To niezupełnie tak - z tym znacznym zmniejszaniem. Dawki zestawu Pro policzone są dla akwariów bardzo bogatych w roślinność i zużywających znaczne ilości mikro i makroelementów. W czasach, gdy miałem akwarium wyładowane po brzegi roślinami - ale jednak z paletkami, lałem odpowiednio połowę zalecanej dawki Hydro i Mikro, Ferro 1/2 do 3/4, Makro całą dawkę, ale roślin były naprawdę kolosalne ilości a obsada rybna mała. Próby zmniejszenia makro dawały zły efekt (glony) prawdopodobnie przez zbyt małą suplementację potasu i/lub fosforu.Iwek_22 pisze: Jak już ta sprawa jest tu poruszana, to proszę o poradę w zakresie dawek stosowania tego preparatu.
Pytam dlatego, że inne preparaty/nawozy Planta Gainer stosujemy w znacznie zmniejszonej dawce niż podaje producent, a jak to jest w przypadku Planta Gainer PRO Hydro Mineral? Dopiero go zamówiłem i nie chcę popełnić błędu
Przy wspomnianych dawkach Hydro uzyskiwałem twardość węglanową w zakresie 3-4 stopni niemieckich.
Jeżeli masz akwa bez roślin albo z niewielką ilością tych łatwych - proponowałbym w ogóle darować sobie uzdatnianie Hydro Mineral - tylko dopaćkać niewielkie ilości kranówki, a twardość węglanową zbić do zera. Miałem okazję obserwować palety w akwarium roślinnym i w 'occie', w każdej wersji przez długie miesiące, i szczerze namawiam do "octu"..
Rafał