Pozdrawiam wszystkich i trzymam za was kciuki.
Mirek pisze:No cóż.......
Temat regulaminu konkursu jest w trakcie opracowywania. Utknęliśmy na poziomie Jury. Obecnie sprawa jest prawie załatwiona.
Bogdan, Rafał i Fal zostali zaproszeni do sędziowania tego konkursu. Tak więc wszyscy mamy znowu jakieś szanse bo jak wiadomo sędzia nie może brać udziału w konkursie.
Ja to wiem bez ankiety i mi ona jest zbędna, by wiedzieć gdzie moje zdjęcia się plasują w szyku.Ankieta daje przejrzystość i każdy z biorących udział w konkursie mógłby widzieć jak się rezentuje na tle najlepszych.
No to koledzy łączcie sięProponuję aby najlepsze zdjęcie zostało wyłonione na zasadzie ankiety i każdy mógłby oddać głos.
Pomijając kwestię własnego udziału czy sędziowania - to nie do końca prawda, co powyżej pisze Marcin. Owszem - większy sprzęt to większe możliwości, ale czynnik ludzki pozostaje nie do przecenienia. Fotografia akwarystyczna jest o tyle specyficznym działem fotografii, że często nawet posiadacze highendowego sprzętu muszą z pokorą uklęknąć przed zbiornikiem i zastanowić się, JAK to zrobić. Cierpliwości fotografującego, czekającego na określone zdarzenie w zbiorniku - by zdjęcie było czymś więcej, niż tylko pstryczkiem "o, rybka!" również nie można kupić w sklepie. Zdolności kompozycyjne, oświetleniowe, budowania określonego klimatu również nie są gratisem za wydane peeleny. Nie chciałbym być źle zrozumiany w tym co poniżej napiszę - że się nad sobą użalam czy coś - ale w zarozumiałości swojej *pomimo* posiadania sprzętu o conajmniej klasę gorszego niż Bogdan czy Fal - świadomość ta pcha mnie do robienia lepszych fotek tym, co mam. Oczywiście - nie mogę wejść w makro, jakim epatują obydwaj wymienieni - ale spokojnie jestem w stanie strzelić dobre ujęcia pomimo tego, że nie mam lustra za duże pieniądze. Dlatego wydaje mi się, że wszyscy Ci, którzy mają gorszej klasy sprzęt mają szansę - pod warunkiem spojrzenia na zdjęcia szerzej, niż w sensie naciśnięcia guzika. Kolejny argument - proszę porównać chociażby moje zdjęcia z przed dwóch lat i obecne - wszystkie były robione dokładnie tym samym sprzętem, tylko fotograf nieco dojrzał i go mocniej przycisnął.birdas pisze:Zgadzam się z Januszem odnośnie głosowania. Ankieta byłaby najlepsza. Co do konkursu to zmieńmy jego nazwę z "konkursu na najlepsze zdjęcie" na "konkurs na najdroższy/najlepszy aparat".
Przynajmniej wygrana fotka będzie odpowiedzią na ostatnio pojawiające się pytania dotyczące zakupu aparatu.
Chyba dla każdego oczywistym jest, że to od aparatu wszystko zależy. Może ktoś totalnie nie potrafić robić zdjęć i pstryknie ich 100 super sprzętem (na ustawieniach losowych za każdym razem), wśród których trafi to jedno, którego choćby 100 Rafałów nie przebije, jeśli swoje zdjęcia będą robili telefonami komórkowymi.
(...)
Kompromitowac nie musi, a trzy proste kroki, gdybyś miał możliwość powtórzenia ujęcia, mogłyby dać bardzo dużo:birdas pisze:(...)Jeśli byłby taki podział to stać mnie na wykonanie np. takiego zdjęcia: http://www.spychala.zsem.pl/wizja13a.jpg
(...)
Tom! Zanim coś takiego napiszesz to zapytaj samego siebie czy zagłosowałbyś na kolegę czy na najlesze zdjęcie._TOM_ pisze:No to koledzy łączcie się![]()
Chyba wtedy wybierane będzie nie najładniejsze zdjęcie według kryteriów fotografii, a zdjęcie tego autora co ma najwięcej kolegów i rodziny na forum, lub jest najbardziej lubiany i popularny, mało to będzie wyjaśniać i ładne zdjęcia mogą przepaść.
Idąc tym tokiem rozumowania warto się także zastanowić nad podziałem na kategorie cenowe fotografowane ryby.birdas pisze: Może warto się zastanowić nad kategoriami nie tyle tematycznymi zdjęć, ale przedziałami cenowymi posiadanego sprzętu fotograficznego użytego do robienia zdjęć.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość