Mordo Ty Moja

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 27 paź 2007, 15:28

Tak żeby nie było ,że tylko młode to taki mały przerywnik z mamcią w trawie , ale na straży

Obrazek

Larwy po 8 godzinach wyglądają tak samo więc wam oszczędzę oglądania ciągle tego samego.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 28 paź 2007, 09:03

No cóż , myślę że to są jedne z ostatnich zdjęć zabawnej gromadki małych larw , jest ich coraz mniej i rodzice przenoszą je w coraz dalsze miejsca co powoduję ,że zdjęcie zrobić jest coraz trudniej , wstawiam dzisiaj dwie fotki zrobione z samego rana jest to trzeci dzień po wykluciu larw.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 28 paź 2007, 10:59

Fal, z jakiej odległości aparatu od obiektu było robione zdjęcie z mamusią na straży? W pytaniu nie ma żadnego podtekstu, znowu tylko ciekawość odnośnie parametrów obiektywu.

Rafał

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 28 paź 2007, 11:18

To może i ja zapytam przy okazji :D jaką liczbę iso miałeś nastawioną do robienia ostatnich zdjęć.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 28 paź 2007, 11:26

Mamcia na straży odległość około 1,5 m , na tym zdjęciu widać ewidentnie szumy było wysokie iso 1250 , rozumiecie zdjęcie bez lampy dodatkowo ciemne pomieszczenie i przy stosunkowo krótkim czasie.
Natomiast ostatnie dwie fotki to standardowo iso 200 , nikony D70s nie mają iso 100 i to jest ich największa wada. Pozatym aparat sprawuje się świetnie bardzo prosta obsługa , zresztą co ja wam o aparacie będę pisał.
Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 28 paź 2007, 11:34

Rafał jeszcze jedno , obiektyw Tamrona jest dobry do portretu i macro , do innych fotek nie nadaje się za bardzo , dlatego jeśli zdecydujesz się na nikona to polecam dodatkowo tani ale rewelacyjny obiektyw 50mm 1.8 nadaje się prawie do wszystkiego a kosztuje jak na obiektyw niwiele bo około 400 pln.
Mam w swoim zestawie jeszcze obiektyw kitowy zmienno ogniskowy , 18-70 nikona przyzwoity , i obiektyw sigmy 70 - 300 też polecam bo niewiele kosztuje a znakomicie ostrzy do 200. To chyba tyle jeśli chodzi o mój sprzęt , jeśli będziesz miał jakiekolwiek pytania pisz.

Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 28 paź 2007, 12:33

Panowie gorący apel do Was jak i do wszystkich pstrykaczy.
Jak wiecie w Lublinie będzie impreza wystawowa pod koniec listopada. Mam już sponsora na wydruk zdjęć z którym chcę zrobić wystawkę wokół stoiska. Zwracam się do Wszystkich z prośbą o udostępnienie swoich najlepszych zdjęć do prezentacji na tej wystawie w postaci drukowanej i "kręcącego się" pokazu na telebimie. Oczywiście zdjęcia będą odpowiednio opisane, wskazując autora i co autor jeszcze będzie chciał. BARDZO PROSZĘ O POMOC I PRZEKAZYWANIE ZDJĘĆ W PEŁNEJ ROZDZIELCZOŚCI CZY TO POPRZEZ PŁYTKĘ CD CZY POPRZEZ FORMĘ ELEKTRONICZNĄ. JUTRO JAK BĘDĘ W PRACY PO ZWOLNIENIU ODPALĘ SERWER FTP I PODAM NAMIARY NA NIEGO TAK ABY MOŻNA BYŁO I TĄ DROGĄ PRZESYŁAĆ ZDJĘCIA.
I jeszcze jedno. Tematyka zdjęć nie jest zawężona do palet! Ogólnie temat to po prostu AKWARIUM.

Pozdrawiam i liczę na współpracę.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 28 paź 2007, 12:43

Piotr , możesz na mnie liczyć podaj tylko adres a wyślę drogą elektroniczną kila fotek w pełnej rozdzielczości

Pozdrawiam
fal

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 28 paź 2007, 17:42

Kilka fotek wstawię mam nadzieję ,że przypadną wam do gustu

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj pierwszy dzień na szkle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę z natury , czyli w ogólnym

Obrazek

Mam nadzieję ,że nie macie już dosyć moich zdjęć :)

Awatar użytkownika
mors29
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciek Dźwigała

Post autor: mors29 » 28 paź 2007, 18:09

Czy możesz pstryknąć fotkę całego baniaczka.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 28 paź 2007, 18:34

To, co mnie ciągnie do lustra - to że nawet jak szumi mocno, to cały czas detale są ostre i wyraźne, jak trzeba. No i szumi dopiero przy jakiś kosmicznych wartościach ISO, gdy sam tymczasem nie wychylam nosa poza 200, bo potem patrzeć nie mogę :)

Foty - pomimo tego szumu, wywołanego warunkami, bo że potrafisz czyściutko, to już pokazałeś - są tak ostre, że widać jak te przeniesione do osobnego szkiełka delikatnie śluzują na brzegach płetw - tak zareagowały na przenosiny?

W pierwszych dwóch bardzo mała liczba f - i głębia ostrości - to tak z premedytacją? Bo czas naświetlania dłuuugi, więc było z czego zjeżdżać. Efekt oczywiście bardzo plastyczny i malarski (no może do kadru bym się przyczepił, bo wolę ciaśniejsze ;) ), natomiast często krytykowany przez "oglądaczy". No i trudniej wtedy wcelować z fokusem w oko ;) - choć tu bez zastrzeżeń.

Fal, swoje obiektywy kupujesz "internetowo" - czy gdzieś w realnym sklepie, w swojej okolicy? Jeśli internetowo - i masz jakieś godne polecenia adresy - to poprosiłbym o PW z nimi..

Rafał

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 28 paź 2007, 19:43

W pierwszych dwóch bardzo mała liczba f - i głębia ostrości - to tak z premedytacją?
Dokładnie z premedytacją , robione były szkiełkiem nikona 50/1,8 dlatego taka duża głębia ostrości.
Fal, swoje obiektywy kupujesz "internetowo" - czy gdzieś w realnym sklepie, w swojej okolicy?
Jeśli chodzi o obiektywy to przez internet kupowałem Tamrona w sklepie astronomiczne ceny , różnica 500 pln na korzyść internetu. Pozostałe kupowałem w rodzimych sklepach np fotojoker obiektyw nikona 50/1.8 , Sigmę też u nich można kupić tylko pamiętaj ,że jeśli się zdecydujesz na sigmę 70/300 musi być z ASP gwarancja dobrej ostrości. Postaram się poszukać faktury od kogo kupowałem szkiełko tamrona i dam znać.
Foty - pomimo tego szumu, wywołanego warunkami, bo że potrafisz czyściutko, to już pokazałeś - są tak ostre, że widać jak te przeniesione do osobnego szkiełka delikatnie śluzują na brzegach płetw - tak zareagowały na przenosiny?
Ryby mają śluz bo przed włożeniem do szkła były jeszcze odrobaczane i to jest pewnie uboczny efekt. Nie chcę powtarzać błędów z przed kilku miesięcy gdzie tarlaki szły z marszu do szkła , a potem były problemy z młodymi , dlatego profilaktycznie odrobaczałem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 28 paź 2007, 20:45

Darek Mooordo Ty Moja nie dobijaj mnie tymi fotkami :D

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta