, bo tak to i ja nie rozumiem, czego Ty nie rozumiesz.
Proszę o podanie aktualnej listy osób które zgłosiły ryby do udziału w wystawie z uwzględnieniem ilości zgłoszonych sztuk.

Jaki jest prognozowany całkowity koszt dla osoby która wystawia ryby,lecz nie jedzie osobiscie na konkurs,(wadium pomijam) ?
PKMD jedynie w niewielkim stopniu może dofinansować wyjazd i dotyczy to jedynie zakresu promocji PKMD.
Proszę o rozszerzenie tej myśli.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 06 sie 2007, 09:24

Stachu napisał:
Proszę o podanie aktualnej listy osób które zgłosiły ryby do udziału w wystawie z uwzględnieniem ilości zgłoszonych sztuk.

A zasadzie bijemy teraz pianę, bo w poprzednim liście wszystko wyjaśniłem, co jest na tym etapie wiadome. Wiesz, że możesz wystawić max. 2 ryby jak i inni. Wszystkich obowiązują jednakowe zasady, więc lista nie prowadzi do niczego. Tracę jedynie czas na tworzenie nic nie wnoszących postów. Nie mniej proszę:

Po 2 ryby

- Gajowi;
- Stachu;
- Miko;
- Haki;
- Krisaczek;
- Diamont;
- Robert;

Po 1 rybie
- Mirek,
- Marek;
- Bqa;
- Ambra

Razem: 18 sztuk.

Jaki jest prognozowany całkowity koszt dla osoby która wystawia ryby,lecz nie jedzie osobiscie na konkurs,(wadium pomijam) ?

Nie wiem, bo jak pisałem, nie znamy środka transporu i jego kosztów.

Napisałem: PKMD jedynie w niewielkim stopniu może dofinansować wyjazd i dotyczy to jedynie zakresu promocji PKMD.

Proszę o rozszerzenie tej myśli.

Znasz zasady panujące w Klubie. Każdy płaci zawsze za siebie i nigdy nie ma dotacji. W szczególnych przypadkach są jedynie zniżki dla członków Klubu. Zasada jest niezmienna, więc co tu tłumaczyć? Jeśli pojadę do Włoch (pytanie czy będzie mnie stać na 7/8 dniową "wycieczkę"), to obowiązuje mnie pełna odpłatność.

Jaka będzie opłata transportowa za 1 rybę zadecyduje Zarząd i jak mnie powiadomi, to napiszę. Narazie połowa Zarządu jest na urlopach.

Na dzień dzisiejszy wiem jedynie tyle, że z kasy PKMD zostaną wyasygnowane pieniądze na drobne pamiątki od naszego Klubu, które przekazane będą na ręce Prezesa Klubu Włoskiego i Prezydenta Klubu Singapurskiego oraz rozpowszechniane będą we Włoszech nasze 3 - języczne folderki o imprezie Kraków 2008.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 07 sie 2007, 06:28

Otrzymaliśmy z Włoch potwierdzenie przyjęcia na mistrzostwa 18 ryb z Polski. Włosi proszą jednak, by jak najszybciej (do 12.08.) podać grupy barwne (klasy) w jakich zostaną wystawione ryby.

W tej sytuacji, do dnia 11 sierpnia, każdy z zamieszczonej listy wstępnej winien na adres ambra1@interia.pl przesłać oficjalne zgłoszenie ryb w ilościach przyznanego mu limitu:

Po 2 ryby

- Gajowi;
- Stachu;
- Miko;
- Haki;
- Krisaczek;
- Diamont;
- Robert;

Po 1 rybie

- Mirek,
- Marek;
- Bqa;
- Ambra

Razem: 18 sztuk.

Nie zgłoszenie ryb w wyznaczonym terminie i nie określenie grup barwnych traktowane będzie automatycznie jako rezygnacja z udziału w Mistrzostwach Śródziemnomorskich i powoduje, że przyznany limit ryb przechodzi na następnego w kolejności z listy rezerwowych.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 09 sie 2007, 12:02

Czy istnieje stronka lub link do ubiegłorocznych mistrzostw włoch ? tak jak np.możliwość zobaczenia każdej ryby po wystawie w Duisburgu ?

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 09 sie 2007, 13:38

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 09 sie 2007, 18:07

O kurna piękne ryby i silna konkurencja :? a w tym roku pewnie będą jeszcze lepsi.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 09 sie 2007, 21:44

Trochę się Wam dziwię, albo macie co pokazać albo nie, i temat się kończy a nie dyskutujecie o gruszkach na wierzbie, że pary, że sraty-pierdaty. Zaczyna to zakrawać na walkę wewnętrzną hodowców-importerów-sprzedawców a nie pokazanie się PKMD na forum międzynarodowym. Z ustaleniami się nie dyskutuje i tyle, albo je przyjmujemy albo nie. Zastanawiacie się czy miesiąc Wam wystarczy na przygotowanie ryby do wystawy??!! Oznacza to że ich po prostu nie macie, szkoda dyskutować, może inni mają więc nie blokujcie miejsca. Osobiście też mam takie ryby ale na razie mnie nie stać na takie wydatki, ale są i tacy, którzy by i sobie mogli pozwolić na taką wystawę.
Popieram fakt nie sponsorowania takich wyjazdów przez klub, a końcu składki płacą i inni, których być może nigdy nie będzie stać na dofinansowanie sobie samemu pobytu, a jest nas ciągle za mało, by szastać pieniędzmi na lewo i prawo.
Jeśli kogoś uraziłem to proszę o wyrozumiałość ale męczą mnie takie bezowocne rozmowy, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 10 sie 2007, 07:03

A mnie męczy czytanie takich wypowiedzi jak Twoja. Skoro twierdzisz że wystarczy wyciagnąć rybe z akwa i jechać na wystawę to nic nie wiesz o wystawianiu ryb a przecież mamy sie zaprezentować godnie w barwach klubu. A nie jak na innych wystawach że ryby nie powstawały. To jest sito a nie prezentacja klubu. Co do tego czy mamy ryby czy nie to gwarantuje Ci że takie ryby jak u kilku z nas pływaja to tylko na fotkach widziałeś.Co do walki jak Ty to napisałeś hodowco-importo-sprzedawców to sie mylisz bo właśnie zaczynamy coraz cześciej mówić jednym głosem. Co do ustaleń było napisane po 4 ryby wiec tak zgłaszaliśmy a nie moja winna że inni tyle nie maja ale spoko jak 2 to 2. Niech inni jadą zobaczymy co pokażą. Co do dofinansowania moim zdaniem to powinno być może właśnie mógł byś coś wystawić lub inna osoba która ma piękną rybę. A co bedzie jak podczas transportu padną ryby. Nie mam nic osobiscie do Ciebie ale jak nie znasz tematu i nie chcesz sie wystawiać to nie zabieraj głosu, a dyskutujemy bo to jest forum dyskusyjne.

Pozdrawiam
Radek

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”