Wielki brat ... i siostra :)

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 21 lis 2007, 09:13

Iwek_22 pisze: Marcin, niczego nowego nie piszesz w tym temacie - tak jesteś zajęty, czy wszystko jest w porządku?
Ujmę to tak. Brakuje mi czasu. Pewnie wiecie ile pracuję. Trochę przegiąłem z ilością etatów i wiecznie jestem w pracy. Jak wracam do domku to jem obiadek i zabieram się za podmianę wody w tym akwa z małymi (dziennie 35 l wody) i jak kończę (magazynując wodę na kolejny dzień) to już jest 18:00-19:00 i wtedy poza piciem piwka nic mi się nie chce.
Odpowiadając na pytanie to z małymi do wczoraj było ok. Wczoraj jak wychodziłem do pracy też było ok, jak wróciłem to zobaczyłem, że z kilkoma rybkami jest źle - było bardzo ciemne, płetwy posklejane, mętne i jakieś takie osowiałe. No ale to przerabiałem wielokrotnie więc zrobiłem standardową podmianę i dodałem 5 ampułek Doxycyclinium i dzisiaj rybki już były zdrowe (a jeśli nie w 100% to na pewno lada chwila będą).
Dzisiaj jeszcze będzie mała podmiana + 2 ampułki i jutro powtórka.
Lejąc kranówkę widocznie załapałem z wodą jakąś infekcję ... . Tak jak pisałem nie pierwszy raz (i pewnie nie ostatni). Choroba rozwija się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika przy odpowiedniej reakcji.
Dzisiaj mam zaplanowane zrobienie porządku z akwa ogólnym (minęło 10 dni i znów strasznie zarosło), ale obiecuję, że jutro zrobię jakieś fotki. Jak będę miał siłę to może jeszcze dzisiaj.

Co do Twojego pytania to nie potrafię pomóc.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 21 lis 2007, 13:05

birdas pisze:
Iwek_22 pisze: Marcin, niczego nowego nie piszesz w tym temacie - tak jesteś zajęty, czy wszystko jest w porządku?
Ujmę to tak. Brakuje mi czasu. Pewnie wiecie ile pracuję. Trochę przegiąłem z ilością etatów i wiecznie jestem w pracy. Jak wracam do domku to jem obiadek i zabieram się za podmianę wody w tym akwa z małymi (dziennie 35 l wody) i jak kończę (magazynując wodę na kolejny dzień) to już jest 18:00-19:00 i wtedy poza piciem piwka nic mi się nie chce.
Hmmm ja zaczynam pracować o 7-7:30, kończę o 20-21 i uważam, że to jeden etat. :)

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 21 lis 2007, 13:43

rady3 pisze:Hmmm ja zaczynam pracować o 7-7:30, kończę o 20-21 i uważam, że to jeden etat. :)
Hmmm, to gdzie jest czas na rodzinę, przyjemności, znajomych i ryby? No chyba, że nocą wszystko załatwiacie. A sen? A co to takiego? ... :wink:

Aha, zapomniałem jeszcze o jedzeniu. Jest na to w tym wszystkim z 5 min. w ciągu dnia? Bo jak tylko 5 to ja wolę za 1500 zł siedzieć i klikać w kompa, bo w takim tempie to długo się nie pociągnie ... :lol:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 21 lis 2007, 19:09

rady3 pisze: Hmmm ja zaczynam pracować o 7-7:30, kończę o 20-21 i uważam, że to jeden etat. :)
Heheheh ... jeśli chodzi ościsłość to mam jedną umowę o pracę na pełny etat, jedną umowę o pracę na pół etatu, jedną umowę o pracę na 3/18 etatu i jedno umowę zlecenie na ... prawie wszystkie soboty i niedziele po ok. 8 godzin dziennie. Ale chyba i tak mam lepiej niż Ty bo w tygodniu po 15-stej jestem zawsze w domku :)

Żeby nie odbiegać od tematu to zdjęcie z dzisiaj:

Obrazek

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 22 lis 2007, 06:56

Hihi spoko Panowie. Daję radę. Szczególnie, że moja praca to w 80% ryby. Pozostałe 20% to sprawy związane z prowadzeniem sklepów i ogólnie firmy. W ciągu dnia spokojnie zjadam obiadek i dalej do rybek. :)

Birdas skoro masz tyle etatów to jakim sposobem jesteś od 15 w domu?? Coś tu z godzinami nie gra.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 22 lis 2007, 07:11

rady3 pisze: Birdas skoro masz tyle etatów to jakim sposobem jesteś od 15 w domu?? Coś tu z godzinami nie gra.
Bo to trzeba umieć tak sobie zrobić aby na tych etatach pracować równolegle w tym samym czasie :D
A tak na poważnie, to z tych 4-rech umów, trzy są umowami gdzie pracuję w charakterze nauczyciela. A nauczyciele w pełnym etacie mają 18 godzin dydaktycznych tygodniowo.

Awatar użytkownika
marcinesku
junior
junior

Post autor: marcinesku » 07 sty 2008, 00:24

Kurde czytam ,czytam i urwało się ,Marcin napisz co tam u rybek!
chyba nie powiesz,że kolejny etat wziąłeś? :lol:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 07 sty 2008, 16:39

marcinesku pisze:Kurde czytam ,czytam i urwało się ,Marcin napisz co tam u rybek!
chyba nie powiesz,że kolejny etat wziąłeś? :lol:
Etat nie, ale miałem sporo przeżyć w ostatnich dniach. Nie było prądu całą noc więc reanimowałem rybki, wczoraj statecznik się sfajczył więc właśnie zamówiłem nowy + świetlówki.
Jeśli chodzi o rybki własnego chowu to pozbyłem się wszystkich z dniem 1 stycznia 2007. Sobie zostawiłem 5 sztuk, a resztę oddałem ludziom.
I tym oto sposobem na dłuższy czas chcę zapomnieć o rozmnażaniu.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”