Czy ona jest chora?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Jaross
junior
junior
Kontaktowanie:

Czy ona jest chora?

Post autor: Jaross » 25 paź 2007, 17:03

Witam wszystkich i proszę o opinie na temat mojej paletki mam ją dopiero od kilku dni i wydaje mi się że coś jej dolega (Rybkę w takim stanie dostałem) nie mam pojęcia w jakich warunkach była trzymana ale z tego co wiem nie chciała jeść suchego pokarmu. U mnie rybka zachowuje się normalnie pływa sobie po całym akwarium a mam 200L. Dziwne u niej jest to że na całej powierzchni ma takie dziwne czarne kropki i jest wychudzona strasznie, jak się dobrze przyjże to widzę u niej nawet szkielet. Wielkość ok 8-9cm.
Do jedzenia dostaje D-50 PLUS Tropicala (wybarwiający pokarm w płatkach dla paletek) rybka wcina to bez problemów.
Załączniki
DSC00035.JPG
DSC00035.JPG (45.21 KiB) Przejrzano 7030 razy
DSC00036.JPG
DSC00036.JPG (41.7 KiB) Przejrzano 7030 razy

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 25 paź 2007, 18:10

No cóż masz szczurka. Takiego też można, a nawet trzeba pokochać. :)
Napisz jakie ma odchody. Jakie masz parametry wody? Pamiętaj, że paletki to ryby stadne.

Awatar użytkownika
gienierator
junior
junior
Imie i Nazwisko: Eugeniusz Araminowicz

Post autor: gienierator » 25 paź 2007, 19:01

Medalowa to ona nie będzie ale może dostarczyć sporo radochy w akwarium.
Mam takiego Brillant turkusa i wcale nie mam zamiaru się go pozbywać.

Awatar użytkownika
Jaross
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Jaross » 25 paź 2007, 19:31

Oddać to ja jej nie mam zamiaru tylko się martwiłem że moje maleństwo jest chore ale teraz już jestem spokojny, osoba od której dostałem twierdziła że rybka jest taka od początku ale wolałem sie upewnić. Dzięki za odpowiedz pozdrawiam.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 25 paź 2007, 20:07

Dla mnie to masakra. Zagłodzona i zdeformowana paletka. Król szczurów.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 25 paź 2007, 20:13

Dla mnie to masakra. Zagłodzona i zdeformowana paletka. Król szczurów
"Czekałem" na Twój komentarz Tom ,żeby dodać swój.Nie wierzę ,że w miare prawidłowo żerująca ryba tak może wyglądać .Dla mnie to conajmniej "masakra" Ręce opadają

niki 28

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 25 paź 2007, 20:15

Imo chora być musi, bo standard modelki wśród paletek raczej nie wygląda jak żyletka. I zdecydowanie nie wygląda na żerującą.

Rafał

Mirek27
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Mirosław Hajduk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Georgenberg

Post autor: Mirek27 » 25 paź 2007, 20:32

jeżeli ta ryba jest zdrowa to ja jestem święty turecki. żeby coś takiego wpuścić do akwarium to trzeba delikatnie mówiąc "nie być obeznanym w temacie", chyba że się jest życiowym optymistą z naturą hazardzisty. któtko mówiąc proponuję następujące rozwiązanie:
1. natychmiast pozbyć się tej ryby.
2. dać na mszę i zacząć się modlić aby to coś nie zdążyło w akwarium zarazić reszty obsady.

chyba że liczysz na cud. ale do tego potrzeba by dowodu że paletki zaczęły chorować na anoreksję.

pozdrawiam Mirek

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 25 paź 2007, 21:29

niki 28 pisze:
Nie wierzę ,że w miare prawidłowo żerująca ryba tak może wyglądać .Dla mnie to conajmniej "masakra" Ręce opadają
Żałuję że swojego szczura już oddałem bo fotkę bym zrobił. Kupowany był razem z 10 innymi rybami podobnej wielkości z tego samego źródła. Ryby były zdrowe, jadły i jakoś tam rosły. Oprócz tego jednego. Jadł tak jak inne ale w ciągu roku nie urósł ani o centymetr. No i chudy był jak szczapa. Na 99% jakiś defekt genetyczny.
J-23

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 26 paź 2007, 06:08

Na 99% jakiś defekt genetyczny
Możliwe .Z doświadczenia powiem tak .Normalna ,a czasami nawet powszechna jest sytuacja ,gdzie ryba żeruje ,a nie rośnie .Natomiast ,nigdy jeszcze nie spotkałem się z faktem że ryba żerując nie "przybiera na siebie ciała"Moim zdaniem ,jeżeli mamy do czynienia z"nożowatym" szczurkiem ,to powodem może być albo tasiemiec ,albo w mięśniach zagnieżdziły na "dobre"pasożyty które "okradają rybę ".Tak więc , przewód pokarmowy ryby jest w miarę "czysty",i ryba je, a wygląda tak jak widzimy

niki 28

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 26 paź 2007, 06:14

niki 28 pisze:
Moim zdaniem ,jeżeli mamy do czynienia z"nożowatym" szczurkiem ,to powodem może być albo tasiemiec ,albo w mięśniach zagnieżdziły na "dobre"pasożyty które "okradają rybę ".
Miałem rybkę co dużo i chętnie jadła, ale dalej była bardzo chuda. Zrobiłem kurację ciliolem i moneolem i wylazł z niej jakiś tasiemiec. Pewnie w tym przypadku byłoby podobnie. Później rybka wykorkowała ...

Awatar użytkownika
Jaross
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Jaross » 26 paź 2007, 06:48

Teraz to ja już nie wiem co mam zrobić rybek nie mam za dużo bo raptem dwie razem z tą niby "chorą" to co mam skazać ją na śmierć?, może idzie jej jakoś pomóc. Druga wygląda normalnie zamieszczę fotkę tej drugiej dla porównania . Proszę o rady.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (33.63 KiB) Przejrzano 6903 razy

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 26 paź 2007, 12:47

Szczerze, pomóc to według mnie możesz jej tylko w jeden sposób. U mnie też jedna nie rośnie tak jak inne ale wygląda całkiem normalnie :D. Ale to co zobaczyłem na zdjęciu to że się tak wyrażę M A S A K R A tak jak powiedział tomek :D. Przychylam się do jego wypowiedzi. Możesz spróbować czegoś na pasożyty ale według mnie to szkoda miejsca w akwa. Poza tym masz mętną wodę w akwa. Proponuję dołożyć jeszcze jeden filtr (chyba że to świeżutkie akwa)

Awatar użytkownika
Jaross
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Jaross » 05 lis 2007, 16:50

Witam... Sprobowal bym ja odrobaczyc.Prosil bym o rade jakim konkretnym srodkiem mogl bym to zrobic?Odchody ma normalne...A akwarium jest nowe... :)

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 10 lis 2007, 14:11

Levamisol lub metronidazol. Zobacz na forum dawkowanie.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”