Czy ona jest chora?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Czy ona jest chora?
Witam wszystkich i proszę o opinie na temat mojej paletki mam ją dopiero od kilku dni i wydaje mi się że coś jej dolega (Rybkę w takim stanie dostałem) nie mam pojęcia w jakich warunkach była trzymana ale z tego co wiem nie chciała jeść suchego pokarmu. U mnie rybka zachowuje się normalnie pływa sobie po całym akwarium a mam 200L. Dziwne u niej jest to że na całej powierzchni ma takie dziwne czarne kropki i jest wychudzona strasznie, jak się dobrze przyjże to widzę u niej nawet szkielet. Wielkość ok 8-9cm.
Do jedzenia dostaje D-50 PLUS Tropicala (wybarwiający pokarm w płatkach dla paletek) rybka wcina to bez problemów.
Do jedzenia dostaje D-50 PLUS Tropicala (wybarwiający pokarm w płatkach dla paletek) rybka wcina to bez problemów.
- Załączniki
-
- DSC00035.JPG (45.21 KiB) Przejrzano 7029 razy
-
- DSC00036.JPG (41.7 KiB) Przejrzano 7029 razy
- gienierator
- junior
- Imie i Nazwisko: Eugeniusz Araminowicz
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Mirosław Hajduk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Georgenberg
jeżeli ta ryba jest zdrowa to ja jestem święty turecki. żeby coś takiego wpuścić do akwarium to trzeba delikatnie mówiąc "nie być obeznanym w temacie", chyba że się jest życiowym optymistą z naturą hazardzisty. któtko mówiąc proponuję następujące rozwiązanie:
1. natychmiast pozbyć się tej ryby.
2. dać na mszę i zacząć się modlić aby to coś nie zdążyło w akwarium zarazić reszty obsady.
chyba że liczysz na cud. ale do tego potrzeba by dowodu że paletki zaczęły chorować na anoreksję.
pozdrawiam Mirek
1. natychmiast pozbyć się tej ryby.
2. dać na mszę i zacząć się modlić aby to coś nie zdążyło w akwarium zarazić reszty obsady.
chyba że liczysz na cud. ale do tego potrzeba by dowodu że paletki zaczęły chorować na anoreksję.
pozdrawiam Mirek
Żałuję że swojego szczura już oddałem bo fotkę bym zrobił. Kupowany był razem z 10 innymi rybami podobnej wielkości z tego samego źródła. Ryby były zdrowe, jadły i jakoś tam rosły. Oprócz tego jednego. Jadł tak jak inne ale w ciągu roku nie urósł ani o centymetr. No i chudy był jak szczapa. Na 99% jakiś defekt genetyczny.niki 28 pisze:
Nie wierzę ,że w miare prawidłowo żerująca ryba tak może wyglądać .Dla mnie to conajmniej "masakra" Ręce opadają
J-23
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Możliwe .Z doświadczenia powiem tak .Normalna ,a czasami nawet powszechna jest sytuacja ,gdzie ryba żeruje ,a nie rośnie .Natomiast ,nigdy jeszcze nie spotkałem się z faktem że ryba żerując nie "przybiera na siebie ciała"Moim zdaniem ,jeżeli mamy do czynienia z"nożowatym" szczurkiem ,to powodem może być albo tasiemiec ,albo w mięśniach zagnieżdziły na "dobre"pasożyty które "okradają rybę ".Tak więc , przewód pokarmowy ryby jest w miarę "czysty",i ryba je, a wygląda tak jak widzimyNa 99% jakiś defekt genetyczny
niki 28
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Miałem rybkę co dużo i chętnie jadła, ale dalej była bardzo chuda. Zrobiłem kurację ciliolem i moneolem i wylazł z niej jakiś tasiemiec. Pewnie w tym przypadku byłoby podobnie. Później rybka wykorkowała ...niki 28 pisze:Moim zdaniem ,jeżeli mamy do czynienia z"nożowatym" szczurkiem ,to powodem może być albo tasiemiec ,albo w mięśniach zagnieżdziły na "dobre"pasożyty które "okradają rybę ".
Szczerze, pomóc to według mnie możesz jej tylko w jeden sposób. U mnie też jedna nie rośnie tak jak inne ale wygląda całkiem normalnie
. Ale to co zobaczyłem na zdjęciu to że się tak wyrażę M A S A K R A tak jak powiedział tomek
. Przychylam się do jego wypowiedzi. Możesz spróbować czegoś na pasożyty ale według mnie to szkoda miejsca w akwa. Poza tym masz mętną wodę w akwa. Proponuję dołożyć jeszcze jeden filtr (chyba że to świeżutkie akwa)