Konkurs fotograficzny

Moderatorzy: Bogdan, Alutka

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 31 paź 2007, 09:40

No cóż szkoda ,że na starcie nas załatwiliście , ale pewnie frajda będzie podwójna jak będziemy oceniać wasze zdjęcia. Panowie i Panie do aparatów , spowodujcie ,żebym następnym razem mógł wziąć udział w konkursie :D
Pozdrawiam wszystkich i trzymam za was kciuki.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 31 paź 2007, 10:49

Mirek pisze:No cóż.......
Temat regulaminu konkursu jest w trakcie opracowywania. Utknęliśmy na poziomie Jury. Obecnie sprawa jest prawie załatwiona.
Bogdan, Rafał i Fal zostali zaproszeni do sędziowania tego konkursu. Tak więc wszyscy mamy znowu jakieś szanse bo jak wiadomo sędzia nie może brać udziału w konkursie.

Uważam że nie powinno się pozbawiać szansy udziału w konkursie najlepszych dając im w zamian wątpliwą przyjemność sędziowania i chyba jeszcze jest czas aby to zmienić. Skoro od maja wlecze się sprawa którą można załatwić w kilka dni to mam inną i wg mnie lepszą propozycję. Proponuję aby najlepsze zdjęcie zostało wyłonione na zasadzie ankiety i każdy mógłby oddać głos. Ankieta daje przejrzystość i każdy z biorących udział w konkursie mógłby widzieć jak się rezentuje na tle najlepszych.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 31 paź 2007, 11:37

Zgadzam się z Januszem odnośnie głosowania. Ankieta byłaby najlepsza. Co do konkursu to zmieńmy jego nazwę z "konkursu na najlepsze zdjęcie" na "konkurs na najdroższy/najlepszy aparat".
Przynajmniej wygrana fotka będzie odpowiedzią na ostatnio pojawiające się pytania dotyczące zakupu aparatu.
Chyba dla każdego oczywistym jest, że to od aparatu wszystko zależy. Może ktoś totalnie nie potrafić robić zdjęć i pstryknie ich 100 super sprzętem (na ustawieniach losowych za każdym razem), wśród których trafi to jedno, którego choćby 100 Rafałów nie przebije, jeśli swoje zdjęcia będą robili telefonami komórkowymi.
W każdej dziedzinie sportu i życia jest podział na kategorie. Fiat 126p nie ściga się z ferrari, zawodnicy wagi piórkowej nie walczą z zawodnikami wagi ciężkiej itp.
Może warto się zastanowić nad kategoriami nie tyle tematycznymi zdjęć ale przedziałami cenowymi posiadanego sprzętu fotograficznego użytego do robienia zdjęć. Może wtedy w konkursie weźmie udział więcej osób niż trzy wcześniej wspomniane jako kandydaci na pierwsze trzy miejsca.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 31 paź 2007, 11:53

Ankieta daje przejrzystość i każdy z biorących udział w konkursie mógłby widzieć jak się rezentuje na tle najlepszych.
Ja to wiem bez ankiety i mi ona jest zbędna, by wiedzieć gdzie moje zdjęcia się plasują w szyku.
Przejrzystość czego? Popularności?
Proponuję aby najlepsze zdjęcie zostało wyłonione na zasadzie ankiety i każdy mógłby oddać głos.
No to koledzy łączcie się :wink:
Chyba wtedy wybierane będzie nie najładniejsze zdjęcie według kryteriów fotografii, a zdjęcie tego autora co ma najwięcej kolegów i rodziny na forum, lub jest najbardziej lubiany i popularny, mało to będzie wyjaśniać i ładne zdjęcia mogą przepaść. Podobnie na mistrzostwach dysków, nie zawsze ryba lauretaka konkursu widzów jest tą samą rybą co wygrywa zawody według sędziów.
Zdecydować się należy co wybieramy, bo nagrodę publiczności i ankietę jako sposób jej wyłonienia można dodać do konkursu, ale nie zmieniać zasad konursu fotograficznego. Oczywiście autor propozycji ankiety funduje nagrodę publiczności :wink:

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 31 paź 2007, 11:55

birdas pisze:Zgadzam się z Januszem odnośnie głosowania. Ankieta byłaby najlepsza. Co do konkursu to zmieńmy jego nazwę z "konkursu na najlepsze zdjęcie" na "konkurs na najdroższy/najlepszy aparat".
Przynajmniej wygrana fotka będzie odpowiedzią na ostatnio pojawiające się pytania dotyczące zakupu aparatu.
Chyba dla każdego oczywistym jest, że to od aparatu wszystko zależy. Może ktoś totalnie nie potrafić robić zdjęć i pstryknie ich 100 super sprzętem (na ustawieniach losowych za każdym razem), wśród których trafi to jedno, którego choćby 100 Rafałów nie przebije, jeśli swoje zdjęcia będą robili telefonami komórkowymi.
(...)
Pomijając kwestię własnego udziału czy sędziowania - to nie do końca prawda, co powyżej pisze Marcin. Owszem - większy sprzęt to większe możliwości, ale czynnik ludzki pozostaje nie do przecenienia. Fotografia akwarystyczna jest o tyle specyficznym działem fotografii, że często nawet posiadacze highendowego sprzętu muszą z pokorą uklęknąć przed zbiornikiem i zastanowić się, JAK to zrobić. Cierpliwości fotografującego, czekającego na określone zdarzenie w zbiorniku - by zdjęcie było czymś więcej, niż tylko pstryczkiem "o, rybka!" również nie można kupić w sklepie. Zdolności kompozycyjne, oświetleniowe, budowania określonego klimatu również nie są gratisem za wydane peeleny. Nie chciałbym być źle zrozumiany w tym co poniżej napiszę - że się nad sobą użalam czy coś - ale w zarozumiałości swojej *pomimo* posiadania sprzętu o conajmniej klasę gorszego niż Bogdan czy Fal - świadomość ta pcha mnie do robienia lepszych fotek tym, co mam. Oczywiście - nie mogę wejść w makro, jakim epatują obydwaj wymienieni - ale spokojnie jestem w stanie strzelić dobre ujęcia pomimo tego, że nie mam lustra za duże pieniądze. Dlatego wydaje mi się, że wszyscy Ci, którzy mają gorszej klasy sprzęt mają szansę - pod warunkiem spojrzenia na zdjęcia szerzej, niż w sensie naciśnięcia guzika. Kolejny argument - proszę porównać chociażby moje zdjęcia z przed dwóch lat i obecne - wszystkie były robione dokładnie tym samym sprzętem, tylko fotograf nieco dojrzał i go mocniej przycisnął.

Mam nadzieję, że główne przesłanie - nie oglądania się na marność własnego hardware, a odrobina sportowej złości "ja im pokażę" - nie zginęła w tym przydługawym wywodzie.

Rafał

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 31 paź 2007, 12:11

Całkowicie zgadzam się z Rafałem.
Pragnę również dodać, że z założenia każdy konkurs powinien gromadzić możliwie największą liczbę uczestników i Tu post Toma :) uświadomił mi, że nasza rola w tym konkursie powinna być nieco inna.
Nie ograniczać liczby uczestników, bo tak niewątpliwie by się stała gdybyśmy wzięli udział jako „zawodnicy” tylko jako członkowie jury zachęcać do uczestnictwa i służyć radą

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 31 paź 2007, 12:24

Nie będę się rozpisywał , bo myślę ,że Rafał powiedział wszystko.
Birdas robisz zdjęcia prawda , powiedz mi proszę ile czasu zajmuje Tobie pstryknięcie fotek twoich maluszkow , a ja odpowiem Tobie ile zajmuje czasu zrobienie zdjęcia mi chociażby z wątku "Mordo Ty Moja". Wtedy będziemy mogli podyskutować na temat fotografowania.

Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 31 paź 2007, 13:07

Zrobienie zdjęcia nie zajmuje mi dużo czasu bo to i tak bez znaczenia. Już 3 razy przeczytałem instrukcję z aparatem w ręku, sprawdzając każdą jedną opcję jaki to ma wpływ na ich wygląd. Próbowałem robić zdjęcia na wszystkich możliwych ustawieniach - od automatycznych po tryb "P" gdzie wszystko można zdefiniować ręcznie (czułość, kontrast, iso, przesłonę itp. itd.). Wreszcie się dowiedziałem, że z tym obiektywem co mam to mogę sobie robić zdjęcia ... ale rodziny.
W kategoriach makra się nie da ... a to takie zdjęcia wygrają. Oczywiście nie chodzi mi o to, że się nad sobą użalam bo nie zajmę żadnego miejsca w pierwszej dziesiątce (nawet pewnie nie wezmę udziału w konkursie) ale o to żeby wyrównać szanse innych osób, którzy być może wzięliby udział w konkursie gdyby widzieli, że ich zdjęcia w jakieś konkretnej kategorii mogłyby być docenione, pomimo tego, że nie dysponują sprzętem o takich możliwościach.
Próbowałem robić zdjęcia z wyłączonym oświetleniem w pokoju, z zapalonym światłem, z doświetleniem lampką nocną akwa z boku itp. itd. i nic. Normalnie bym powiedział, że się nie znam (tzn. faktycznie się nie znam), ale skoro innym aparatem (z dopinanym obiektywem) wychodzi to zdecydowanie lepiej, to jednak jest to jakiś punkt odniesienia na którym bazuję.
Zapewne w mojej poprzedniej wypowiedzi strasznie spłyciłem temat pisząc, że dobrym aparatem każdy zrobi dobre zdjęcie - miałem na myśli zwrócenie głównej uwagi na sprzęt, którym fotograf dysponuje lub nie.
Uchwycenie ciekawego momentu, odpowiednie ustawienia aparatu itp. elementy, o których wspomnieliście, również są niezwykle ważne ale mają znaczenie w przypadku kiedy mamy co ze sobą porównywać. Tak jak wcześniej wspomniałem, telefonem którym robi np. AdamN zdjęcia nie wrzucajmy do tej samej kategorii co aparat chociażby Bogdana. No chyba, że Bogdan z zasłoniętym obiektywem będzie pstrykał ;)
Może dam inna propozycję. Może warto by rozgraniczyć zdjęcia na te robione w trybie makro od pozostałych ? Jeśli byłby taki podział to stać mnie na wykonanie np. takiego zdjęcia: http://www.spychala.zsem.pl/wizja13a.jpg
Taka fotka zawsze "skompromituje" człowieka jeśli ktoś chwilę później zobaczy wyczyn FAL'a w trybie makra.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 31 paź 2007, 13:30

birdas pisze:(...)Jeśli byłby taki podział to stać mnie na wykonanie np. takiego zdjęcia: http://www.spychala.zsem.pl/wizja13a.jpg
(...)
Kompromitowac nie musi, a trzy proste kroki, gdybyś miał możliwość powtórzenia ujęcia, mogłyby dać bardzo dużo:

- zdjęcie jest nieco przepalone - raz przez zwiększoną sztucznie kompensację naświetlania (+0,3), dwa przez odrobinę zbyt duże iso (800! - i na dodatek Ci nie szumi - jak na kompakt oczywiście- wykorzystaj to), źle jest również ustawiony balans bieli (zdjęcie ma za dużo zieleni, kuleją czerwienie)
- głębia ostrości powinna być albo mniejsza albo sporo większa, wtedy zdjęcie lepiej wpisywałoby się w kanon "portretu" albo "krajobrazu"
- problemy ze składowymi można oczywiście poprawić programem graficznym - pozostaną jedynie te żółtawe przepalenia.
- kompozycja mogłaby być "agresywniejsza" - moje oczy ciągnie zwykle do jakiś zdecydowanych linii, które odrobinę "geometryzują" cały obraz. Nawet, jak w tle jest busz - to niech to będzie busz z wyrazistym elementem - lub niech chociażby ryba tym elementem będzie (jak nie kształt to kolor)

