Powstaje 1000L.

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 11 wrz 2007, 12:13

Ok - żeby nikt mi nie zarzucił, że to mój sposób to napiszę, że podobno coś takiego działa ;) :

Musisz w chwilach radości żony czasami nagle posmutnieć lub zamyślić się i jak Cię zapyta o co chodzi to powiedzieć, że marzysz o większym akwa, o tym, że tego rodzaju marzenia innym się spełniają, a Tobie nie. Często o tym mówić, dręczyć, męczyć, pytać czy mogłoby być tak czy siak i wtedy się uda. O dobru rybek, ich potrzebach życiowych itp. też warto wspomnieć. Najlepiej ukazując to na przykładach typu: "a jakbyś Ty się czuła mieszkając w pokoju 2 metry kwadratowe" ? Jest jeszcze szansa, że ewentualnie jeszcze żony się pozbędziesz (odejdzie od Ciebie), ale to oznaczałoby, że była słaba duchem.
Pamiętasz tę ankietę ?:
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=8081.0
Definitywnie pisałem, że nie ma możliwości abym miał akwa 450 l + 112 l i nigdy nie będzie. Teraz jest tak, że oba stoją i nawet żona kilka dni temu przyszła do mnie (sama z siebie) i zapytała czy oba akwa mogłyby zostać i czy zarobimy na utrzymanie obu (rachunki za prąd). Odrzekłem ze spokojem, że zobaczymy ... :D

P.S.
Jejku jak wy sobie radzicie w życiu skoro takie macie problemy ? ;) ;)

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 12 wrz 2007, 07:40

birdas pisze:...a jakbyś Ty się czuła mieszkając w pokoju 2 metry kwadratowe...
Aby uniknąć niepotrzebnych rozczarowań proszę się przygotować na najbardziej prawdopodobną odpowiedź: "Szczęśliwa, bylebyś był przy mnie i nie było tych cholernych rybek" :)

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 27 wrz 2007, 11:11

no i ? jak prace?

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 28 wrz 2007, 00:47

Młody1919 pisze:no i ? jak prace?
Jeśli to do mnie, to postępują.
Może i mozolnie, ale tu pośpiech nie jest miłym doradcą.
Rama wyspawana, pomalowana, umieszczona na miejscu, przekryta blatem. Przyłącza wody i odpływ gotowe. Oświetlenie (4 x 150W HQI) już jest, pompa OR 3500 tez kupiona, inst. el. rozpracowana.
Czekam na zbiornik 240x70x66h + sump (może potrwać ze trzy tygodnie - problem z wiertłem 43mm, ale już zamówiłem i wspomogę wykonawcę własnym sprzętem). Wszystko na dobrej drodze. Jutro wstawię fotki przygotowanego postumentu pod to akwa. (chyba, że pojadę do Pragi - ale to tylko na jeden dzień).

Jade w sobotę rano (29.09.2007), a mam wolne trzy miejsca - zapraszam na wycieczkę! Info - tel. 0 601 790 725.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 04 paź 2007, 09:07

Na chwilę obecną wygląda to tak:
Załączniki
stelaż.jpg
widok od "zaplecza"
stelaż.jpg (41.09 KiB) Przejrzano 7270 razy
widok.jpg
widok od frontu
widok.jpg (18.88 KiB) Przejrzano 7272 razy

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 04 paź 2007, 10:12

Teraz dopiero wygląda, że będzie to naprawdę wielkie akwarium. Nie wiem, jeszcze tak daleko do końca przedsięwzięcia a ja już się zastanawiam, jaką zastosujesz filtrację, jaki wystrój itd.
Pytanie: Obramowanie będziesz robił z drewna czy zostawisz tak jak jest?

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 04 paź 2007, 12:49

Filtracja sump (pisałem powyżej), wystrój - wszystko szykowałem pod roślinne i niektóre rzeczy już są, ale coraz częściej chodzi mi po głowie piach i korzenie.
Obramowanie (jesli w ogóle będzie?), to raczej aluminium - musi pasować do wystroju pomieszczenia

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 04 paź 2007, 14:18

Proponuję jeden drobiazg, który może estetykę zdecydowanie podnieść i mieć zastosowanie izolacyjne. Mianowicie proponuję dookoła otworu w ścianie ale tak, żeby przylegała pomiędzy ścianą a zbiornikiem umieścić paski gąbki. Nic nie będzie wpadać, nie będzie słychać maszynerii w pokoju widokowym i pomieszczenie ze zbiornikiem będzie cieplejsze. Wiem z doświadczenia ze zbiornikiem 2000 l :-)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 04 paź 2007, 16:47

Irku podoba i się to co pokazujesz na zdjęciach. Mordujesz się z planami urządzenia akwa już kawał czasu, ale powoli realizujesz zamierzone cele. Na pewno zaprocentuje to w przyszłości. To co robisz jest przemyślane. Od strony "obserwacyjnej" nie będzie żadnej aparatury, kabli itp. osprzętu, wszystko będzie w tym małym pomieszczeniu. Już się nie mogę doczekać kiedy zaprosisz kolegę na demonstrację zbiornika. :D

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 07 paź 2007, 22:27

Marcinie..... kolegów.......... z dużą ilością browarów w torbie......... weekendowe patrzenie i picie........ pozdrawiam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 10 paź 2007, 16:50

kiedyś towarzysz Miller powiedział nie ważne jak kto zaczyna ale jak kto kończy . Pewnie im więcej wysiłku na początku tym większa radość na końcu . Jestem pełen podziwu że w tym działaniu nie ma tego co nazywamy polską prowizorką . Będzie pięknie jak dalej będziesz rozwagę stawiał wyżej niż to że chcesz mieć to za kilka minut . Już się zapowiada świetnie - czekam na końcowy efekt i mam nadzieję że nie przyspieszysz w końcówce a zrobisz to najlepiej jak umiesz .

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 paź 2007, 17:02

A ja mam jeszcze jedno pytanie, co do oświetlenia tym razem. Nie chodzi mi o jego rodzaj i moc, ale o pokrywę czy inne "coś”, w czym zainstalowane będą jakieś świecące magiczne wynalazki. Z tym wielkim zbiornikiem, z którym ja mam do czynienia, a mam zawsze wtedy, kiedy szwagier ma zamiar zrobić coś u siebie i zaprasza mnie na "piwo" (czytaj dźwiganie koromysła zwanego pokrywą) wiem, co bym zrobił na pewno gdybym miał miejsce na taki baniak. Ja na pewno oświetlenie zrobiłbym podwieszane pod sufitem z możliwością podnoszenia i opuszczania na jakiś linkach. Ktoś może powiedzieć, że kasy mam za dużo. Właśnie dokładnie odwrotnie. Dlatego, że nie mam jej za dużo zrobił właśnie tak, żeby później z wściekłością nie wywalać tego zrobiłem na szybko i robić jeszcze raz porządnie.

Jak Ty u siebie przewidziałeś ten problem i jak sobie poradzisz jak do już działającego zbiornika będziesz chciał np. dołożyć spory korzeń lub dokładnie odwrotnie, jeżeli będziesz miał go już dosyć i upiększysz nim oczko wodne w ogrodzie? :-)

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 10 paź 2007, 20:04

cocoloco pisze:kiedyś towarzysz Miller powiedział nie ważne jak kto zaczyna ale jak kto kończy . Pewnie im więcej wysiłku na początku tym większa radość na końcu . Jestem pełen podziwu że w tym działaniu nie ma tego co nazywamy polską prowizorką . Będzie pięknie jak dalej będziesz rozwagę stawiał wyżej niż to że chcesz mieć to za kilka minut . Już się zapowiada świetnie - czekam na końcowy efekt i mam nadzieję że nie przyspieszysz w końcówce a zrobisz to najlepiej jak umiesz .

Oj Prezes, Prezes, a Ty ciągle o jednym. ;)

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 13 paź 2007, 09:12

Może jakieś fotki z postępami pracy ??

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 16 paź 2007, 13:20

Hypno pisze:A ja mam jeszcze jedno pytanie, co do oświetlenia tym razem. Nie chodzi mi o jego rodzaj i moc, ale o pokrywę czy inne "coś”, w czym zainstalowane będą jakieś świecące magiczne wynalazki.

Jak Ty u siebie przewidziałeś ten problem i jak sobie poradzisz jak do już działającego zbiornika będziesz chciał np. dołożyć spory korzeń lub dokładnie odwrotnie, jeżeli będziesz miał go już dosyć i upiększysz nim oczko wodne w ogrodzie? :-)
Ponieważ wcześniej zapędy były na typowo roślinne, to zakupiłem już komplet oświetlenia HQI (4 x 150W w osobnych oprawach), i wykonałem cztery uchwyty na te lampy. Będą świecić w odległości 25 do 30 cm nad górną krawędzią akwarium, więc dostęp do wnętrza akwarium powinien być dość wygodny, ale myślę też o lekkim stelażu z profili aluminiowych pod wszystkie cztery lampy HQI dającym się na czas prac porządkowych podnieść o kilkanaście centymetrów przy pomocy siłowników (takich jak w bagażnikach samochodowych).

Kolejne zdjęci pojawią się jak tylko będzie co pokazać, a to pewnie niebawem.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”