Cały myk nie w czytaniu instrukcji, tylko powolnym testowaniu kolejnych ustawień, wyciąganiu wniosków i trzaskaniu tysięcy ujęć. Sam pokazuję lekko licząc co setne-dwusetne zdjęcie - bo tam źle macha płetwą, to świetne ale nieostre, itd.

Rafał

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 31 paź 2007, 16:10

_TOM_ pisze:
No to koledzy łączcie się :wink:
Chyba wtedy wybierane będzie nie najładniejsze zdjęcie według kryteriów fotografii, a zdjęcie tego autora co ma najwięcej kolegów i rodziny na forum, lub jest najbardziej lubiany i popularny, mało to będzie wyjaśniać i ładne zdjęcia mogą przepaść.:wink:
Tom! Zanim coś takiego napiszesz to zapytaj samego siebie czy zagłosowałbyś na kolegę czy na najlesze zdjęcie. :?:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 31 paź 2007, 17:26

Ja zawsze na kolegę klubowego Bogdana, ale co zrobi moja ciocia i babcia nie wiem, pewnie zamiast na kumpla, zagłosuje na wnuczka :wink: :P , bo i tak większość z nas nie wie jakie jest najlepsze zdjęcie.

Poczytaj wątek o nagrodzie nr 2 dla Bogdana w konkursie na innym forum, zobacz na Co głosują ludzie i jakie mają pojęcie o paletkach, pewnie takie jak ja i Ty o fotografii.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 31 paź 2007, 17:48

Tom! Nie trzeba być profesjonalistą aby powiedzieć która fotka się komuś bardziej czy mniej podoba. To ma być forma rozrywki i tyle. Oburza mnie fakt że od razu założyłeś że będą głosy nieuczciwe bo oddane nie na najlepszą fotkę a na kumpla. Widać lepiej znasz to forum niż ja.
:shock:

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 31 paź 2007, 20:16

birdas pisze: Może warto się zastanowić nad kategoriami nie tyle tematycznymi zdjęć, ale przedziałami cenowymi posiadanego sprzętu fotograficznego użytego do robienia zdjęć.
Idąc tym tokiem rozumowania warto się także zastanowić nad podziałem na kategorie cenowe fotografowane ryby.
Bo jak porównywać fotkę leoparda za 1000 zetów z turkusikiem za 20 zł.?
Panowie nie dajmy się zwariować.
Pewne jest, że nie stworzymy regulaminu,który zadowoli wszystkich posiadaczy aparatów jak również do pewników można zaliczyć fakt, że nie tylko cena aparatu decyduje o jakości zdjęcia.
Zdjęcie zamieszczone poniżej było robione aparatem,który teraz można kupić nowy na Allegro za 140 zł. a mimo to nie jest najgorsze.

Niestety nie udało mi się wkleić tutaj fotki zamieszczam więc do niej link.

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 4326#44326

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 31 paź 2007, 21:36

Panowie i Panie , dużo dało mi do myślenia na ile ważny jest aparat , dlatego wziąłem od córki aparat Canona Power Shot A 530 kosztował w Media Markt 380 pln.

Zobaczcie proszę jakie wyszły foty:

Obrazek

i jeszcze jedno

Obrazek

i jeszcze jedno

Obrazek

Czy to są naprawdę takie złe zdjęcia? Czy widać aż taką różnicę ? , nie porównujmy ich do zdjęć macro , bo macro to zupełnie inna działka.

Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 31 paź 2007, 21:45

Wiem ,że znowu rozwaliłem ramki , przepraszam :D

Odpowiedz